Slovenija > Črna kronika
19643 ogledov

Profesor in učiteljica mučila lastne otroke, hčerka spregovorila, kako je bilo

zloraba otrok Shutterstock
Na vnovičnem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču so včeraj zaradi nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe ter surovega ravnanja obsodili srednješolskega profesorja psihologije in njegovo ženo, učiteljico slovenščine in angleščine na osnovni šoli. On ima od prej pet otrok, ona mu jih je rodila še šest.

Čeprav je javnost ob takšnih grozljivih družinskih zgodbah mnenja, da je treba krivce razgaliti in "pribiti na križ", obeh včeraj obsojenih ne bomo imenovali zaradi zaščite mladih žrtev, ki so že tako dovolj travmatizirane. Dogajalo pa se je na območju Ljubljane.

Zdaj že nekdanji profesor psihologije na srednji šoli, star dobrih 60 let, je imel s prvo ženo šest otrok, a je eden, komaj 19-leten, pred dobrim desetletjem umrl v prometni nesreči. Že prej, 2007., se je k njemu priselila zdajšnja, dobrih deset let mlajša soproga, učiteljica slovenščine in angleščine na osnovni šoli, in skupaj sta imela še šest otrok. Nekaj časa so živeli v skupnem gospodinjstvu. Profesor in učiteljica sta se nad nad njegovimi štirimi, zdaj že polnoletnimi otroci, in prvo ženo znašala od leta 2008 do 2014.

Za lase iz postelje

Na prvem sojenju, ki se je končalo novembra 2022, je hčerka razlagala, da je poznala samo nasilje. "Za vsako malenkost smo bili krivi. Oče in mačeha sta bila nepredvidljiva," je po poročanju Slovenskih novic povedala pred sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj. Tako je profesor denimo enega od otrok za lase potegnil iz postelje, vlekel po tleh, z glavo butal ob omaro, ga psoval in mu očital, da je v njem "prebudil zmaja". Drugi so to morali opazovati.

"Nismo se smeli braniti. Ko se nas je lotil, smo morali držati roke ob telesu in si nikakor zaščititi obraza. Nismo se smeli vmešati. Ko je izvajal nasilje nad otrokom, je rekel, da ga mora očistiti," je dejala njegova bivša, ki jo je obtoženi pretepal, prav tako vlekel za lase, ter zmerjal s kurbo in prasico. Ob tem je bila še žrtev ekonomskega nasilja – lastništvo nad hišo je morala v celoti prepisati nanj in mu izročati večino plače. V peklu je vztrajala le zaradi otrok, a se s tremi nazadnje odselila, četrti je bil takrat že študent in samostojen.

Ni vedel, kdo je njegova mama

Na sodišču niso zaslišali samo drugega najmlajšega otroka, saj zaradi travm tega ni bil sposoben. Zdravnikom ni vedel povedati niti, kdo je njegova prava mati, saj jo je moral nazadnje po očetovem ukazu klicati po imenu. Ni ji smel reči mama.

Soobtožena mačeha je otroke prav tako zmerjala, jih tepla po glavi, med drugim s krtačo za lase, in za več ur zaprla v pralnico ali zimski vrt.

Povrh vsega je profesor, navdahnjen s Carlosom Castañedo, ki je zaslovel s knjigami o starodavnih indijanskih verskih in zdravilnih praksah, ustvaril nekakšno sekto in prirejal seanse. Seveda plačljive.

Na prvem sojenju je bil zaradi nasilja v družini in štirih kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe ter surovega ravnanja obsojen na enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, učiteljica pa na dve leti in dva meseca pogojnega zapora s triletno preizkusno dobo ter še na tri leta varstvenega nadzorstva v obliki obiskovanja psihološke posvetovalnice.

Skoraj enaka kazen

Profesorjev zagovornik, odvetnik Žiga Podobnik, in obtoženka sta se na sodbo pritožila in višje sodišče jo je novembra lani resnično razveljavilo zaradi kršenja pravice do obrambe.

Vnovično obravnavo je prevzela sodnica Urška Zorko in z njo pohitela, saj bi nekaj profesorjevih dejanj letos zastaralo. Potekala je za zaprtimi vrati, javna je bila le včerajšnja razglasitev sodbe, ki je skoraj enaka kot na prvem sojenju. Senat je profesorju spet izrekel šest let in pet mesecev aresta, učiteljici pa za tri kazniva dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja po deset mesecev zapora, enotna kazen je dve leti pogojnega s preizkusno dobo treh let ter ponovno obiskovanje psihološke posvetovalnice. Oškodovanci so s premoženjskopravnim zahtevkom napoteni na civilno pravdo.

Pričakovati je, da se bo Podobnik spet pritožil in v tem primeru bo moralo višje sodišče zavoljo omenjenega zastaranja nekaterih kaznivih dejanj pohiteti z razsojanjem.

Strožje za spolno nasilje

Veliko strožje so kazni za spolne zlorabe mladoletnikov. Ta teden smo poročali o 53-letnem Gorenjcu, ki je bil v Kranju zaradi dolgoletnega fizičnega in spolnega nasilja nad hčerkama zunajzakonske partnerice obsojen na najvišjo mogočo kazen, 30 let zapora.

Tudi za Primorca, ki je spolno zlorabljal tri hčerke, je koprsko tožilstvo v začetku januarja predlagalo 30 let aresta, a jo je nazadnje odnesel s 23 leti in pol. Nobena od omenjenih sodb še ni pravnomočna.

Komentarjev 19
  • doktor123 09:16 06.april 2024.

    Milan in Šela Casagrande. prej Milan Orešnik, še prej Milan Bošnjak. Ona je bila prej Špela Kok

  • SkupinskeTozbe 12:11 05.april 2024.

    Psihopat je 30 LET!! učil v SŠ z enakimi izpadi v razredu. Ure pri deklicah je začenjal s stavkom Kako ste danes kurbe? Kdo pusti 30 let učiti takemu psihopatu? MŠŠ, Inšpektorat? Tisoči uničenih otrok iz take šole. Rešitev je ...prikaži več je ena sama - skupinske tožbe staršev proti MŠŠ, ki v razredih pušča psihopate. Drobiž za tožeče starše, odgovorne pa do smrti vlačit po sodiščih.

  • expost 11:45 05.april 2024.

    Grozljivo, kaj vse se dogaja za štirimi stenami. Upam, da si otroci čim prej opomorejo in zaživijo polnost življenja brez vzorcev, ki so jim bili vsiljeni.