Slovenija > Črna kronika
4598 ogledov

Ivan Radan oproščen vseh obtožb

Izrek sodbe Ivanu Radanu Anže Petkovšek Izrek sodbe nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo med drugim očita uboje štirih bolnikov.
Po treh letih in pol sodnega procesa sodišče izreklo sodbo nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Ivanu Radanu.

Ivan Radan na sodišču | Avtor: Anže Petkovšek Tožilka v zadevi Ivan Radan Anže Petkovšek

Sodni senat, ki mu je predsedoval sodnik Martin Jančar, je nekdanjega zdravnika Ivana Radana oprostil v vseh štirih točkah obtožnice. Zavrglop je torej očitke glede uboja štirih pacientov, zlorabe uradnega položaja, ponarejanja listin in nedovoljenega snemanja.

Tožilka zahtevala 20 let

Tožilka Katarina Bergant je konec oktobra v šesturni zaključni besedi za Ivana Radana, zahtevala 20 let zapora in prepoved opravljanja poklica.

Obramba, ki je prepričana, da tožilstvu nobenega od kaznivih dejanj ni uspelo utemeljiti, je predlagala oprostilno sodbo.

"Vse, kar sem naredil, sem naredil v dobro bolnika in nisem kriv očitanih kaznivih dejanj," je ob koncu zaključnih govorov obrambe konec oktobra dejal Radan.

Izrek sodbe Ivanu Radanu | Avtor: Anže Petkovšek Izrek sodbe nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo med drugim očita uboje štirih bolnikov. Anže Petkovšek

Večkrat spremenjena obtožnica

Pregon nekdanjega zdravnika Ivana Radana se je začel spomladi 2015, ko so se na nevrološki kliniki v Ljubljani pojavili sumi, da je več pacientov umrlo zaradi prevelikih odmerkov morfija in kalija.

Radana so najprej obtožili šestih umorov. Med procesom je tožilka umaknila obtožbo za dva umora, tik pred zaključkom sojenja pa štiri umore prekvalificirala v uboje. Prav tako je iz obtožnice umaknila očitek omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Ivan Radan Slovenija Ivan Radan: Od sedmih umorov do štirih ubojev

Očitali so mu tudi morilsko slo

Ivan Radan | Avtor: Anže Petkovšek Prihod Ivana Radana na sodišče. Anže Petkovšek
Tožilstvo je na začetku sojenja na podlagi mnenja kliničnega psihologa Aleša Friedla trdilo, da je Radan svoje pacinete ubil iz morilske sle, vendar je Friedl po pričanju izvedenke psihologinje Alenke Sever, ki je pri Radanu odkrila popolnoma drugačne karakteristike, mnenje umaknil.

Zdravniško licenco vrnil sam

Zdravniško licenco je Ivan Radan zdravniški zbornici vrnil sam, da bi s tem omogočil svojo izpustitev na prostost. Sodišče ga je namreč zaradi ponovitvene možnosti na katero se je sklicevalo tožilstvo, zadrževalo v priporu.
Strokovni nadzor zdravniške zbornice pa je pokazal na nenavadno visoko odmerjanje morfija pri petih bolnikih. Čeprav je šlo za umirajoče bolnike, komisija razlogov za tako visoke odmerke ni našla. Nadzor so uvedli tudi na Nevrološki kliniki.

Selitev v novo stavbo nevrologije ni ogrožena. Slovenija Radan v pismih razkriva šokantne razmere na nevrologiji

 

Komentarjev 21
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 20:15 06.november 2018.

    pričakovana sodba no upajmo, da bo tudi višje sodišče potrdilo to sodbo in ne bo upoštevalo pritožbo tožilke. Tožilka ima tak mili glasek pa taka kača ;)

  • Ludvik Miholic 17:35 06.november 2018.

    jas sem tako bolan in samo zivim na davkoplacencev denar in si zelim smrt pa nemorem priti niti do tablet da bi se pokoncal rabili bi v Sloveniji vec takih zdravnikov katerim bi lahko zdravnik pomagal hitro smrt seveda po ...prikaži več zelji vsaj tozilci nam nemorejo olajsati bolecine

  • Avatar Zala
    Zala 14:31 06.november 2018.

    Gospod dr. I.Radan, posumila bi v vašo nedolžnost, če bi kdorkoli od domačih potrdil sume tožilke. A, vsi so se vam le zahvaljevali za izkazano tenkočutnost in pomoč ter ohranjanje človekovega dostojanstva v zadnjih dneh življenja njihovih najdražjih.

Sorodne novice