Slovenija > Črna kronika
6278 ogledov

Posočje se peni, plovba na reki prepovedana

Onesnaženje Soče Žurnal24
V reko Sočo je prišlo do izliva doslej še neznane snovi. Gre za območje pri kemični tovarni TKK. Pristojne službe že od jutra na delu.

Predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik je za Žurnal24 potrdil, da so bili zjutraj s strani občana obveščeni o dogodku v bližini tovarne TKK Srpenica. Šlo naj bi za izliv za zdaj neznane snovi v Sočo, kar je povzročilo penjenje. Policisti sicer na kraju dogodka niso opazili vpliva na živa bitja, so pa na delu pristojne službe, vključno z lokalnimi gasilci, delavci vodnega gospodarstva in civilne zaščite. Obveščeni so bili tudi pravosodni organi in inšpektorat.

Zgoraj fotografija z Napoleonovega mostu pri Kobaridu.

Most Bača pri Modreju železnica Izbor Popotnik Med desetimi najlepšimi na svetu tudi slovenska

Po naših informacijah spremljajo dogajanje na reki več kilometrov dolvodno, kar dokazuje fotografija pri Sv. Lovrencu med Kobaridom in Tolminom. Plovba na reki je trenutno prepovedana.

Onesnaženje Soče | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Po poročanju STA se je pena že razširila proti Tolminu. Posebni ukrepi zaenkrat niso predvideni, svetujejo pa previdnost vsem uporabnikom pitne vode iz vodarne Močila, ki vodo zajema iz dovodnega rova hidroelektrarne Plave.

V podjetju TKK trenutno še zbirajo informacije, po zagotovilih direktorja Uroša Lozarja pa bodo javnost obvestili takoj, ko bodo imeli vse podatke o dogodku.

Po poročanju spletnega portala Novi Matajur je snov v reko uhajala iz rezervoarja na proizvodni lokaciji tovarne. Gasilci so zatesnili izpust in prečrpavajo vodo izpod proizvodnega obrata, postavili so tudi lovilnike. 

Po neuradnih informacijah je znano, za katero snov naj bi šlo in po prvih informacijah naj ne bi bila nevarna, čeprav naj bi bila po precej lepljiva in se oprijema skal.

Vse odgovore naj bi dala nadaljnja preiskava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Friderik1950 20:00 21.april 2022.

    Res zaskrbljujoče. Nerodno je, da se v Soči svinjarija vidi, druge reke so pa že tako usrane, da se svinjarija že zlije z naravo. Sem ribič od leta 1962, ko sem imel 12 let in ko smo še z užitkom ...prikaži večm jedli dravske ribe. Res žalostno. Res žalostno.

  • jakec1575 16:03 21.april 2022.

    Cudezna neznana neskodljiva a lepljiva snov. Kako je neskodljiva ce je lepljiva??? Kdo koga nateguje??

  • jakec1575 13:59 21.april 2022.

    To je ta sds politika. Minister za okolje mora biti ošter zagovornik okolja, da se ga lumpi bojijo. Ne pa kot nas veper. Ki javno govori, da je gospodarstvo bolj pomebno od okolja. Od glave navzdol se zaširi smrad in ...prikaži več disciplina. Tukaj imate rezultat.