Slovenija > Črna kronika
123 ogledov

Osvajala 300 metrsko steno in padla

Helikopter Slovenske vojske Žurnal24 main
Plezalca sta huje poškodovana, a izven življenjske nevarnosti.

Danes zjutraj je ekipa za helikoptersko reševanje s policistom gorske enote v severni steni Križevnika v Savinjskih Alpah pomagala dvema plezalcema, ki sta osvajala 300 metrsko plezalno smer. "Eden je varoval, drugi pa plezal in zelo verjetno padel," je povedal Bojan Kos s PU Kranj. "Sila padca je bila precejšnja, zato je odtrgalo celotno varovališče, plezalca pa sta se ustavila šele po nekaj deset metrih na skalni polici, kjer sta zapletena z dvojno varovalno vrvjo obstala."

Pomoč sta izkušena plezalca poklicala sama, nato pa so ju v ljubljanski klinični center prepeljali s helikopterjem slovenske vojske. Po prvih podatkih sta huje poskodovana, a izven življenjske nevarnosti.

"Čez sezono bo nesreč verjetno se več, zato hodite v gore premljeni, z ustreznim znanjem in predvsem z glavo," opozarja Bojan Kos. Z današnjim dnem se na Brniku začenja tudi dežurstvo ekipe za helikoptersko reševanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.