Slovenija > Črna kronika
82 ogledov

Napad na zdravstveno ekipo

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Domajincih so včeraj domačini napadli zdravstveno ekipo. Ta se je odzvala klicu na pomoč zaradi težav s srcem pri 36-letnem domačinu. Pomagati mu več niso mogli; domačini so jim očitali, da so prišli prepozno.

Ekipo urgentne pomoči so sestavljali dva reševalca in zdravnik. Po prihodu na mesto, kamor so jih klicali zaradi težav s srcem pri 36-letnem domačinu, so lahko ugotovili le, da pokojnemu več ni pomoči.

Domačini so ekipi očitali, da se je odzvala prepozno – za prihod so potrebovali približno 20 minut – nato pa so se fizično spravili nad njih.

Zdravnika naj bi pred domačini, ki naj bi bili tudi vinjeni, praznovali so obhajilo, rešila prisotna domačinka, ki ga je pred nasilneži umaknila v drugo sobo. Reševalca sta medtem po nekaj prejetih udarcih zbežala v eno izmed bližnjih hiš, od koder sta poklicala policijo in drugo reševalno ekipo, ki je oskrbela poškodovana kolega.Zaplet se je končal brez resnejših poškodb, sledile pa bodo ovadbe policistov. 

Na reševalce so že tudi streljali

"To ni prvi takšen incident," je za Žurnal 24 povedala direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota ( ZDMS ) Edith Žižek Sapač, med drugim tudi dežurna zdravnica v reševalnem vozilu. Pred tremi leti so se v isti vasi, iz sosednje hiše ravno tako spravili na reševalce in enega od njih hudo poškodovali. Pred sedmimi leti so v drugi vasi reševalci za las izognili najhujšemu in še pravi čas pobegnili pred streli.

"To ni nič nenavadnega, smo pripravljeni in previdni. Naši kolegi na Dolenjskem v eno od romskih vasi brez spremstva policistov sploh ne gredo", je še dodala direktorica ZDMS

Ob nujnem klicu reševalci običajno sami presodijo, kaj se dogaja na terenu. Če gre za pretep, družinsko nasilje, nekontrolirano veseljačenje, se obrnejo na policijo: "V tem primeru ni nič kazalo na kaj takega. Ura je bila pet zjutraj, ko smo dobili klic, da se je moški zgrudil."  

Na vprašanje Žurnala ali se še vedno počutijo varne, je direktorica odgovorila pritrdilno. Gre za okolje, ki ga še vedno dobro poznajo in po njenem se incidenti pač dogajajo.

Jih bodo varno usmerjali?

V Murski Soboti, kjer je urgenca, jih bolj skrbi nova organizacija reševalne službe, ki jo država načrtuje čez tri leta. Kako bo z nujnimi primeri v Lendavi, Gornji Radgoni in Ljutomeru, kjer bodo reševalno vozilo sicer imeli, vendar brez zdravnika, ki bi ga zaradi raznolikega terena, kjer do ljudi potrebujejo tudi po 40 kilometrov, nujno potrebovali: "Skrbi me tudi to, da nas bodo usmerjali kar iz predvidenega dispečerkega centra v Mariboru. Dejstvo je, da v Mariboru ne poznajo naših razmer na terenu, naših izkušenj z ljudmi,"je še dejala Edith Žižek Sapač

Nenazadnje o tem priča tudi incident, ki se je zgodil včeraj zgodaj zjutraj.

Komentarjev 49
  • zdrej 09:07 04.maj 2015.

    Kolko naj bo spoštovanja do gosta, ki te ne spoštuje v lastni hiši? Ti krade, grozi, zganja nasilje nad tabo, noče delat, pa hoče ta boljšo oskrbo in podporo!

  • dragec 19:51 29.april 2015.

    Škoda,da nisi Rom

  • Woodoo 16:01 29.april 2015.

    mah nič ne štekajo..... kreteni