Slovenija > Črna kronika
8478 ogledov

Prigoljufali so si pet milijonov evrov

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
V Sloveniji in Bosni in Hercegovini se danes vršijo hišne preiskave zaradi suma pranja denarja, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in hudodelskega združevanja.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji je danes izvajal večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, 21 kaznivih dejanj pranja denarja in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, je sporočil Drago Menegalija z generalne policijske uprave.

Ena oseba pridržana

Kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so bila storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije. Osumljenih je 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih in 36 pravnih oseb, ena oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 5 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev NPU in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V  zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s finančno upravo RS in uradom RS za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina (JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine.

V BiH, na območju Sarajeva in Zenice, so po poročanju Dnevnega Avaza preiskali 13 poslovnih in stanovanjskih objektov ter po zadnjih podatkih pridržali osem oseb.

Fiktivni posli

Po navedbah spletne strani časnika Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

Po informacijah slovenskega spletnega portala N1 so preiskave povezane z gradbenimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov domnevno za opravljanje gradbenih del. Podjetja v BiH naj bi podjetjem v Sloveniji izdajala fiktivne račune, ta denar pa naj bi se potem v gotovini vrnil v Slovenijo. Po informacijah portala naj bi se ga precej dvigovalo z bosanskimi bančnimi karticami na bankomatih v Sloveniji.

Spletni portal Necenzurirano piše, da naj bi bil po informacijah iz več virov med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija. Zakaj je v preiskavi, ni znano, poročajo in dodajajo, da je družba FC Olimpija konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka, to pa naj bi denar prejelo na račun v BiH. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini, piše portal.

Mandarić je v odzivu za spletni portal Siol.net zanikal vpletenost v nezakonite posle. "Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli," je povedal.

V preiskavi naj bi bil po navedbah Necenzurirano tudi Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva. Ta naj bi denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki ga vodi Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice. Denar naj bi se pretakal tudi prek še enega njegovega slovenskega podjetja Prekopal, ki naj bi dobivalo denar v BiH od drugih podjetij, hkrati pa tja nakazovalo denar s svojega računa v Sloveniji.

Kriminalisti naj bi preiskovali več gradbenih podjetij, med njimi V3, ki naj bi podjetju Lumnia na bančni račun v BiH nakazalo skoraj milijon evrov, piše portal.

Za  zlorabo položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih  let, za  pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Stane Adamič 20:05 21.marec 2023.

    A so to preiskave v zvezi GEN-I?

  • bobubob 19:16 21.marec 2023.

    So Jankovića namerno izpustili, ker je še v preiskavi?

  • francek 18:10 21.marec 2023.

    Kdaj pa pridejo na vrsto oni, ki so zafurali milijarde.