Šport
3642 ogledov

"Smo popolnoma v šoku"

Doping Profimedias
Atletsko društvo Štajerska Maribor se je odzvalo na policijsko preiskavo domnevnega nedovoljenega prometa s prepovedanimi poživili, pri čemer so potrdili, da sta dve osebi v preiskavi povezani z njihovim klubom.

Predstavniki kluba Štajerska Maribor so nad dogajanjem šokirani in zanikajo povezavo z dopingom, saj naj bi osebi delovali samostojno.

V klubu so se na novinarski konferenci odzvali na razkritja, da so mariborski kriminalisti v sklopu dlje časa trajajoče preiskave domnevnega prometa s prepovedanimi poživili opravili tri hišne preiskave in pridržali dve osebi. Pri tem sta po besedah predstavnikov kluba dve v preiskavo vpleteni osebi povezani s klubom.

transfuzija Krvni doping Šport Ena večjih doping afer v Sloveniji

"Povedati moram, da smo popolnoma v šoku. Najbolj smo v šoku, ker se ime kluba uporablja v tem kontekstu," je na novinarski konferenci povedala Maja Bezjak, ki v AD Štajerska Maribor dela kot trenerka. "Kot klub, kot upravni odbor se ograjujemo od teh dejanj in imamo ničelno toleranco do tega."

Časnik Večer je danes poročal, da naj bi bil eden od vpletenih v preiskavi trener v klubu Igor Šalamun, drugi pa zdravstveni delavec v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Da je slednji član kluba, so potrdili na današnji novinarski konferenci.

Pri tem v AD Štajerska Maribor pravijo, da je trener deloval samostojno v sklopu skupine rekreativcev, katere član je tudi omenjeni zdravstveni delavec. Predstavniki kluba so poudarili še, da sta oba domnevno vpletena delovala samostojno. "Pri trenerju gre za posameznika, ki je povezan s klubom toliko, da vodi rekreativno skupino in člane, ki samo tekmujejo pod našim imenom," je dejala Bezjakova. Poudarila je, da je omenjeni trener del trenerskega štaba kluba, a izključno za to skupino, ki ima okoli 30 članov, ne sodeluje pa v nobenem programu ali izvršnem organu kluba. 

Po besedah predsednika kluba Darjana Murka je domnevno vpleteni v preteklosti treniral tudi poklicne atlete oziroma takšne z omembe vrednimi rezultati, a da je vedno deloval samostojno. "Zdaj vrhunskih rezultatov ni več, ostali so samo rekreativci," je še dodal. 

Igor Šalamun je med drugim tudi nekdanji vrhunski atlet in je lastnik četrtega časa v zgodovini slovenskega maratona: na 42 km je 7. februarja 1993 tekel 2:15:17, pred njim pa so na večni lestvici le Roman Kejžar (2:11:50), Miro Vindiš (2:13:39) in Primož Kobe (2:14:50).

Kot je še dejala Bezjakova, hišnih preiskav pri drugih klubskih trenerjih ni bilo. Murko je pri tem zatrdil, da so v klubu pripravljeni sodelovati v policijski preiskavi.

Glede ukrepov na ravni kluba pa Murko pravi, da bodo poklicali oba na zagovor, pri tem pa bodo počakali na končne izsledke organov pregona. "Sklicali bomo sejo upravnega odbora zaradi tega dogodka. Poklical bom tudi člane skupine, ki so trenirali pod vodstvom tega trenerja," je še povedal Murko.

Večer je na svoji spletni strani še poročal, da so kriminalisti več mesecev izvajali prikrite preiskovalne ukrepe, ker so zdravstvenega delavca sumili, da je v UKC Maribor kradel kemične substance in jih nato na črnem trgu prodajal kot poživilo v športu. Njegov največji odjemalec naj bi bil omenjeni trener.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:40 05.april 2018.

    Glede na število astmatikov med "vrhunskimi" športniki in uporabe zdravil za te bolezni bi človk rekel,da jih trenirajo na Golniku in v obeh UKC-jih??