Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Podrobnosti ugrabitve v Mekinjah

Mekinje, ugrabitev otroka Saša Despot
Osumljeni ugrabitve manj kot leto in pol starega otroka v Mekinjah je dejanje izpeljal, potem ko se je z družino deklice sprl zaradi lestve. Policija ga je že okoli 19. ure ustavila v okolici Trzina, a ga je takrat izpustila, saj ni kazalo, da bi lahko on ugrabil deklico. Ob 23.30 se je na poziv sam javil policiji, potem ko je bila ta že z gotovostjo prepričana, da ima prste vmes.

V javnost so prek Slovenskih novic prišli policijski dokumenti, ki podrobneje opisujejo ugotovitve policije glede poteka ugrabitve male deklice iz Mekinj v torek, ki so jo policisti nato v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne našli zapuščeno z zvezanimi rokami in nogami ter prelepljenimi usti.

Začelo se je z lestvijo

V dokumentih je zapisano, da je osumljenec – po poročanju Dnevnika je star 27 let, po poročanju Pop TV pa ima tudi sam majhnega otroka – 29. julija prišel k družini ugrabljene deklice, katero je poznal že od prej in pri kateri je pred časom opravljal elektrikarska dela. Družina mu je bila dolžna lestev, a mu je ni hotela izročiti, saj naj bi osumljenec pri svojem delu za družino kradel kovance in stikala. Zaradi tega sta se on in neimenovani družinski član sprla, nakar je osumljenec odšel in istega dne kupil predplačniški paket za mobilno telefonijo. Prek mobilnika je poklical očeta deklice in mu v odkup ponudil dve toni bakra, saj se oče ukvarja s preprodajo kovin. Dogovorila sta se, da bosta podrobnosti posla uredila naslednji teden. Oče osumljenca po glasu očitno ni prepoznal.

V torek popoldne je osumljenec znova poklical očeta, in ker je bil ta v Mariboru, se je z njim dogovoril, da se bo sestal z njegovo ženo na bencinski črpalki pri Kamniku ter ji predal vso potrebno dokumentacijo, potrebno za plačilo bakra. S tem je osumljenec po mnenju policije pod pretvezo iz hiše izločil tudi mater, tako da sta tam ostala samo otrok in njena varuška.

Zbežal z otrokom pod pazduho

Nato je pozvonil na vratih. Odprla mu je varuška, ki jo je v srbohrvaščini vprašal, ali je podjetnik doma. Ko je dobil negativni odgovor, se je odpeljal in se vrnil preoblečen že čez nekaj minut, kar je v pogovoru za Žurnal24 potrdila tudi priča. Znova je pozvonil in si čez glavo poveznil kapuco, ko mu je varuška odprla, pa je vdrl v stanovanje, varuško potisnil v WC ter z otrokom pod pazduho zbežal do avta in se odpeljal proti Ljubljani.

Kmalu zatem je po telefonu poklical podjetnika, mu v srbohrvaščini povedal, da mu je uničil posel v vrednosti 20 tisoč evrov in od njega zahteval znesek v tej vrednosti, če želi svojega otroka živega nazaj. Podjetnik, ki je medtem o ugrabitivi obvestil policijo, se je po navodilih napotil proti Ljubljani, nato pa zaman čakal na mestu predaje denarja, saj je osumljenec izključil telefon in ni prejemal SMS-sporočil.  Podjetnik mu je nato pustil več glasovnih sporočil, v katerih ga je rotil, naj hčerki ne stori nič žalega.

Kot so nam dejali domačini, družine ne poznajo preveč dobro. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Osumljenec se je znova javil ob 23.12, ko je podjetniku poslal SMS s sporočilom: "ImasPARE.idiPREMA ljubljani brywo." Podjetnik mu je takoj odpisal, a je bil telefon osumljenca že spet izklopljen.

Policija ga je že imela v rokah

Zanimivo je, da je policija z zbiranjem informacij osumljenega takrat že vključila v krog oseb, ki bi lahko stali za ugrabitvijo. Okoli 19. ure so ga tako ustavili pri Trzinu, a so ga pustili naprej, ker ni bilo dokazov o njegovi vpletenosti. Policija pa je po tem, ko je od preiskovalne sodnice nekaj po 22. uri pridobila dovoljenje za nadzor elektronskih komunikacij, hitro ugotovila, da je osumljenec "oseba, ki bi lahko nudila koristne informacije v zvezi preiskave". Policisti so ga ustno povabili, naj pride na razgovor, ob 23.30 je res prišel na policijsko postajo v Kamniku. Na podlagi zaslišanja in zbranih obvestil so mu odvzeli prostost, nakar je osumljenec pristal, da pokaže mesto, kamor je odvrgel deklico. Policisti so se z njim vred odpravili v ljubljanske Savlje, kjer so deklico našli v sredo ob 1.13.

Policisti so ugotovili, da jo je najprej skril v grmovje Obvozne ceste v Savljah, nato pa jo je neznano kdaj prestavil v travo pod steber električne napeljave.

Celo jo je prelepil

Deklici je najbrž že na prvi lokaciji s samolepilnim izolirnim trakom zvezal gležnje in zapestja, roke pa še dodatno povil k telesu, ji v usta vstavil krpo in jo prelepil preko ust. Na obeh mestih, kjer je bila deklica, so policisti našli sledi, frotirasto brisačo, v bližnjem grmovju pa tudi čeveljček, saj je imela deklica ob najdbi obut le en čevelj. Bila je lažje poškodovana, imela je odgrnine po obrazu, vratu, zapestjih in gležnjih.

V hišni preiskavi, ki je sledila, je policija zasegla več predmetov in jih poslala v analizo, tudi telefone in lepilne trakove, iskali pa so tudi sledi v avtomobilu. Naknadno so našli še telefon, s katerega je osumljenec klical podjetnika, saj ga je odvrgel v grmovje v Kamniku.

"Surov in brezobziren do najšibkejših"

Policija v nadaljevanju kazenske ovadbe opozarja na ponovitveno nevarnost in na dejstvo, da je osumljeni otroka zvezal, mu zamašil usta in ga pustil samega, izpostavljenega vsem nevarnostim, kar kaže na njegovo surovost in brezobzirnost do najšibkejših. Kot je znano, je preiskovalni sodnik za osumljenega sprva vseeno odredil zgolj hišni pripor, kar pa je sodni senat nato spremenil v klasični pripor.

Komentarjev 3
  • Avatar trot
    trot 22:00 07.avgust 2011.

    tudi sodniki niso bili v tem primeru fer.Oni bi ga kar izpustili ker ni nevaren za ljudi to žrtev je bil pripravljen ubiti a hoče biti s svojim sinom ,kot drugo socijalne službe,,megla,, sotstvo,,tema - mrak, policija ,,ni pristojna,, pa ...prikaži več kje živimo dragi ljudje a smo mar še le številke ki polnijo državni proračun ??????

  • zic 20:30 07.avgust 2011.

    če se ta zaveda kaj je naredil naj me vrag...zasral si je življenje do konca lajfa...le zakaj ima glavo verjetno le za frizuro...tmle v loki pri mengšu so pa sami cepljenci doma, vsaj tko zgleda!

  • Avatar trot
    trot 19:49 07.avgust 2011.

    morilce,pedofile,tajkune,tiste ki pišejo zakone kako okrasti siromaka takoj v vasi, mestu iz katerega izhaja na sramotni steber sodijo pa mu naj ljudje.