Slovenija
54 ogledov

Občina Maribor: Med Štukom in Lentom je rizična os

Truplo na Fužinah Bralka
Številni Mariborčani, pretreseni po smrtih treh študentov Domna Simoniča, Petra Aplinca ter Klemna Lenka, ki so se, po tem ko so se zabavali v mariborskih lokalih Trust in Štuk, utopili v Dravi, prepričani, da bi bilo v Mariboru potrebno ukrepati in zagotoviti večjo varnost.

"Izginotje mladih fantov je tragičen in žalosten dogodek, vodstvo Mestne občine Maribor je
zagotovo zaskrbljeno nad izginotji, ki so se zgodila v mestu Maribor. V Mariboru obstaja t.i.
rizična os javnega reda in miru, ki poteka po osi nočnih lokalov od Štuka do Lenta," priznavajo na mestni občini Maribor.

"Ob Dravi bi potrebovali ograjo"

Kot pravijo, mestni varnostni organi tej osi posvečajo posebno pozornost, številni Mariborčani pa so prepričani, da bi bilo na obrežju Drave, kjer se zaradi precej strmega terena hitro zgodi nesreča, potrebno postaviti ograjo.

"Seveda bi bila ograja potrebna, gre za pot, ki jo študentje po zabavah, kjer je prisoten alkohol in kot kaže tudi droge, pogosto uporabljajo, nabrežje je strmo in nesreča se lahko hitro zgodi. To, da so v Dravi v relativno kratkem času utonili trije študentje, bi moral biti alarm za občino," pravi eden od policistov, ki ne želi biti imenovan.

Občina sklicuje varnostni sosvet

"Reka Drava in del njenega obrežja je v državni lasti, nabrežje Drave je urejeno primerljivo z
ostalimi podobnimi mesti, tudi zakonskega predpisa za postavitev ograje ni. Pomembno je
najti in odpraviti vzrok za te nesrečne dogodke, o možnih vzrokih in rešitvah bo govora na
varnostnem sosvetu, ki je sklican za naslednji teden," odgovarjajo na občini Maribor.

Sicer je, sodeč po poročilih policije, varnostna situacija v Mariboru v zadnjih dveh letih stabilna, pravijo na občini, vendar so v luči opozoril, ki prihajajo, ter zaskrbljenosti občanov po tem, ko so v zadnjem letu inj pol v Dravi končali trije 20-letniki, za prihodnji teden sklicali varnostni sosvet.

Njegov glavni namen je povezovanje, koordiniranje in usmerjanje organov, organizacij in drugih strokovnih dejavnikov, ki se ukvarjajo z varnostno problematiko, kot tudi drugih subjektov, ki lahko kakorkoli vplivajo na kvaliteto varnostne kulture v lokalni skupnosti. "Obravnavane bodo tako varnostne razmere v lokalni skupnosti in vzroki za aktivnosti za odpravo pomembnejših varnostnih problemov," pravijo na občini.

Strahovi, ki se širijo v Mariboru, so povezani tudi s pojavom novih psihoaktivnih drog, ki naj bi pozročale pregrevanje telesa, zato naj bi mladi ohladitev iskali v Dravi. To naj bi povzroča zelena tabletka z nasmeškom, v kateri naj bi bila halucinogena droga 5-Meo-MiPT, vendar po navedbah policije te droge v Sloveniji niso zaznali ne letos ne lani. Policija je potrdila, da je bil pod vplivom psihoaktivnih snovi eden od izginulih fantov, po naših podatkih je šlo za amfetamine, toksikološke preiskave pri Domnu Simoniču pa še niso zaključene.

Primesi v drogah

"Pogosto pa se zgodil, da mladi kupijo nekaj, kar menijo, da je speed ali ekstazi (oba spadata med amfetamine), snov pa ima lahko primesi, ki povzročijo nepričakovane reakcije," pravi Simona Šabič iz DrogArta, kjer sicer večjega porasta pojava novih, neznanih drog ne beležijo.

DrogArt bodo na teren v Maribor poslali svoje ekipe, ki bodo osveščale in opozarjale glede uporabe drog. "Vsaka droga je nevarna, odvisno pa je seveda, koliko se je zaužije. Tako je tudi pri uporabi alkohola, ki je najbolj razširjena droga pri nas," pravi Šabičeva.

Glede strahov, da študentom drogo namerno podtikajo, na policiji pravijo, da takih primerov niso zaznali, oziroma, da se je ob vseh prijavah izkazalo, da ni šlo za namerno podtikanje droge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Vesna Dolšak 01:11 06.maj 2016.

    Kake oslarije. Počasi bomo ogradili vse reke, potoke, jezera in mlake? Jaz sem 1 x padla pred bivšo Veliko kavarno, ker je tam butasto postavljena "gobica" iz betona, jaz je pa nisem videla, ker sem zijala okoli in ne pod ...prikaži več noge, pa sem se prekucnila čez. Če bi dali okoli "gobice" ograjo, bi se pa zaletela v ograjo. Kje pa še imajo reke obrobljene z ograjo? Saj je hudo za svojce teh fantov, ki so se utopili, ampak treba se je pač zavedat, kaj delaš. Niso bili stari 5 let, ampak 20. Če pa de 5-letnik v reko, je eno, če pade 20-letnik pa nekaj drugega. 100 x sem hodila in kolesarila ob Dravi, podnevi pa tudi ponoči in niti 1 x nisem padla not. Mogoče, ker sem bila trezna in tudi ne pod vplivom kakih drugih substanc. Vsaka polnoletna oseba odgovarja zase, za svojo varnost ... kake ograje, lepo vas prosim?! Pa kje bomo še naštimali ograje?

  • malonaokoli 09:17 11.april 2016.

    jah, če iščeš čeje bodo ti vedno na voljo...mi smo domov hodili ob 23 uri v družbi članov družine ali sosedov, tako da smo se kmalu naučili, da je treba na mlajše pazit. V tem je problem, da samotarci ostajajo ...prikaži več osamljeni sredi noči.

  • malonaokoli 09:13 11.april 2016.

    ob poplavi neznanih drog vam nobena strategija ne pomaga, laboratoriji imajo raziskovalno nalogo in vsako telo se drugače odzove . Znanost ne pozna ograj.