Slovenija > Črna kronika
103 ogledov

Očim umrle dveletnice si ne upa iz celice

zapor rešetke Nino Verdnik
Osumljenec za umor deklice po napadu ob prihodu v pripor, več kot teden dni ni zapustil svoje sobe. Drugi zaporniki mu grozijo in ga ustrahujejo.

Osumljenca hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter povzročitev posebno hudih poškodb, zaradi katerih je umrla dveletna deklica z Jesenic, je 5. 7., po prihodu v pripor na Povšetovo, fizično napadel drugi zapornik. Zapornik ga je z nogo brcnil v predel vratu. "Zgodilo se je med skupinskim sprehajanjem na dvorišču zapora. Zaporniki imajo pravico, da so dve uri na dan zunaj," razlaga Jože Podržaj, generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Napad med sprehodom

"Osumljenec je sicer ves čas v sobi, na sprehod pa je odšel skupaj s skupino drugih zapornikov," pravi Podržaj. Pravosodni policist je takoj preprečil nadaljnjo fizično nasilje, osumljenec J. M. pa ni potreboval zdravniške pomoči.

Kričijo in grozijo

Očimu umrle dveletnice so nato omogočili, da na sprehode hodi sam. "Vendar te možnosti ne izkorišča, ostaja v sobi, verjetno se boji novih napadov. " razlaga Podržaj. Zaporniki mu namreč verbalno ves čas grozijo. "Gre za kričanje iz njihovih sob, tega pa ne moremo preprečiti."

Podržaj zanika, da bi pri ustrahovanju na kateri koli način sodelovali tudi pravosodni policisti. "To je seveda nesprejemljivo in se ne bi moglo dogajati, saj bi se osumljenec pritožil in bi to pritožbo obravnavali."

"Temu se je nemogoče popolnoma izogniti"

Dob zapor  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Osumljencu za smrt deklice grozi do 20 let zapora, ki jo bo prestajal na Dobu. Kot razlaga Podržaj, je prostora tam nekoliko več, ključna težava pa je pomanjkanje pravosodnih policistov, ki bi preprečili napade, katerih tarča so predvsem obsojeni zaradi nasilja nad otroci. "Temu se je nemogoče popolnoma izogniti, je pa veliko odvisno od vedenja zapornika. V preteklosti se je dogajalo že marsikaj. Imeli smo pedofila, ki ni imel popolnoma nobenih težav in predofila, ki je tudi zaradi lastnega vedenja bil tarča agresivnega vedenja. Zato te obsojence ozaveščamo, kako se obnašati, kajti tudi trditve, da kaznivega dejanja ni kriv, lahko vzpodbudijo agresijo."

Preberite še:

Očima umrle dveletnice v priporu napadli