Slovenija > Črna kronika
2608 ogledov

Luka Mesec: Ali topovi ali maslo?

Luka Mesec Anže Petkovšek Izjava Luke Mesca po sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.
V kritični do proračunskega zakona. Opozarjajo, da je nakup oklepnikov nepotreben

Osnutek proračunskega zakona delno upošteva politične cilje Levice, vsebuje pa veliko pomanjkljivost, je dejal koordinator Levice Luka Mesec. Ne predvideva namreč usklajevanja nekaterih socialnih transferjev v letu 2019, na drugi strani pa je predviden nakup 38 oklepnikov za SV. Temeljna dilema vlade in proračuna je ali topovi ali maslo, je dodal.

Dodatnih deset inšpektorjev za delo

Mesec je danes na novinarski konferenci v Ljubljani potrdil, da so zadovoljni, da osnutek zakona o izvrševanju proračuna predvideva višji letni dodatek za upokojence v naslednjem letu, izredno uskladitev pokojnin in 10 dodatnih zaposlitev na inšpektoratu za delo. Kot je pojasnil, bi to zagotovilo bolj učinkovit nadzor nad kršitvami delovnopravne zakonodaje.

Prav tako osnutek, ki so ga prejeli danes, vsebuje določbo o tem, da osebje v javnem sektorju povečini ne bo več delalo prek agencij, ampak bo zaposleno na uradih in v državnih institucijah. Iz tega pa izhajajo tudi vse pripadajoče delavske pravice, je povedal.

Otroški dodatki se ne bodo uskladili z inflacijo

Osnutek pa po njegovi oceni kljub vsemu vsebuje eno veliko pomanjkljivost. Še vedno namreč predvideva, da se v letu 2019 otroški dodatki, pomoči ob rojstvu otroka, starševski dodatki, rejnine, denarne socialne pomoči, nadomestila za brezposelne, invalidski dodatki in drugi na invalidnino vezani transferji, štipendije in oskrbnine ne bi uskladili z inflacijo.

Ta sveženj je po besedah Mesca vreden okoli 16 milijonov evrov. Na drugi strani pa je minister za obrambo Karl Erjavec že potrdil, da je podpisal sporazum za nakup 38 oklepnikov 4x4 Oshkosh za Slovensko vojsko (SV), ki bi bili del srednje bataljonske bojne skupine in za katere bi odšteli 15,5 milijona evrov.

"Slovenija ni vojaško ogrožena"

Kot je spomnil Mesec, v Levici že več mesecev opozarjajo, da je nakup nepotreben, saj da Slovenija na noben način ni vojaško ogrožena. Ti oklepniki pa tudi v primeru kakršne koli agresije proti Sloveniji po njegovem mnenju ne bi prispevali ničesar, saj niso namenjeni defenzivnemu, ampak ofenzivnemu delovanju. Obenem pa so neuporabni v civilnih zadevah, pri katerih bi najbolj potrebovali dodatne kapacitete, je dodal.

patria, oklepniki, osemkolesniki | Avtor: Barbara Bradač Barbara Bradač

Vlado zato pozivajo, naj o tem vprašanju premisli ponovno. Sklicali pa so tudi nujno sejo odbora za obrambo, na kateri bodo predlagali odstop od pogodbe, ki jo je podpisal Erjavec. Prav tako bodo predlagali sklepa, naj se obrambni minister v prihodnje o vseh večjih nakupih vojaške opreme posvetuje z odborom za obrambo in da naj vlada pripravi spremembe zakonodaje, ki bodo za vse nakupe oborožitvenih sistemov v vrednosti nad milijon evrov terjale soglasje DZ, je povedal Mesec.

Podpora proračunu?

Na vprašanje, ali bo odstop od pogodbe pogoj za njihovo podporo predlogu proračuna, pa je odgovoril, da so to njihova pogajalska izhodišča. "Vztrajamo pa, da je to nerazumen, nepotreben nakup, ki ga je treba preklicati," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • perhan63 18:56 21.november 2018.

  ta je sam za drek mešat pa plačo vlečt

 • marko345 18:28 21.november 2018.

  Tale Mesec je kot en osnovnošolski nevednež. Še nikoli ni nič delal, nima dokončane fakultete in je v stranki, ki smo ji Slovenci z osamosvojitvijo rekli ADIJO. Normalno, da potrebujemo oborožitev in ne frače po Mesčevo. Spretna vlada bi lahko ...prikaži več pridobila nekaj od tega od npr. ZDA, kot je le-ta dala Hrvatom, za kaj že?

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 16:52 21.november 2018.

  Res me zanima zakaj Mesec in levia potrebuje maslo?? Kaj jim gre na "trdo" in je nato močno boleče??

Sorodne novice