Slovenija
1624 ogledov

Ivan Radan: Od sedmih umorov do štirih ubojev

Ivan Radan Saša Despot
Po dveh letih in pol je sojenje Ivanu Radanu, nekdanjemu zdravniku na Nevrološki kliniki, v zaključni fazi. Tožilka Barbara Bergant za Radana zahteva skupno 20 let zapora in prepoved opravljanja dela.

Januarja 2015 je Slovenijo razburila informacija, da je zdravnik v ljubljanskem kliničnem centru samovoljno izvedel evtanazijo, ki je pri nas nezakonita. Ivana Radana, nekdanjega zdravnika na Nevrološki kliniki so osumili sedmih ubojev bolnikov ter več kot 20 drugih kaznivih dejanj, v javnost pa so prišle tudi informacije, da si je Radan predpisoval velike količine psihoaktivnih zdravil, zlasti pomirjeval.

Sprva očitki o morilski sli

Ivan Radan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Maja so Radana priprli, v priporu se je samopoškodoval. Čeprav naj bi po prvih informacijah šlo za poskus samomora, se je izkazalo, da gre za lažjo poškodbo, poldrugi centimeter dolgo ureznino. Zdravniško licenco je nevrolog Radan vrnil sam.

Sojenje Radanu se je začelo januarja 2016, torej leto kasneje, obtožnica pa ga je ob začetku procesa bremenila 19 kaznivih dejanj, med njimi šestih umorov hudo bolnih bolnikov. Državna okrožna tožilka Katarina Bergant je Radanu tudi očitala, da je na smrt bolnim bolnikom na intenzivnem oddelku nevrološke klinike umiranje pospešil zaradi morilske sle kot posledice narcistične osebnostne motnje.

Evtanazija Sum evtanazije Slovenija Kam je tekel kalij, ve samo zdravnik

Po letu dni odpravljen pripor

Sodišče je za oceno Radanove osebnosti zadolžilo kliničnega psihologa dr. Aleša Friedla, obramba pa dr. Alenko Sever. Mnenje psihologov je bilo povsem nasprotujoče. Če je prvi ocenil, da ima Radan narcistično osebnostno motnjo, je druga to odločno zanikala. Na koncu pa je prišlo do presenetljivega preobrata: Friedla je svoje mnenje umaknil. Senat je Radanu nato odpravil pripor v katerem je preživel leto dni.

Ivan Radan sojenje radanu Slovenija Sojenje Radanu: zagate zaradi popolnoma različnih mnenj o njegovem značaju

Vsa družina potrebovala pomirjevala

Glede spornega predpisovanja ogromnih količin psihoaktivnih zdravili sebi, sorodnikom in prijateljem, je bil zaslišan dr. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na zavodu za zdravstveno zavarovanje, sicer pa internist v celjski bolnišnici. Ta je ocenil, da je bilo Radanovo predpisovanje predvsem xanaxa zelo pretirano, poleg tega pa Radan pravno-formalno ne bi smel podpisovati receptov klinike za sorodnike in prijatelje, saj ni bil njihov lečeči zdravnik.
Mami naj bi Radan v desetih mesecih predpisal 132 škatlic pomirjeval. Prav tako naj bi tudi drugim v krajšem obdobju napisal več receptov za na zalogo. Fürstu se je zdelo nemogoče, da bi oče, mama, pa še brat vsi naenkrat potrebovali tako visoke odmerke in ne bi razvili odvisnosti. Radan je sicer največ xanaxa, za okoli 30 tablet na dan, predpisoval samemu sebi, vendar pa naj bi vzel kvečjemu kakšno tableto na teden, sicer pa je zdravila dajal (neznanima) zakoncema brez zdravstvenega zavarovanja in v stiski zaradi smrti sina.

Obtožnica prvič spremenjena

Ivan Radan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Februarja 2017 je tožilstvo po pričanju strokovnjakinje za paliativo  dr. Mateje Lopuh umaknilo obtožbo za umor dveh bolnic, saj je Lopuhova ocenila, da odmerki morfija niso bili tako visoki, da bi pospešili njihove smrti.

Sojenje se je nato osredotočilo na Radanovega zadnjega pacienta, ki naj bi umrl zaradi smrtonosnega odmerka kalija. Radan je decembra 2014 zdaj že upokojeni timski medicinski sestri Nade Savić aplikacijo kalija. Radan trdi, da je pred tem na cevko namestil obvod in da je zato kalij stekel v podlogo, torej mimo bolnika. S tem je želel preveriti, ali se bo na oddelku kdo sploh odzval. Obvoda in podloge sicer ni videl nihče. Radan še zatrjuje, da je uporabil star sistem, ki je to še omogočal. Da je bil stari sistem še v uporabi, je potrdila tudi Savićeva.

Ivan Radan Pričal bolnik Slovenija Na sojenju Radanu pričal njegov nekdanji bolnik

Poskusi na prašičih

V sojenje so vključili tudi avstrijskega izvedenca dr. Wolfganga Kröla, ki je prinesel posnetke treh eksperimentov na prašičih in vztrajal pri svoji trditvi, da bi v primeru, da bi poslednji Radanov pacient prejel smrtonosni odmerek kalija, njegov EKG moral pokazati le ravno črto, Lopuhova pa je v nasprotju s Kröllom trdila, da lahko srce človeka, ki je umrl za kalijem, nekaj časa še sproža posamezne trzljaje.

Na zadnjem naroku so tako predvajali posnetke rezultatov EKG srca ob usmrtitvi treh prašičev. Izvedenec Wolfgang Kröll. Ta je pojasnil, da je EKG posnetek ob smrti prašiča, ki mu niso dali kalija, podoben tistemu, ki je nastal ob smrti 83-letnega bolnika, za katerega Radana sumijo, da mu je kalij dal.

Obremenjen le še ubojev

"Pričakujem, da bo tožilstvo ravnalo etično in moralno," je tako konec septembra dejal Radan, nekaj dni kasneje pa je ljubljansko tožilstvo je na sodišče poslalo modifikacijo obtožnice in očitke o kaznivih dejanjih umora je prekvalificiralo v kazniva dejanja uboja.

Ivan Radan Ivan Radan Slovenija Tik pred koncem sojenja spremenjena obtožnica
Komentarjev 3
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:30 23.oktober 2018.

    ne vem kaj je s temi tožilci, ali v njih res ni nobene zdrave pameti, ali so res vsi na drogi?

  • popokatopetl 13:42 22.oktober 2018.

    > "Torej kako Bo KRIVOSODJE ..." --------------- Tako sodniki kot zdravniki so tu v neumnem položaju, ker je evtanazija pri nas prepovedana. Bolnike ki jim ne znajo ozdravit in želijo umret in jim pogosto niti ne morejo dobro blažit bolečin ...prikaži več dejansko v skladu z zakonom MUČIJO - kazen ki je po drugi strani sodišče ne more dosodit najhujšemu zločincu. Krivi pa so POSLANCI in dvojna morala ki jo fura cerkev. Veliko ljudi žal ne šteka dokler ne vidi sistema na lastne oči.