Slovenija > Črna kronika
381 ogledov

Policisti na mejnih prehodih zasegli več sto petard!

Zasežena pirotehnika
1/3
PU Celje
Na mejnih prehodih v Bistrici ob Sotli in v Imenem so v petek policisti zasegli petarde.

Pred koncem tedna, ki ga bo zaznamoval vstop v novo leto, so policisti pri mejni kontroli na mejnem prehodu Imeno v vozilu slovenskega državljana našli tri zavoje oziroma 580 različnih petard. Istega dne so policisti na prehodu Bistrica ob Sotli pri vstopu v Slovenijo tudi pri hrvaškem državljanu našli in zasegli štiri zavoje oziroma 177 različnih petard.

Obema voznikoma so policisti petarde zasegli in vsakemu od njiju izrekli po 400 evrov globe.

"Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe  oči ter moti živali in onesnažuje okolje," ob tem še dodaja predstavnica PU Celje Milena Trbulin in dodaja, da zato s pirotehničnimi izdelki, katerih uporaba je dovoljena, ravnajte preudarno.

Petarda Poškodbe 14-letnika Slovenija "Mogoče jih bo spametovala ta slika"

Petarde so prepovedane!

Uporaba pirotehničnih izdelkov, in sicer tistih prve kategorije, je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Kot opominjajo na policiji, uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane, prinaša nevarnosti.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Komentarjev 4
  • Avatar vec
    vec 22:09 31.december 2017.

    ajd u redu so zasegli, ampak kaj delajo policisti na MEJI, sej smo šengen oštja :)

  • perhan63 19:24 31.december 2017.

    ma tem bi jaz petardo v rit pa prižgal.

  • mihatirs 18:02 31.december 2017.

    u matr celih 500 petard...nej grejo raj v kšno osnovno šolo...jih ma vsak učenec več v torbi