Slovenija > Črna kronika
1344 ogledov

Izgnali pet tujcev

Beračenje ali organiziran kriminal? Saša Despot
Sodišče izgnalo pet tujcev.

Ljubljanski policisti so včeraj v središču Ljublajne poostrili nadzor vsiljivega beračenja in vsiljivega pobiranja prostovoljnih prispevkov.  Na Čopovi ulici so tako opazili moškega in dve ženski, ki so pod pretvezo gluhosti zbirali denarne prispevke.

Romuni, ki so bili že večkrat obravnavani

Šlo je za polnoletne državljane Romunije, ki so bili v času od 4. avgusta že večkrat obravnavani zaradi lažnega pobiranja prostovoljnih prispevkov.

Zaradi enakega prekrška so obravnavali še enega Romuna, o katerem jih je obvestil občan, ki je tujca tudi zadržal na kraju do prihoda policistov. Tudi tega Romuna so za tovrstne prekrške že obravnavali. Obrazec, prostovoljni prispevki, prevara Slovenija Romuni pobirajo denar pod pretvezo, da gre za prostovoljne prispevke za gluhe

Ob tem so policisti na isti lokaciji zalotili še petega tujca, ki je prav tako vsiljivo pobiral prostovoljne prispevke in je večkratni kršitelj istovrstnih prekrškov - od junija 2017 je prejel že šest plačilnih nalogov.

Zakona o varstvu javnega reda in miru določa zakonsko
dikcijo o načinu beračenja, ki je v Sloveniji prepovedano: kdor na vsiljiv
ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne
dobrine, se kaznuje z globo 41,73 eura.

7. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru pa ob tem določa dikcijo v
zvezi z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, pri čemer določa pogoje pod
katerimi lahko posameznih zbira prostovoljne prispevke, v kolikor pa to
dela v nasprotju z omenjenimi določili, pa je predpisana globa v višini
104,32 eura.

Pet tujcev izgnali iz države

Vsem tujcem so zasegli denar in jih privedli na takojšnji postopek na sodišče. Štirim je sodišče izreklo opomin in izgon iz države za dve leti, enemu pa globo v višini 104 evre in izgon iz države za tri leta. Vse so iz države tudi že odstranili, so navedli na PU Ljubljana.

Sodišča so zaradi tovrstnih prekrškov po predlogih ljubljanskih policistov sicer v prvih sedmih mesecih letošnjega leta odredila izgon iz države 19 tujcem.

Način zbiranja prostovoljnih prispevkov določa zakon o varstvu javnega reda in miru, ki določa, da lahko posamezniki ali pravne osebe zbirajo prispevke v humanitarne namene po pridobitvi dovoljenja, ki jim ga izdajo pristojne upravne enote. Zakon za kršitelje predvideva globo, prav tako pa tudi odvzem pridobljenega denarja.

Večinoma storilci tujci

Po navedbah policistov, ki pri odkrivanju tovrstnih kršitev v Ljubljani sodelujejo tudi z mestnim redarstvom, je pomembno predvsem informiranje občanov o tem pojavu, kajti pri zbiranju prostovoljnih prispevkov gre v večini primerov za zlorabe posameznikov, med njimi so v večjem deležu storilci tujci, ko na goljufiv način, torej v imenu različnih lažnih humanitarnih organizacij, zbirajo podpise in pobirajo prispevke mimoidočih ljudi.

Policisti so v letu 2015 v zvezi s prekrškom vsiljivega beračenja
izvedli 344 ukrepov, v letu 2016 pa 582. V zvezi s prekrškom zbiranja
prostovoljnih prispevkov so policisti v letu 2015 izvedli 220 ukrepov, v
letu 2016 pa 275.

V primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Če tega nimajo, jim prispevkov ne dajejte. Prav tako naj oseb ne spuščate v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine, svetujejo na policiji in pozivajo, da jih o kršitvah obvestite.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:08 20.november 2017.

    Nisem siguren , vendar mislim , da so potrebne 3 prijave za beračenje , da bi tujca izgnali iz države , zaradi vznemirjanja javnosti al nekaj takega . Bom jih pa letos vse do zadnjega prijavil . Pa naj jih ...prikaži večh odstranijo po drugih členih zakona o tujcih !

  • ode 07:59 11.avgust 2017.

    Kličem 113, da prijavim vsiljivo beračenje. Operater me je podučil, da pri nas beračenje ni kaznivo. "Imeli boste težave, hodili boste po sodiščih in se izpostavljali, kot priča. Ali še vedno vstrajate pri prijavi?" "Ne!", odgovorim.