Slovenija > Črna kronika
68637 ogledov

Slovenski nogometni zvezdnik v hudi prometni nesreči, sledilo je to ...

Aljoša Matko-Nesreča Radio Odeon
Huda prometna nesreča, ki se je 10. aprila 2021 pripetila v Beli krajini, je v javnosti toliko bolj odmevala, ker je za volanom enega od dveh udeleženih avtomobilov sedel obetavni nogometaš Aljoša Matko. Po prvih ugotovitvah policije naj bi prav on povzročil trčenje, a sledil je velik preobrat. Na zatožno klop je včeraj sedel drugi voznik, Luka Martin Slobodnik.

Zgodilo se je v soboto, 10. aprila predlani, ob pol osmih zvečer, na cesti Črnomelj - Vranoviči. "Po  prvih  ugotovitvah  z ogleda in zbranih obvestilih policistov je 21-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW vozil iz smeri Črnomlja proti Metliki. Zaradi neprilagojene hitrosti je v ovinku izgubil oblast nad vozilom in trčil v prednji del vozila znamke audi, ki ga je vozil 23-letnik. Voznik beemveja je zapeljal s ceste in trčil še v travnati nasip, od tam pa je vozilo odbilo, se večkrat prevrnilo ter obstalo na strehi okoli 170 metrov od mesta trčenja," je takrat sporočila Alenka Drenik s policijske uprave Novo mesto.

Ranjene so bile štiri osebe v Matkovem avtomobilu, najhuje potnika na zadnjih sedežih, takrat stara 23 in 25 let. Voznik in sovoznik sta dobila lažje poškodbe.

Aljoša Matko ni kriv

Po prvih informacijah naj bi bil torej kriv 23-letni Črnomaljec Aljoša Matko, perspektiven nogometaš, ki zdaj igra za Celje – njegova tržna vrednost na Transfermarktu je trenutno 600.000 evrov – prej pa je nastopal za Maribor, Olimpijo, Bravo in švedski Hammarby, bil je tudi član reprezentance do 21 let.

Aljoša Matko | Avtor: D. M. Aljoša Matko D. M.
Takrat so se odzvali tudi v njegovem tedanjem klubu NK Maribor. "Nesrečo, ki se je zgodila, iskreno obžalujemo. Aljoša je z nesprejemljivim početjem ogrozil sebe in druge, teže prekrška se vsi skupaj dobro zavedamo. Vsem poškodovanim želimo hitro, uspešno okrevanje, kot klub pa se zavedamo družbene odgovornosti. Naloga kluba ni le vzgoja nogometašev na igrišču, ampak tudi izven igrišča. Ozaveščenost v prometu je tema, ki je bila že doslej med prioritetnimi, očitno pa ji bomo morali tudi v prihodnje v sodelovanju z vsemi pristojnimi organizacijami nameniti še več pozornosti," je povedal športni direktor vijoličastih Marko Šuler.

Toda sledil je preobrat! Tožilstvo je kazensko ovadbo zoper Matka zavrglo, ker je ugotovilo, da naj bi bil krivec 25-letni Luka Martin Slobodnik. Ta je včeraj sedel na zatožno klop črnomaljskega okrajnega sodišča pod obtožbo povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca brez pomoči.

Srečali so se na črpalki

Iz njegovega pisnega zagovora, ki ga je prebral sodnik Igor Fortun, in v katerem je zavrnil vsako krivdo, na vprašanja pa (še) ni pripravljen odgovarjati, ter izpovedi prič, smo naposled razbrali, kaj naj bi se dogajalo tistega dne.

Matko in Slobodnik, ki se prej nista poznala, sta bila vsak s svojo družbo na Petrolovem bencinskem servisu v Črnomlju, od tam pa so se po naključju vsi namenili proti Metliki. V nogometaševem beemveju so sedeli še Blaž Hudelja, Blaž Gangelj in Jan Vidic, Slobodnika je v audiju spremljalo le dekle Ana Cesar.

Aljoša Matko | Avtor: twitter NK Celje twitter NK Celje
Nesrečo je včeraj opisala Maja B., ki se je tedaj po isti cesti peljala v passatu: "Vozila sem z blizu 70 kilometri na uro, ko me je najprej prehitel audi, manj kot pol minute kasneje pa še beemve. Voznik slednjega se ni vrnil na desni pas med mene in audija, čeprav je bilo dovolj prostora, ampak je v ovinek prehiteval še tega. Videla sem, kako sta bočno trčila. Beemve je dobesedno poletel, audija je odbilo na travo."

Pritisnil naj bi na gas

V resnici je, kot je pričal policist PPP Novo mesto Aleš S., prišlo do trčenja med zadnjim desnim kolesom beemveja in prednjim levim kolesom audija. A zakaj? "Vozil sem po levem pasu in to tako rekoč po zunanjem robu, skoraj obrobni črti. Avto sem imel pod nadzorom. Ne vem, kolikšna je bila moja hitrost, priznam pa, da zagotovo višja od dovoljene. Na števec namreč nisem gledal, ker sem se osredotočal na cesto. Voznik audija pa je takrat še pritisnil na plin, da bi nam onemogočal prehitevanje," je včeraj pojasnjeval Matko.

