Slovenija > Črna kronika
6409 ogledov

Opozorite sorodnike: dva nepridiprava s to goljufijo kradeta po domovih

Zlat nakit Shutterstock Fotografija je simbolična.
Policisti ponovno opozarjajo na drzne tatvine iz stanovanjskih hiš ...

Policisti ponovno opozarjajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Tak je denimo petkov primer iz okolice Borovnice, ko sta neznanca iz stanovanjske hiše odtujila nakit v vrednosti nekaj tisoč evrov. Žrtve so predvsem starejši občani.

Drzne tatvine, kradejo zlatnino

Drzna tatvina se je na območju Borovnice zgodila v petek okoli poldneva. Neznani storilec je na domu zamotil starejši par s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev, medtem pa je drugi storilec iz hiše odtujili nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov, so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Storilca sta močnejše postave, temnejših kratkih las ter oblečena v temno siva oblačila in nosita kapo s šiltom, prvi je visok 175 centimetrov, drugi 165 centimetrov. S kraja sta se odpeljala s vozilom znamke Opel. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Kot opozarjajo policisti, storilci drzne tatvine iz stanovanjskih hiš izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O podobnih dogodkih so že večkrat poročali, vendar opažajo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, bodisi da so serviserji, odkupujejo staro železo, prihajajo iz elektro službe in podobno, ter jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci, vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato hišo zapustijo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in odide.

Železniška proga Kranj-Škofja Loka, gorenjska železnica, tiri KRONIKA Gorenjska Grozi mu globa 500 evrov in pet kazenskih točk Tatvina Slovenija Drzna tatvina: Moškega prisilili, da je slekel draga oblačila

Policisti občanom svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, pa ključ vzamejo s seboj, tudi če "stopijo samo za vogal". Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb ter vozilo, s katerim so se pripeljale. Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj takoj obvestijo policijo.

Ob tem tudi svojce in znance prosijo, naj o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.