Slovenija > Črna kronika
3799 ogledov

Primer detomora ostaja nerešen

Detomor Profimedias
Primer novorojenčka na deponiji še vedno brez odgovorov.

Slovenijo je  pretresla novica, da so bili na Policijski upravi Ljubljana v torek v večernih urah obveščeni o smrti novorojenčka. Preiskava oziroma preverjanje vseh okoliščin še vedno poteka. Kriminalisti zbirajo obvestila v zvezi s sumom detomora. Opravljena je bila sodna obdukcija trupla novorojenčka, katere rezultatov pa še niso prejeli. Pridržan ni nihče. 

Detomor v Wallenfelsu Tragedija Slovenija Ljubljana: V omari našli mrtvega novorojenčka

Za detomor do treh let zapora

Storilec kaznivega dejanja detomora je lahko le mati otroka. Za kaznivo dejanje detomora 119. člen Kazenskega zakonika predvideva zaporno kazen do treh let. Drugi udeleženci in sostorilci pri tem kaznivem dejanju odgovarjajo za kaznivo dejanje umora. Čas storitve kaznivega dejanja je porod in obdobje po njem, ko je na mamo še prisoten vpliv poroda. Predmet tega kaznivega dejanja je otrok od začetka poroda naprej, roditi pa se mora živ. 

"V Sloveniji je pogostost teh kaznivih dejanj manj kot eno na leto. Težko je posplošiti vzroke za take odločitve mater, vendar je mogoče ugotoviti, da kot vzrok za tovrstna dejanja še zmeraj izstopajo osebne stiske žensk in težave, ki izvirajo iz partnerskih odnosov," pravijo na Generalni policijski upravi. "Primera, kjer bi bil pri odvzemu življenja neposredno vpleten tudi oče ali partner, nismo zaznali. Le-ti tudi niso izvajali pritiska na matere, da bi storile detomor, je pa v določenih primerih njun partnerski odnos prispeval k taki odločitvi." 

(Foto: PU Slovenj Gradec) Smrt novorojenčka Slovenija Policisti so truplo novorojenčka izkopali v podrti lopi

Pred sedemnajstimi leti pet detomorov v enem letu

Med leti 2000 in 2016 je slovenska policija obravnavala dvanajst detomorov. Največ jih je bilo v letu 2000, in sicer kar 5. Največkrat so bile storilke stare med 24 in 34 let. 

Med omenjenimi primeri se jih je sedem zgodilo na območju Policijske uprave Maribor, trije na območju Policijske uprave Celje, dva na območju Policijske uprave Ljubljana (v to ni vštet torkov primer) in en primer na območju Policijske uprave Nova Gorica. 


En primer ostaja uganka

Primer iz leta 2007 z območja Policijske uprave Maribor deset let kasneje ostaja nerazrešen. "Še zmeraj smo zainteresirani za kakršnokoli informacijo javnosti, ki bi nam lahko pomagala," pravijo na GPU. 

20. septembra 2007 so v Lenartu delavci deponije na tekočem traku med pregledom smeti našli moško trupelce novorojenčka. Z obdukcijo je bilo ugotovljeno, da je bil otrok normalno rojen in da je umrl po porodu zaradi podhladitve. Smeti, ki so bile na tekočem traku, so bile pripeljane z območja mesta Maribor. 

Policijski trak. Zaključili preiskavo Slovenija Novorojenčka v Dravo vrgla najstnica

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 18:48 28.september 2017.

    Ko bo Likovička predsednica države bo take zadeve uredila.

  • maresem 17:28 28.september 2017.

    3 leta zapora??? Pa ta pravosodni sistem z državo na čelu je fuknjen do amena.