Luka Slobodnik | Avtor: D. M. Luka Martin Slobodnik D. M.
Tudi Hudelja, ki je sedel na zadnjem desnem sedežu beemveja in si je v nesreči zlomil tilnik, je že v preiskavi povedal, da je Slobodnik začel pospeševati, ker ni hotel, da ga prehitijo, tudi tokrat pa potrdil, da je udarec v avto začutil, ko so bili povsem na levem pasu: "Po moji presoji je moral Luka zapeljati čez črto."

Enakega mnenja je bil Matkov sovoznik Gangelj: "Prehitevali smo, ker je bilo nasproti vse prazno. Takrat pa je Luka pritisnil na gas in morali smo še mi. Do trka je prišlo, ker je audi verjetno sekal ovinek, mi smo bili na levem pasu."

Opravičil se je Romom

Vsi trije, Matko, Kodelja in Gangelj, so tudi zanikali, da bi s Slobodnikom na cesti tekmovali, vedeli da niso niti, da je on za volanom. Tožilka Nada Črnugelj jih je tudi vprašala, če so videli, da je Slobodnik snemal prizorišče nesreče, saj se je posnetek z njegovimi žalitvami na Matkov račun znašel v javnosti. "Ne spomnim se, ko sem prišel iz avta, je bilo vse megleno. Je pa res prišel do mene in me verbalno napadel, a nisem reagiral,“ je odvrnil tedanji zvezdnik Maribora.

Mimogrede: Slobodnik se je nekaj dni po nesreči opravičil, ker je na posnetku Matka obkladal s Ciganom. A prek športnega časopisa se ni opravičil nogometašu, temveč samo Romom: "Iskreno, globoko in ponižno izrekam opravičilo vsem, ki so jih dosegle moje besede v posnetku, nastalem v sobotnem večeru. Te so bile takrat odraz mojega nedojemanja realnosti, zato mi prosim verjemite, da njihov namen še zdaleč ni bil žalitev katerekoli etnične skupine ljudi," je med drugim zapisal.

Zaslišali bodo izvedenca

Zagovornik Slobodnika, odvetnik Daniel Planinšec, se ne strinja z ugotovitvami izvedenca cestno-prometne stroke Jožeta Škrilca, češ da je ta svoje mnenje izdelal v nasprotju z ugotovitvami policistov in dokazi s kraja nesreče, skratka nestrokovno. Zato je zahteval postavitev drugega izvedenca, ali pa vsaj zaslišanje Škrilca. Ker mu je sodnik Fortuna ugodil, bodo slednjega zaslišali na septembrski obravnavi, prav tako pa tudi Slobodnikovo sopotnico Ano Cesar.

Matko je že prej povedal za medije, da mu je nesreča spremenila kariero in življenje, prizadeta je bila vsa družina: "Predstavljajte si, kako je, ko mora mama brati laži o tebi." Podobno je dejal nam na črnomaljskem sodišču.

Potrebuje 24-urno nego

Na sojenju pa ne more pričati četrti potnik v beemveju. 28-letni Črnomaljec Jan Vidic, nekdanji nogometaš NK Bela Krajina, je v nesreči dobil resne poškodbe možganov in ob tem doživel več kapi, prehranjuje se s spomočjo gastrostome, okvarjena ima govor in vid, skratka, potrebuje nenehno nego. Po nekajmesečnem zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru in novomeški bolnišnici so jo prevzeli njegovi najbližji, za katere pa je to tudi velik finančni zalogaj.

Na pomoč so prvi seveda priskočili v lokalnem okolju, nato tudi z drugih koncev Slovenije. Humanitarno društvo Srčni lev in Janovi prijatelji so denimo organizirali dobrodelni nogometni turnir, pripravili so licitacijo športnih dresov, med njimi Luke Dončića, in odprli bančni račun za prostovoljne prispevke, te so zanj zbirali tudi domači gasilci.

Komentarjev 7
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:16 15.junij 2023.

    Naj se fant še tako tolaži, da ni kriv, ampak v danem trenutku se je on odločil, da bo prehiteval vse živo in voznikom, ki so se znašli pred njim dokazoval, da je "glavni džek na vasi"! Tudi mimo dejstva, ...prikaži več da jo je najprej zaradi njegove odločitve, šele nato ostalih dejavnikov, najhuje skupil prav njegov sopotnik in prijatelj, ki ga je ta nesreča zaznamovala za vse življenje, ne bo mogel kar tako, sklicujoč se, da je sodišče odločilo, da ni bil kriv. Pred zakonom mogoče res, kaj pa pred vestjo?

  • Pepe007 09:02 15.junij 2023.

    Za tako nesrečo sta potrebna dva bedaka. Eden je premalo.

  • matermila 08:21 15.junij 2023.

    Bemvejaš, se ni za čudit.