Popotnik
8303 ogledov

Med desetimi najlepšimi na svetu tudi slovenska

Most Bača pri Modreju železnica Yerpo/Wikipedia
V Sloveniji imamo nekaj zares lepih in slikovitih odsekov. Eden od njih je požel pozornost svetovne javnosti.

Spletna stran CNN Travel je objavila lestvico deset najlepših železniških poti na svetu. Med elito se je znašel odsek proge v severozahodni Sloveniji.

Za Slovenijo je CNN navedel, da ima več kot 1.000 kilometrov železniških prog, ki povezujejo različne evropske regije in vodijo do sosednjih držav. 

Izpostavili so "bohinjsko progo", ki od slikovitih vasi v osrčju Alp vodi do Soče in naprej. Pri CNN so zapisali, da gre za najlepši odsek proge Praga-Trst, ki Srednjo Evropo veže s Sredozemljem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN Travel (@cnntravel)

"Ena od najstarejših slovenskih železniških prog vključuje 28 predorov in 65 mostov. Med njimi je most v Solkanu - največji kamniti železniški most na svetu, ki spaja oba bregova reke Soče," so zapisali pri slovitem ameriškem mediju.

Množični pogin rib Slovenija Video: Na Soči množični pogin rib

Na območju nekdanje Jugoslavije so izbrali še en odsek: Sarajevo - Mostar. Poleg omenjenega so na seznamu še proge Derry - Coleraine (Irska), Firence - Neapelj (Italija), Barcelona - Montserrat (Španija), krožna proga Semmering (Avstrija), proga v bližini Bergna (Norveška), Nica - Ventimiglia (Francija, Monako, Italija), proga West Highlands (Škotska) in Lidköping - Mariestad (Švedska).

Komentarjev 1
  • alen009 13:00 11.april 2022.

    Slovenija je čudovita dežela. Marsikdo nam lahko zavida te lepote.