Slovenija
2740 ogledov

Tik pred koncem sojenja spremenjena obtožnica

Ivan Radan Saša Despot
Tožilstvo Radana bremeni le še uboja.

Tik pred zaključkom sojenja Ivanu Radanu, nekdanjemu zdravniku na intenzivnem oddelku Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je tožilstvo obtožnico spremenilo. Tožilka Katarina Bergant kazniva dejanja umora prekvalificirala v blažjo obliko uboja, je potrdil zanesljiv vir.

Medtem, ko pri umoru gre za naklepno usmrtitev človeka, pri uboju gre usmrtitev človeka brez usmrtilnega naklepa. Za dejanje umora zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora, za uboj pa od 5 do 15 pet zapora.

Medtem, ko je imela prvotna obtožnica 117 strani, jih ima najnovejša 27, tožilka pa je prav tako umaknila omogočanje uživanja prepovedanih drog, še vedno pa mu očita zlorabo uradnega položaja.

Ivan Radan Pričal bolnik Slovenija Na sojenju Radanu pričal njegov nekdanji bolnik

Sojenje Radanu, ki traja že več kot dve leti, se zaključuje. Za 22. oktober so predvidene zaključne besede, temu pa naj bi sledila sodba. Na zadnji obravnavi je ponovno pričal avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll, sodni senat pa je zavrnil preostale dokazne predloge tožilstva in obrambe, saj je ocenil, da so okoliščine pojasnjene v zadostni meri.

Radan se po vseh točkah obtožnice zagovarja kot nedolžen. Za svojega poslednjega pacienta zatrjuje, da ni umrl zaradi smrtonosnega odmerka kalija, saj da je šlo le za provokacijo, kalij pa naj bi tekel mimo.

Sprva so mu očitali šest umorov

Tožilstvo je Radanu najprej očitalo šest umorov pacientov, med sojenjem pa je dve obtožbi umora umaknilo iz obtožnice. Kvalifikacijo kaznivih dejanj umora je tožilstvo utemeljevalo predvsem s pomočjo izvedenca klinične psihologije Aleša Friedla, ki je zatrjeval, da naj bi imel Radan narcistično osebnostno motnjo in potrebo po tem, da ga občudujejo in spoštujejo, po drugi strani pa naj bi trpel za znižano samopodobo, kar naj bi poskušal kompenzirati z občutkom večvrednosti, bil naj bi prezaposlen z lastnimi potrebami in manipulativen. Imel naj bi tako imenovani kompleks boga in občutek, da mu je dovoljeno več kot drugim.

Ivan Radan sojenje radanu Slovenija Sojenje Radanu: zagate zaradi popolnoma različnih mnenj o njegovem značaju

Mnenje izvedenca o morilski sli popolnoma ovrženo

Na podlagi Friedlovega mnenja je tožilstvo Radana dolžilo, da je pacientom vzel življenje iz morilske sle, vendar je obramba Friedlovo mnenje uspešno ovrgla. Angažirala je svojo izvedenko klinične psihologije Alenko Sever, ki je na sojenju Friedlova stališča popolnoma izničila.

Po mnenju Severjeve Radan nima niti narcistične niti kakšne druge osebnostne motnje. Severjeva ocenjuje, da Radan življenje vidi kot nekaj dragocenega in nedotakljivega. Pri njem ni našla sledi nasilja in manipulativnosti, temveč le prijaznost. Severjeva je Friedla na sodišču obtožila, da je rezultate Radanovega testa interpretiral na podlagi zastarele literature. Po zaslišanju Severjeve je Friedl svoje mnenje umaknil, Radan pa je takrat lahko zapustil pripor.

Komentarjev 8
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 03:25 19.oktober 2018.

    Ne verjamem in nikoli nisem, da je Radan koga "pospravil", toliko podtikanja in nerealnosti kot je bilo v tem primeru, bi se otrok videl, da je Radan nedolzen. Brezveze ... itak to vejo vsi Radan jim je pac na zulj stopu ...

  • luna62 16:13 17.oktober 2018.

    Tole okoli Radana je vedno bolj podobno zaroti. Če pa so bili sorodniki umirujočih "presnečeni" nad smrtijo svojih bližnjih, je mogoče prav preveriti, če je kateri od pacientov umrl dan prej - smiselno pa ni. Pa tudi čudila bi se ...prikaži več sorodnikom, da bi hoteli, da se njihovi bljižnji mučijo čim dlje.

  • luna62 16:09 17.oktober 2018.

    Moj oče je kmalu po zadnji dozi "morfija" umrl - zaradi odpovedi srca. V bolnišnici je umiral zaradi raka na pljučih. Nikomur ni padlo na misel, da bi se pogovarjali o kakšnih ubojih. Človek je bi rešen peklenskega trpljenja.