Slovenija > Črna kronika
1731 ogledov

Kršila temeljne pravice delavcev, oškodovala upnike, lažno prijavila tujce na začasno prebivanje ...

Denar Profimedia
Delavcem ni plačevala prispevkov, jih lažno prijavljala v stanovanje in pobirala "najemnine", poleg tega je tudi oškodovala upnike.

Osumljenka je imela pomoč

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj s področja gospodarstva in s
področja začasnih prijav tujcev, so sporočili. Izvedli so več hišnih preiskav na različnih naslovih, preiskavo pa so pričeli na podlagi prijave, ki jo je podal stečajni upravitelj gospodarske družbe iz okolice Maribora. 

Ta je bila podana le zoper odgovorno osebo družbe, a kriminalisti so kmalu ugotovili, da sta osumljeni odgovorni osebi pri nečednih poslih pomagala še dva družinska člana. Osumljena naj bi oškodovala upnike, saj naj bi bil eden od upnikov prenostno poplačan na škodo drugih, med katerimi sta največja FURS ter ZPIZ. 

Delavcem ni plačevala prispevkov

Osumljena naj bi tudi kršila temeljne pravice delavcev, saj za svoje zaposlene dve leti, od 2015 do 2017, ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v skupni višini okoli 14 tisoč evrov). Po uvedbi stečaja v prvi gospodarski družbi pa je kot zastopnica hrvaške gospodarske družbe v Sloveniji odprla podružnico ter "prezaposlila" večji del zaposlenih, ki jim znova ni plačala prispevkov. 

Lažno prijavila na začasno bivanje in pobrala "najemnine"

Kriminalisti pa so med preiskavo ugotovili tudi, da je ista oseba ob pomoči dveh njenih družinskih članov na treh različnih naslovih v okolici Maribora vse od leta 2018 dalje lažno prijavila na začasno prebivanje večje število tujcev oz. državljanov tretjih držav (BiH, Kosova, Srbije …).

"Opisana utemeljeno osumljena oseba je tako v opisanem obdobju, ob pomoči dveh njenih družinskih članov, pristojni upravni enoti prijavila 103 začasna bivališča tujcev in s tem storila kaznivo dejanje overitve lažne vsebine," so zapisali na PU Maribor. Njena družinska člana sta ji pomagala na način, da sta kot solastnika oz. lastnika nepremičnine podala privolitev oz. soglasje, da se na posameznem naslovu lahko opravi začasna prijava tujcev, ki jih je nato osumljena tudi opravila. A kriminalisti so ugotovili, da prijavljeni tujci nikoli niso začasno prebivali na prej omenjenih treh naslovih, so pa svojo ''začasno prijavo'' plačevali.

Enomesečni pripor zaradi možnosti ponovitve

Po izteku pridržanja so osumljenko skupaj s podano kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, odredili so ji enomesečni pripor. Zoper njo tečejo tudi različni kazenski postopki pred sodišči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 07:32 25.september 2020.

    Ime in priimek prosim!!!

  • optimist11 20:27 23.september 2020.

    Te akcije ponoviti po vseh krajih slo. Pravim Slovencem v razmislek: Vse južnjaške lumparije in izkoriščanje sistema plačujemo mi. To se mora nehati.