Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Na svobodo celo štirje obsojeni

Razsodba Balkanski bojevnik Saša Despot
Balkanski polom. Obsojeni samo štirje od 17 domnevnih tihotapcev, na prostosti tudi obsojeni. Pritožbe. Višje sodišče še lahko upošteva izločene dokaze in obsodi vse.

Sojenje domnevno največji tihotapski združbi, ki jo je policija razbila v samostojni Sloveniji, se seli na višje sodišče.

Prvostopenjsko, ljubljansko okrožno sodišče je Dragana Tošića povsem opralo očitkov, da je vodil slovenski del Šarićevega kokainskega klana. Poleg domnevnega šefa je sodišče krivde oprostilo 12 njegovih domnevnih tihotapcev kokaina. Tožilstvo za pregon organiziranega kriminala bo ta oprostilni del sodbe zdaj poskušalo izpodbiti s pritožbo na višjem sodišču.

"Prav nobenega dokaza"

Pri izreku sodbe namreč sodnik ni upošteval posnetkov telefonskih pogovorov, ki jih je slovenska policija posnela, ko jim je tajno sledila in jih opazovala. Ker naj bi bili ti dokazi proti njim zbrani nezakonito, jih je sodnik po dobrem letu in pol sojenja iz sodnega spisa pred dvema tednoma izločil. Prav tako dokaze, ki sta jih proti domnevnim Tošićevim tihotapcem zbrali srbska policija in obveščevalno-varnostna agencija. “Glede na izločitev dokazov iz spisa in glede na dokaze, ki so še ostali v spisu, je bila takšna sodba povsem pričakovana,” poudarja tožilka Blanka Žgajnar.

Dokazi, pretežno telefonski pogovori, ki jih je posnela italijanska policija, in dogovori, posneti tik pred zasegom kokaina Šarićevi združbi v Urugvaju, pa so zadostovali za obsodbo štirih domnevnih kurirjev slovenske verige tihotapcev. Največ, deset let zapora je sodišče dosodilo Anesu Selmanu. Skupaj z Markom Bubličem, Dejanom Zupanom in Sandro Udrih je po oceni sodišča dokazano sodeloval v hudodelski združbi v Italiji. Bublič bo zato moral v zaporu odsedeti osem let, Zupan sedem in Udrihova, ki je trojici zagotavljala ponarejene dokumente in skrivališča, štiri leta. “Ni pa nikakršnih dokazov, da bi bil Dragan Tošić vodja organizirane združbe, katere člani so delovali v Italiji in Sloveniji,” je ob izreku kazni za četverico poudaril sodnik. Tožilstvo pa je prepričano, da si zaslužijo višje kazni. Pritožba bo vložena tudi zato.

Vsi so na svobodi

Za zdaj ni dokončno niti, ali bo vseh 17 na obravnavo pritožbe na višjem sodišču počakalo na svobodi. Po razglasitvi sodbe so se po skoraj dveh letih in pol na prostost vrnili še vsi štirje obsojeni. Njim v nasprotju s Tošićem in sedmimi domnevnimi pajdaši sodišče pred dvema tednoma ob izločitvi dokazov ni odpravilo pripora oziroma hišnega pripora. “Sodišče je ob izreku sodbe pripor dolžno odpraviti, saj tožilstvo za te obdolžence ob predlogu kazni ni predlagalo podaljšanja pripora,” je ob obrazložitvi sodbe pojasnil sodnik. Tožilstvo pa lahko kljub temu zdaj vse štiri poskuša s pritožbo še vrniti v pripor ali hišni pripor. “Podaljšanje do pravnomočnosti sodbe je tožilstvo predlagalo že ob vložitvi obtožnice,” dodaja tožilka.

Komentarjev 11
  • Žurnalček 01:33 26.november 2012.

    Probite ga poklicat po mobiju, saj imate njegovo številko . Tožilko in sodnika v arest !

  • allstarr111 11:57 21.november 2012.

    seštevanju dokazov in dejstev bi mogel bit rezultat 1+1 = 2 ampak ven je dobil 1 in to za izrek obsodilne sodbe ni dovilj, rezultat mora biti 2 kar omogoče izrek sodbe brez dvoma, tako pa mu ni preotalo drugega ...prikaži več kot da jih oprosti, ker v dvomu mora biti sodba vedno v korist obtoženega pa kdorkoli to bil in karkol naj bi naredil.ssSeveda bi bila ta sodba 100000% obsodilna če bi tam sedeli neki jadniki brez denarja za dobre odvetnike in tudi po pritožbi bi sodba ostala, ker pa sodišče ve da so odvetniki zelo sposobni in bi jim na koncu taka sodba škodila (bi pa bila v očeh ljudstva lepo sprejeta) v smislu ocene dela in napredovanju, bi se vsak sodnik odločil enako, no ja ne vsak, neka gospa bi obsodila brez pomisleka in ozirajoč se na zakon, pač po osebnem prepričanju, ampak to je druga zgodba.

  • allstarr111 11:50 21.november 2012.

    Naša država je res cvetka, ampak da ne boš mislil da je drugje kaj drugače, ampak še vedno pa te ne smejo obsodit brez da bi ti dali možnost obrambe, celo v ZKP piše da za nekatere kaz. dejanja kjer ...prikaži več je zagrožena zaporna kazen višja od tolko in tolko, odvetnik mora obdolženemu biti odvetnik omogočen in prisoten že ob prvem zaslišanju pri Preiskovalem Sodniku, če si ga ne more plačati sam mu ga plača država. Če ti ni zagotovljeno bo postopek na sodišču padel, mogoče ne na okrajnem-okrožnem, na višjem ali po ustavni pritožbi pa zagotovo, ker je kršen zakon in nima veze ali se vsem zdi da je kriv. Tako pač je, in to z razlogom da se prepreči morebitna zloraba sodnega sistema v neke svoje ali totaitarne namene.ssPa še tole, pri nas sodniki preveč-slepo verjamejo in sledijo Tožilcem, v bistu pa je tožilec samo stranka v postopku in nič drugega. Sodnik bi moral SODITI- PRESOJATI ali obtožba vzdrži in ali obramba vzdrži, in se odločiti glede na dokaze, in ravno to je storil g. Gorazd F. Po s