Slovenija > Črna kronika
1422 ogledov

Policija išče lastnike ukradenih predmetov

Ukraden nakit
1/8
Prijeli storilce, zdaj iščejo lastnike ukradenega.

Koprska policija išče lastnike nakita, ki izhaja iz vlomov v stanovanja in hiše na območju PU Ljubljana in PU Koper. "Nakit je bil zasežen osumljencem, ki so bili 14. septembra 2017 prijeti na območju Policijske uprave," je pojasnila Anita Leskovec s PU Koper. "Do danes so jih kriminalisti osumili storitve več kot  20 vlomov."

Nekaj zaseženega nakita so oškodovanci prepoznali in smo jim ga že vrnili, medtem ko nakit na fotografijah še ni bil identificiran. 

Vlamljali avgusta in septembra

Na območju PU Koper so avgusta in septembra obravnavali povečano število vlomov v stanovanjske objekte, ki so bili v večini izvršeni v dopoldanskem času, ko so bili občani v službi oz. drugače odsotni od doma. "Storilci so v objekte vlamljali z izvijači na vzvod in kradli povečini le denar in nakit," razlaga Leskovškova. "Pri obravnavi kaznivih dejanj smo ugotovili, da se istovrstna kazniva dejanja izvršujejo tudi na območju PU Ljubljana, zato smo se povezali tudi s tamkajšnjimi policisti in kriminalisti, ki so obravnavali kazniva dejanja storjena na območju Vrhnike in Logatca." 

Vlomilec Slovenija Vlomilci so spremenili navade soseska VLOMI V HIŠE Slovenija Razkrivamo: Lokacije naselij, ki so med tatovi najbolj priljubljene

Z zbiranjem podatkov je policija ugotovila, da so kazniva dejanja izvrševali storilci, ki so uporabljali osebni avtomobil znamke Chrysler Voyager, srebrne barve, zatemnjenih stranskih stekel in italijanskih registrskih številk. "Z mednarodnim sodelovanjem  preko hrvaških in italijanskih varnostnih organov smo obenem ugotovili, da navedeno vozilo uporabljajo osebe z območja Hrvaške, ki imajo po povečini tudi italijanska državljanstva," pojasnjujejo pri PU Koper.

Prijeli več državljanov Italije

14. septembra v dopoldanskem času so policisti PP Sežana po poskusu enega od tovrstnih kaznivih dejanj, izvršenem na območju Sežane, na podlagi podatkov osebnega opisa storilk, prijeli 21- in 19-letni državljanki Italije, ki sta imeli pri sebi več izvijačev, namenjenih vlamljanju v stanovanjske objekte. "Ker je bilo ugotovljeno, da gre za osebi, povezani z uporabniki prej navedenega  vozila Chrysler Voyager, smo posumili, da je na območju PU Koper še več storilcev, zato so policisti PP Piran isti dan v okolici mejnega prehoda Dragonja omenjeno vozilo izsledili ter prijeli tri moške, in sicer 18-letnega državljana Italije, 22-letnega državljana Hrvaške in 21-letnega državljana Hrvaške," pojasnjujejo pri Policiji.

Ukraden nakit | Avtor: Profimedia Profimedia


V nadaljevanju so ugotovili še, da so omenjeni skupaj izvršili najmanj 14 kaznivih dejanj velike tatvine (po 1. in 2. točki 1. odstavka  205. člena KZ), od tega dva poskusa vloma (na območju PU Koper in PU Ljubljana).  "Osumljeni so po do sedaj ugotovljenih  dejstvih in okoliščinah periodično prihajali na območje Slovenije iz Hrvaške ali Italije in se pri kaznivih dejanjih ločili, tako da sta očitno ženski storilki vlamljali v stanovanja, moški pa v stanovanjske hiše," še pojasnjuje Leskovškova. "Pri tem so z namenom  protipravne prilastitve iz koristoljubja jemali predvsem denar in nakit. S kaznivimi dejanji, za katera jih do sedaj utemeljeno sumimo, so si pridobili skupno protipravno premoženjsko korist v višini preko 25.000 evrov."

vlom vlomilec Kaj odganja tatove Slovenija Za vlom tatovi potrebujejo manj kot pet minut Vlomi Ribnica, Kočevje, Kostel Organizirali so se sami Slovenija Vlomilcev imajo dovolj, zato so se organizirali

Bodite pozorni na sumljive osebe

Osumljene so 16. septembra s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper štiri od navedenih odredil pripor, enega, 22-letnega državljana Hrvaške, ki je bil njihov voznik, pa izpustili na prostost. Policija s policijsko preiskavo nadaljuje, saj sumi, da so isti storilci letos poleti izvršili še več tovrstnih kaznivih dejanj na območjih različnih policijskih uprav.

Policija poziva vse, naj bodo v svojih okoljih pozorni na pojave sumljivih vozil in oseb ter njihovo zadrževanje v okolici stanovanjskih objektov, predvsem v času, ko so stanovalci odsotni od doma. Sumljiva opažanja naj takoj sporočijo na številko 113 in naj si ob tem zapomnijo čim več podrobnosti, na  podlagi katerih je nato mogoče identificirati storilce in njihova vozila.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.