Slovenija > Črna kronika
58251 ogledov

Najemnik ni hotel iz stanovanja, zato ga je zažgal

Požig Profimedia Fotografija je simbolična.
Nekdanji nepremičninar Darijan Mulec ni Alojziju Pajku dve leti plačeval najemnine, nato je v stanovanju še podtaknil požar.

Upokojeni inženir kemije Alojzij Pajk, ki bo letos dopolnil 75 let, je svoje stanovanje v Brilejevi ulici v ljubljanskih Dravljah oddajal za daljša obdobja. Z najemniki je imel dobre izkušnje vse do prihoda Darijana Mulca, ki bo v petek praznoval 69. rojstni dan.

Dve leti ni nič plačeval

Alojzij Pajk | Avtor: D. M. Alojzij Pajk D. M.
"Podpisala sva najemno pogodbo za nedoločen čas. V stanovanju je živel sedem let, a zadnji dve ni več plačeval najemnine. Sprva sem mu zaračunaval 320 evrov na mesec plus stroške, nato sem znižal na 300 evrov," nam je pripovedoval Pajk, ki se mu zdi nenavadno, da Mulec nenadoma ni imel več za najemnino in stroške, saj je bil takrat zaposlen kot nepremičninar.

Najemnika se je zato hotel rešiti. Dobil naj bi nasvete, da si poišče "ekipo", ki ga bo odstranila iz stanovanja, a se je odločil za "civiliziran način po sodni poti": "Odrejena je bila sodna izvršba, on pa je prosil za mediacijo. Pristal sem, da na Brilejevi ostane še nekaj mesecev, ko so pretekli, pa je zakuril požar. Prej mi je tudi grozil."

Ne zavedate se, kaj sledi

Pokazal nam je sporočilo, ki mu ga je Mulec po elektronski pošti poslal 28. februarja 2020. "Spoštovani g. Pajk. Jaz bi vam z veseljem sedaj plačal. Ampak trenutno vam ne morem (napisal sem vam, da 10. 3. dobim denar). In zato sem zelo nemočen," piše med drugim, na koncu pa v krepkem tisku: "Še enkrat – res se ne zavedate, kaj sledi temu, da mi ne želite prisluhniti."

Mulec je pisal tudi odvetniku, vendar se posipal s pepelom: "Gospodu Pajku se iz vsega srca opravičujem za vse, kar sem mu neprijetnega povzročil. In res mi je neizmerno žal, ker mu ne bom mogel poplačat mojega dolga. Kot da bi se na nek način 'zvezde obrnile proti meni'. Vse to, kar sem napisal, sem napisal zato, da si olajšam dušo."

Alojzij Pajk | Avtor: osebni arhiv Uničena kuhinja osebni arhiv
Kuhinjo polil z bencinom

Stanovanje v devetem stanovanju bloka, veliko 44 kvadratnih metrov, naj bi zažgal naslednje popoldne, 11. februarja 2022. Kuhinjo je menda polil z bencinom in pritaknil goreč papir. Gasilci so k sreči hitro posredovali in preprečili, da bi se požar razširil, a je kljub temu nastalo za 10.000 evrov škode. Po dejanju naj bi Mulec skušal "končati svoje tuzemeljsko življenje" v avtomobilu, ki ni bil njegov, saj je brez premoženja, a mu je namera spodletela. Nazadnje se je sam prijavil policiji in priznal požig.

"Uničene so bile talne obloge, pohištvo, dve okni in fasada, obnovljena vsega dve leti prej. Vse stene je bilo trebe pobrusiti in prebeliti. Prenavljali smo eno leto," je našteval Pajk, ki je na sodišče tudi naslovil pismo, kako napreduje kazenska zadeva, Mulec je seveda obtožen požiga. V dopisu je pojasnil, da je namesto najemnika že od 1. decembra 2019 plačeval mesečne stroške, da je ta v stanovanju opravljal posle nepremičninskega posrednika brez njegove vednosti in soglasja, ter da je "firmo zaprl, verjetno tudi zato, da se 'transformira' v socialni problem."

Andrej Gerlovič, odvetnik | Avtor: D. M. Odvetnik Andrej Gerlovič D. M.
Odvetnik predlaga psihiatričnega izvedenca

No, kazenska zadeva je napredovala do včerajšnjega predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Mulca tja ni bilo, ker mu niti ni bilo treba: njegov zagovornik v okviru brezplačne pravne pomoči, odvetnik Andrej Gerlovič, je vložil ugovor na obtožnico, to zastopa okrožni državni tožilec Sedin Kičin, kar pomeni, da krivde ne prizna, menda tudi zato, ker prvotno ni bila natančno opredeljena višina škode.

Gerlovič je za glavno obravnavo predlagal postavitev sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki naj ugotovi, če je njegov klient razumel pomen svojih dejanj. Tožilec Kičin je temu nasprotoval, ker da iz dokumentacije ne izhaja, da ima kakšno duševno motnjo ali je duševno manj razvit. 

Alojzij Pajk pa je vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 11.700 evrov, čeprav se najbrž zaveda, da tega denarja najverjetneje ne bo videl.

Komentarjev 26
  • Toma 21:49 05.marec 2024.

    Oddajanje stanovanja je ruska ruleta!

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 20:08 05.marec 2024.

    Da bi to men naredu, ne bi blo ne polcije, ne postopkov, ampak bi ga že davno oglodal merjasci sred kočevskih gozdov!

  • Grof 15:53 05.marec 2024.

    Slovenija gre po poti Alojza Pajka, Golob pa kar kuri, ubogi narod, psihiatrija je raj za ………