Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

Potrdili osem let zapora za Kamenika

KIristijan Kamenik (Foto: Andraž Purg) Žurnal24 main
Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo razsodbo reškega sodišča, ki je Kristijanu Kameniku prisodilo osem let zapora.

Mednarodna skupina preprodajalcev mamil na čelu s Kristijanom Kamenikom je bila obsojena na skupno približno 60 let zapora. Hrvaško vrhovno sodišče je lani jeseni sodbo zaradi nezakonitih dokazov razveljavilo.

Novo sojenje se je začelo januarja letos, februarja pa so združbo spoznali za krivo preprodajanja mamil na reškem območju. Kamenik, ki je prvič zavračal krivdo, je v drugo priznal kaznivo dejanje in se pokesal.

Zahteval milejšo kazen

Kamenik je zahteval milejšo kazen, a se odločitev sodišča ni spremenila. Prisodili so mu osem let zapora, približno enake kazni, kot so jim bile izrečene na prvem sojenju.

Kamenik je v svoj zagovor dejal, da je na omenjenem območju živel leto in pol, v tem času pa ni prišel navzkriž z zakonom. Dejal je, da je bil zasvojen s heroinom zaradi pritiskov proti njemu v Sloveniji. Zato naj bi se zapletel v tihotapljenje mamil, pri čemer je priznal, da je nabavljal kilogram heroina po 15 tisoč evrov.

Po pritožbi obrambe na vrhovno sodišče je to oktobra potrdilo na Reki izrečeno kazen. Obsojenci bodo morali poleg tega vrniti približno 135 tisoč evrov, ki so jih kot člani skupine zaslužili s prodajo mamil na reškem območju in jih je sodišče zaplenilo. Kameniku naj bi zaplenili približno 54 tisoč evrov, Marijanu Surjanu, ki je bil prav tako obsojen na osem let, pa okrog 40 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.