Slovenija > Črna kronika
5 ogledov

Prijatelje si je kupoval z denarjem

Pretreseni dijaki v nemškem Winnendnu so se zbrali na maši za pokojnimi prijatel Žurnal24 main
Tim Kretschmer, ki je v sredo umoril 15 ljudi, je bil osamljen človek, ki si je "prijatelje kupoval z denarjem". V zadnjem obdobju pa je trpel za depresijo, kar bi utegnil biti motiv za pomor.

Zakaj se je 17-letni Tim Kretschmer, ki so ga sovrstniki poznali kot tihega in nevpadljivega fanta, odločil za pokol 15 ljudi? Prvi indici kažejo, da se utegne motiv za zločin skrivati v depresivnih motnjah, za katerimi je trpel. Motnje naj bi se prvič pojavile najkasneje lani in Kretschmerju je bilo celo predpisana stacionarna psihiatrična oskrba v bolnišnici v Winnendnu. Toda Kretschmer je samovoljno prekinil terapijo, pišejo nemški mediji.

 

Streljal vsevprek

Med svojim krvavim pohodom je Kretschmer v realki v Winnendnu izstrelil 44 nabojev, 60 nabojev med begom v Wendlingen in v tem mestu. Ko so ga ustrelili, je imel pri sebi še 130 nabojev.

Pomor napovedal na spletu
Kot je sporočil predstavnik policije v Waiblingenu, so starši za njegove motnje vedeli, vendar mu "takšnega dejanja ne bi nikoli pripisali". Notranji minister dežele Baden-Württemberg Heribert Rech je citiral, kaj je Tim Kretschmer v sredo ob 2.47, le nekaj ur pred krvavim pohodom, v neki spletni klepetalnici sporočil prijatelju Berndu:

"Bernd, dovolj imam. Vsi se mi posmehujejo. Nihče ne vidi mojih zmožnosti. Resno mislim. Imam orožje, zjutraj bom odšel v svojo nekdanjo šolo in pripravil pravi raženj. Mogoče mi bo uspelo uiti. Poslušaj. Jutri boš slišal o meni. Zapomni si ime kraja: Winnenden." To so Kretschmerjeve besede, ki jih njegov prijatelj sprva ni vzel resno, vendar so kmalu postale realnost.

Naslovnik sporočila je naslednji dan slišal za napad in svojemu očetu zaupal, kaj mu je prejšnji večer sporočil mladi morilec. Predstavnik policije Klaus Hinderer je dejal, da so med pregledom Kretschmerjevega računalnika odkrili več naloženih "ubijalskih" igric (med njimi Counterstrike) in pornografsko gradivo. Na stenah njegove sobe so opazili napise kot denimo: "Smrt za zabavo". Kretschmer je za računalnikom preživel veliko časa.

Po naravi je bil Kretschmer prijazen, a tudi vase zaprt, zato je imel zelo malo prijateljev, poročajo nemški mediji. Trpel naj bi zaradi staršev, ki so od njega veliko zahtevali, vendar so mu po navedbah znanca "kupili vse, kar si je zaželel". "Prijatelje si je kupoval z denarjem", je dejal eden od njegovih sošolcev.

Zadnje sekunde na parkirišču
Nemška televizija RTL je v javnost lansirala amaterski videoposnetek, ki prikazuje zadnje sekunde v življenju Tima Kretschmerja na parkirišču pred avtohišo v Winnendnu. Kretschmer je v avtohiši ustrelil prodajalca in stranko, nekaj minut za tem pa je območje obkolila policija. Kretschmer se je odpravil na parkirišče in očitno opazil policiste, saj je zmedeno taval naokoli. Ker je obstajala nevarnost, da bo streljal, ga je ostrostrelec zadel v nogo. Nekaj hipov za tem si je Kretschmer sodil sam. Videoposnetek si lahko ogledate spodaj.

Oče in sin – navdušena strelca
Po navedbah ministra Recha si je Kretschmer orožje najverjetneje priskrbel v arzenalu svojega očeta. Ta je imel doma legalno 18 kosov orožja in 4.600 nabojev , ki naj bi jih hranil v posebni omari, ki se jo da odpreti z osemštevilčno kodo. Tim Kretschmer se je s svojim očetom v okviru strelskega društva redno udeležaval strelskih vaj. "Bil je izurjen strelec," je dejal Rech.

Tim Kretschmer 

 
Načrtno izbiral žrtve
Vse bolj kaže, da je v napadu malo naključij. Tako je po Rechovih besedah nekdanji dijak izbiral dekleta in ženske, ubijal pa je s strelom v glavo, kaže preiskava v Winnendnu.
Med žrtvami v srednji šoli je osem dijakinj, tri učiteljice in en dijak. "Napadalec jih je popolnoma presenetil, nekateri so imeli še vedno v rokah peresa," je povedal Rech. Kretschmerja je opisal kot nevpadljivega dijaka s povprečnimi ocenami, ki se je začel šolati za trgovca. Rechu se zdi nenavadno, da je večina žrtev ženskega spola, vendar ni želel ugibati o morebitnih motivih storilca.

Umorjen tudi Hrvat
Streljanje se je začelo v treh učilnicah v prvem nadstropju, le hiter prihod policije pa je preprečil, da se ni morilski pohod končal še bolj krvavo. Kretschmerjev obračun je trajal približno dve minuti, po Rechovih besedah pa ni streljal naključno, ampak je meril v glave žrtev.

Med umorjenimi je tudi državljan sosednje Hrvaške, 37-letni Denis Puljić. Kretschmer je med begom pred policijo prišel v avtomobilski salon, kjer je bil Puljić zaposlen, in z rafalom pokosil njega ter nekega kupca.

Tu se je krvavi pohod 17-letnika tudi končal. V strelskem obračunu s pripadniki posebne policijske enote so ga ti najprej ranili v nogo, nato pa ga našli mrtvega. Domnevajo, da je naredil samomor. Huje ranjena sta bila tudi dva policista.

Nemčija žaluje
"Danes je dan žalovanja za vso Nemčijo," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je mladeničevo dejanje označila za nepojmljivo. "Težko si je predstavljati, da je bilo potrebnih le nekaj sekund za ta strašni zločin, v katerem so umrli učenci in učitelji," je bila pretresena nemška kanclerka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.