Slovenija > Črna kronika
1075 ogledov

Milku Noviču bodo sodili še enkrat

Milko Novič Žurnal24 main
Sodil mu bo drug sodnik.

Milku Noviču, ki je bil spomladi zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta obsojen na 25 let zapora, bodo sodili na novo. "Sodba je razveljavljena v celoti, sojenje se bo začelo na novo, pred spremenjenim senatom," je potrdil njegov odvetnik Jože Hribernik.

Novič je bil aprila lani  zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora. 16. decembra 2014 okoli 19.40 naj bi ga na nerazsvetljenem parkirišču pred restavracijo Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani, skrit med avti, z orožjem kalibra 7,65 milimetra dvakrat ustrelil v glavo. Jamnik je za posledicami hudih poškodb tri dni pozneje v kliničnem centru izgubil boj za življenje. Decembra lani je 25-letno zaporno kazen potrdilo tudi višje sodišče. Novič je v priporu oziroma v zaporu prebil že tri leta in pol. Sodba je razveljavljena.

Septembra izpuščen na prostost

Vrhovno sodišče Noviču prestajanje zaporne kazni prekinilo 11 septembra. Kot so zapisali, je do takšne odločitve prišlo zaradi kršitev pravice do obrambe, ki jih je Novič uveljavljal v zahtevi za varstvo zakonitosti. Novičev odvetnik je takrat izrazil prepričanje, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo.

"Želeli smo si, da bi prišlo do oprostitve, vendar smo predvidevali, da bo sodišče sodbo razveljavilo," pravi Hribernik, ki pričakuje, da bo Novič pred novim senatom oproščen. "Novič in njegova družina bi si zaradi trpljenja, ki zdaj neupravičeno traja že četrto leto, čim prej zaslužila mir," pravi Hribernik.

Obramba o verodostojnosti izvedenca

V zahtevi za varstvo zakonitosti se je Novičeva obramba sklicevala na bistvene kršitve določb kazenskega postopka, kršitve ustave in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
V zvezi z zatrjevano kršitvijo pravice do obrambe, ki je bila podlaga za izpustitev Noviča iz zapora, so po besedah Hribernika ugovarjali temu, da sodišče ni izvedlo nekaterih predlaganih dokazov obrambe, da drugostopenjsko sodišče ni odgovorilo na nekatere navedbe v pritožbi, problematizirali so tudi verodostojnost izvedenca Franca Sabljiča, na mnenje katerega je sodišče oprlo svojo odločitev o krivdi Noviča. Po oceni Hribernika je bil namreč Sabljič v koliziji interesov, saj je bil v času preiskave umora direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je sodeloval v preiskavi.

Komentarjev 3
  • ode 10:21 30.oktober 2018.

    Če bo treba, mu bodo sodili še dvakrat ali trikrat, se pravi, tolikokrat, da bo dokončno oproščen. V tem času bo pričam, izvedencem, kriminalistom itd, že močno zvodenel spomin in se bodo lahko izgovarjali, da se več ne spomnijo.

  • kapibara 10:17 29.oktober 2018.

    Le kako je direktor vedel, že pol leta prej, tako je govoril staršem, da ga bodo umorili. Novič moril po 5 letih ??