Slovenija > Črna kronika
47 ogledov

Nazaj ga je pripeljala krivda

Hriberšek Facebook
"Za tatvino sem se odločil v hipu. Bil sem v stiski in nujno sem potreboval denar. Bil je pred menoj, kot na pladnju," je dejal skesani Sintalov varnostnik Borut Hriberšek. "Njegovi izjavi gre verjeti," pravi psiholog Igor Areh.

Sintalov varnostnik Borut Hriberšek, ki je iz sefa odtujil večje količine denarja, se je v četrtek skesan predal slovenskim policistom.

Novinarjem je dejal, da se je za tatvino odločil v hipu, ker je bil v stiski. "Gre za impulzivno dejanje. Tudi, če je tatvino načrtoval, je bilo to dejanje verjetno površno, najverjetneje pa načrtovanja niti ni bilo. V svoji stiski je to storil hipoma. Zaradi občutka krivde se je hitro tudi vrnil,“ pojasnjuje psiholog Dr. Igor Areh iz Fakulteta za varnostne vede Univerza v Mariboru in dodal: "Občutki krivde človeka navedejo k temu, da se vrne. Deloma tudi strah pred izgubo svobode. To je ugotovil kmalu, ko se je zavedal, da bi se moral vse življenje skrivati.“

Če bi tatvino načrtoval, bi zbežal daleč stran

Če bi tatvino načrtoval verjetno ne bi zbežal v Avstrijo ali pa Nemčijo, pač pa bistveno dlje, kjer bi bile možnosti, da bi ga kdajkoli odkrili bistveno manjše, meni Areh.

Psiholog je pojasnil tudi odziv javnosti, ki je glede na komentarje na spletnih portalih in družabnem omrežju Facebook, stopila na stran 47-letnika: "To se mi zdi pričakovano in razumljivo. Narediti nekaj iz obupa ali pohlepa sta dva zelo različna motiva. Ljudje lažje toleriramo obup, sploh če se nekdo za to tudi opraviči, kot pa če ugotovimo, da je bil v ozadju brezobziren pohlep, ki je na svoji poti rušil male ljudi.“

Kot Roobin Hood

Po oceni psihologa Aleksandra Zadela ljudstvo s tem, ko se je postavilo na njegovo stran, vrača oblasti ali državi milo za drago, ko oblast najde tisoč in en izgovor, zakaj se ne loti tajkunov in velikih utajevalcev davkov. "Javnost se upravičeno sprašuje, kaj bodo storili zdaj in upravičeno navija zanj, saj je v njihovih očeh neke vrste Robin Hood," pravi Zadel.

Ljudje, poudarja, ne odobravajo nezakonitih početij ali barabij. "Težava je v tem, da vidijo, da je premalo posledic pri tistih, ki kradejo na veliko. Potem, ko si nekdo upa ukrasti milijon evrov, si rečejo, da bodo videli, kaj se bo zgodilo z njim. Takrat pa se aparat zgane in želi pokazati, da delajo. Zgane se že, če nekdo ukrade piškot, ker je lačen."

Nihče ni bil prizadet

Tudi Areh se strinja, da bo ob poplavi sodnih primerov povezanih z gospodarskim kriminalom primer varnostnika pod drobnogledom javnosti, ker gre za malega človeka. "Sodstvo se ne sme ozirati na javnost, ker mora soditi v skladu z zakoni. Zagotovo pa gre pričakovati glasno reakcijo javnosti. Treba je upoštevati, da se je človek vrnil in da obžaluje dejanje. Nenazadnje je verjetno šlo za impulzno reakcijo, kjer ni bilo človeških žrtev, nihče ni bil prizadet ali poškodovan. Mislim, da ne bo drakonske kazni,“ pravi psiholog in dodaja, da lahko prekršek naredi tudi najbolj pošten človek: "V teoriji je lahko povedati, kako se upreš skušnjavi, v praksi je to težje. Ni vse odvisno od človeka, nanj vpliva veliko dejavnikov. Če je nekdo v stiski, lahko tudi najbolj poštenega navede, da naredi prekršek.“

 

Komentarjev 11
  • KLOBO 16:05 19.april 2013.

    žal imaš prav!! Bavčarjevi nakradeni miljoni so že nekje na Bahamih, on bo pa nazadnje še tožil državo, da so ga slikali skupaj s kriminalisti !!

  • jakec1575 15:30 19.april 2013.

    Bolj fascinantna je lazna stevilka Sintala. Bodo oblasti in zavarovalnice ukrepale zoper taksna sprevrzena dejanja? To je, če se nas Robin Hood ni zlagal o kolicini. Slovenija ima problem pomanjkanja poslovne in osebne etike. In ker to pocne mnogo ljudi, ...prikaži več premnogo, vse skupaj postane sistemska zadeva in stastistika. Kupovanje prijateljev na javnih razpisih, izsiljevanje države z železjem, medtem, ko nam odpeljejo nov traktor, kot je zapisal nedavno novinar v uvodnik. Ni denarja za stažiranja ob vseh uradnih in neuradnih rezervah. Zaceti je potrebno pri sebi. Skrbi pa vprasanje, kako dolgo se tako? Do trojke? kako trhle oz. mocne so se noge te ekonomije?

  • Vr6 14:35 19.april 2013.

    Dobil bo 10 let tako kot mi če ne doplačamo dohodnine za 100 eu račun blokirajo v Sloveniji se samo na mele ljudi pritiska