Šport
4466 ogledov

Slovenski atlet pozitiven na dopinškem testu

doping
Žalostna novica za slovensko atletiko.

Štiriindvajsetletni atlet in nekdanji kolesar Domen Hafner (AK Železniki) je bil pozitiven na dopinškem testu, je sporočila Slovenska protidopinška agencija (SLOADO). Hafner, sicer aktualni državni prvak v polmaratonu (21 km), je dobil štiriletno prepoved nastopanja zaradi uživanja darbepoetina. Hafner, nekdanji kolesar, se je odpovedal testiranju vzorca B in je priznal kršitev pravil.

Domen Hafner iz Gabrške Gore pri Škofji Loki je 27. januarja letos dosegel 17. izid na maratonu v Dubaju, z osebnim rekordom 2:22:16 pa je za slabi dve minuti zaostal za normo za evropsko prvenstvo avgusta v Berlinu (2:20:30), pred tem pa je slavil na 40. novoletnem teku v Varaždinu.

"Dva urinska vzorca, odvzeta po maratonu v Dubaju po prihodu v domovino 29. januarja, sta po poročilu s strani Mednarodne dopinške organizacije Wade akreditiranega laboratorija v Saibersdorfu vsebovala darbepoetin," so zapisali v Sloado.

Hafner je 28. maja lani na 37. maratonu treh src v Radencih zasedel skupno tretje mesto (1:11:07) in s tem osvojil tudi naslov slovenskega prvaka v polmaratonu. Leta 2016 je aprila v Postojni zmagal med člani na slovenskem prvenstvu na 10.000 m (31:43,38), junija v Novi Gorci na 5000 m (14:54,54) na atletskem pokalu. konec oktobra pa je bil tretji na 21. km na ljubljanskem maratonu (1:09:29).

Slovenijo je leta 2015 kot član kranjskega Triglava zastopal na evropskem prvenstvu v krosu in konec leta v francoskem Hyeresu končal na 61. mestu med mlajšimi člani do 23 let, ter pol teta pred tem v drugi ligi na evropskem ekipnem prvenstvu v bolgarski Stari Zagori ter bil sedmi na 5000 m (15:21,40); na tej razdalji pa je slavil tudi na slovenskem pokalu.

Prvi vidnejši izid na uradnih članskih atletskih prvenstvih je v Slovenj Gradcu zabeležil 19. oktobra 2014, ko je bil drugi v cestnem teku na 10 km (32:28), nato pa je 26. oktobra na ljubljanskem maratonu na deset kilometrov zasedel drugo mesto (32:48).

Pred tem je bil kolesar. Konec sezone 2012 ni bil več član kranjske Save ter se je po krajšem premoru posvetil teku, sprva rekreativnemu, pozneje pa tudi tekmovalnemu. Njegov atletski trener je slovenski rekorder v maratonu Roman Kejžar.

Žiga Jeglič Doping Šport Rusi brez milosti do grešnega risa

Atletska zveza Slovenije (AZS) odločno obsoja in ima ničelno toleranco do nedovoljenih substanc v atletiki in športu nasploh. Zdravje ljudi je temeljna vrednota, zato nanjo gledamo kot na pravico in hkrati tudi kot na dolžnost športnikov in športnic, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik AZS Roman Dobnikar.

"Naše dobro sodelovanje s Slovensko protidopinško agencijo (SLOADO) in protidopinško komisijo, ki deluje znotraj AZS, je na izjemno visoki ravni. Preprečevanje zlorab, hkrati pa opozarjanje mladih in mladine pred nepopravljivimi posledicami za njihovo prihodnost je temelj, h kateremu usmerjamo našo skrb, energijo in znanje," je zapisal Dobnikar.

"Nikakor ne podpiramo tistih posameznikov, ki bi želeli prek bližnjic do uspehov v športni karieri. Lansko leto smo bistveno povečali število slušateljev, mladih atletov in atletinj, ki so bila namenjena preventivnemu opozarjanju na velike posledice, ki jih ima uporaba nedovoljenih sredstev. Samo dolgoročen in zdrav razvoj športnika je smer, ki jo podpira AZS," je še dodal Dobnikar.

Komentarjev 3
  • matermila 14:37 28.marec 2018.

    Klinc ga gleda,zdaj pa naj gre v fabriko delat-na tri smene.Gamad zadrogirana.