Slovenija > Črna kronika
276 ogledov

Policija podala ovadbo za eksplozijo plina v Britofu

Eksplozija plina, Britof pri Kranju Gasilsko reševalna služba Kranj
Kaznivega dejanja sta ovadena pravna oseba in zaposleni v tej organizaciji. Neuradno gre za Domplan.

Decembra lani je v Britofu pri Kranju prišlo do eksplozije zemeljskega plina v vodovodnem jašku. Pri tem se je poškodovalo šest oseb, med njimi tudi štirje otroci. Zaradi eksplozije so iz dvajsetih objektov evakuirali 76 ljudi, območje pa je bilo 10 dni zaprto. Na kraju je bila ves čas prisotna tudi policija. Že prve dni so kriminalisti opravili podroben ogled kraja eksplozije in pod površjem našli poškodovan del plinske napeljave, ki je bil zavarovan in analiziran. 

Kriminalisti so ugotovili, da je podan utemeljen sum, da ni bila odvrnjena nevarnost, ki je nastala s kombinacijo poškodbe na plinski napeljavi zaradi gradbenih del, prisotnosti zemeljskega plina v plinskem omrežju in zemljini, poleg tega niso bili izvedeni varnostni ukrepi pri sanaciji poškodbe. Promet je tam namreč kljub vsem tem elementom potekal nemoteno do trenutka, ko je v vodovodnem jašku zaradi človeškega faktorja eksplodiral nakopičen zemeljski plin.

Eksplozija plina, Britof pri Kranju Slovenija Našli naj bi mesto, kjer je uhajal plin

Kriminalisti so vložili kazensko ovadbo in s tem zaključili predkazensko postopek. Kaznivega dejanja sta osumljena pravna oseba in zaposleni v organizaciji. Po neuradnih podatkih je ovaden investitor in upravljavec plinovoda Domplan, navaja STA. Delavec, ki je bil v jašku, je imel upravičen razlog za zadrževanje v vodovodnem jašku in ni med ovadenimi.

V času vzbuha so bili ob robu jaška še en delavec in štirje otroci. Vseh šest se je poškodovalo in zdravilo zaradi opeklin.

Kriminalisti so pri ogledu ugotovili še, da gre v primeru plinovoda za neskladno gradnjo, saj odseka ni bilo v načrtih za izdajo gradbenega dovoljenja, ampak so bila dela izvedena glede na "potrebe". Z nepravilnostmi so policisti seznanili pristojni inšpektorat za infrastukturo. 

Materialna škoda v dogodku ni nastala. Sanacija napake je ocenjena na okoli 40.000 evrov.

Gasilski kombi, gasilci Nevarnost Slovenija Spet evakuacija zaradi plina

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:49 06.maj 2020.

    In sedaj bo sledilo pravojebanje odvetniških pisarn . Problem pravne države Slovenije je diktatura prava .