Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Policija naj bi pridržala hekerja

računalnik Žurnal24 main
Policija naj bi ponoči opravila hišno preiskavo pri Štajercu, ki naj bi ustvaril kodo, s pomočjo katere so spletni kriminalci dostopali do 12 milijonov računalnikov po svetu. Dve osebi naj bi bili pridržani.

Policija naj bi ga obiskala včeraj okoli 22. ure in pri njem ostala vse do osme ure zjutraj. Njegov zagovornik Janko Jerman mlajši je za Dnevnik potrdil, da je policija pri Matjažu Škorjancu opravila hišno preiskavo. Dokazov, ki bi potrjevali sum kaznivih dejanj, po njegovih besedah niso našli.

Policija je potrdila, da poteka predkazenski postopek, v okviru katerega zbirajo obvestila, dokumentacijo in izvajajo druge potrebne ukrepe. Po neuradnih podatkih, na katere se sklicuje Dnevnik, naj bi Škorjancu odredili 48-urno pridržanje.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je zanje potrdil, da potekajo hišne preiskave pri treh fizičnih osebah zaradi suma, da izdelujejo pripomočke, namenjene za vdor v informacijski sistem, in zaradi pranja denarja. Dve osebi naj bi bili pridržani.

Želi ga FBI

Škorjanca so julija lani aretirali slovenski policisti. Novico o aretaciji hekerja, znanega pod vzdevkom Iserdo, je sporočil ameriški FBI, ki si ga še vedno želi dobiti v roke. Iserdo naj bi namreč bil avtor računalniških programov, ki se uporabljajo za krajo podatkov oziroma vdor v baze podatkov. Enega od programov naj bi prodal španskim kriminalcem, znanim pod imenom Mariposa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.