Slovenija > Črna kronika
147 ogledov

Prišla v lisicah, odšla svobodna

sojenje Andraž Sodja
Sojenje. Andreju Hartmanu in Mihi Koselju odpravljen pripor, Hartmanov zagovornik Janez Koščak pričakuje oprostilno sodbo.

Danes se je na okrožnem sodišču v Kranju nadaljevalo sojenje Andreju Hartmanu, znanemu iz gorenjske heroinske naveze, in Mihi Koselju, ki jima je obtožnica očitala izsiljevanje in povzročitev poškodbe. Omenjena naj bi 13. aprila letos od Igorja Žemlje, lastnika gostinskega lokala v Lescah, terjala denar ter ga s pestmi in grožnjami prisilila, da jima je obljubil plačilo 15 tisoč evrov dolga, ki naj sicer ne bi obstajal. Kljub temu je Žemlja na začetku junija letos Hartmanovemu očetu nakazal 12.500 evrov in podpisal potrdilo, da so s tem poravnane vse obveznosti, s čimer je posredno priznal dolg. Tožilka je takrat posumila, da so mu grozili, zaradi česar je zahtevala izpise njegovih telefonskih pogovorov, vendar niso odkrili morebitnih s primerom povezanih klicev. Glede na dosedanji dokazni postopek in spremenjeno obtožnico je sodnica obema obtožencema razveljavila pripor, tako se bosta do zaključka sojenja branila s prostosti.

Evri ali marke?

Sojenje se je nadaljevalo s pričanjem Mirana Štirna, brata nekdanje žene Igorja Žemlje, ki naj bi leta 2002 na prošnjo tedanje Žemljeve žene v Nemčijo nesel poškodovanih 50 tisoč nekdanjih nemških mark, ki jih je Žemlji v zamenjavo dal Hartmanov oče. Štirn je zanikal navedbe Žemlje, da je za svoje posredovanje zahteval provizijo, potrdil, da je bil denar močno poškodovan, v dvocentimetrskih koščkih, ni pa se mogel spomniti, koliko denarja so mu v Bavarski deželni banki zamenjali. Šlo naj bi za okoli 10 do 20 tisočakov, ne spominja pa se, ali evrov ali mark. Ravno tako nima več potrdila banke o izročenem denarju. Prepričan pa je, da za posredovanje ni vzel nobenega denarja, saj je zamenjavo opravil kot uslugo sestri. Zaradi nejasnosti v povezavi s količino in valuto zamenjanega denarja je tožilka Nadja Gasser zahtevala pridobitev dokumentov Bavarske deželne banke (Bayerische Landsbank) o omenjenem poslu.

Sprememba obtožnice

Tožilka je na polovici obravnave spremenila obtožnico, ki Hartmana in Koselja zdaj bremeni samovoljnosti, za kar je zagroženo največ tri leta zapora. Zagovornika obeh obtoženih sta v odgovoru na spremembo obtožnice poudarila, da se je med dosedanjim postopkom izkazalo, da je dolg obstajal, glede na izpise telefonskih pogovorov pa je tudi jasno, da mu nihče ni grozil. Hartmanov zagovornik Janez Koščak je po zaključku in odpravi pripora za oba obtoženca povedal, da pričakuje oprostilno sodbo: "Tudi tožilstvo je ugotovilo, da ni šlo za nikakršno izsiljevanje, zato tudi sprememba obtožnice v samovoljo. Zakon za kaznivo dejanje samovolje predpisuje kazen do treh let zapora, spodnje meje pa ni, tako da bi lahko dobila tudi le denarno kazen." Koščak meni, da je Žemlja v nekaterih delih pričanja lagal, vendar dodaja, da je pričanje podal tako zbegano, da dvomi, da se bo tožilstvo odločilo za pregon zaradi krivega pričanja. Sojenje se bo z zaslišanjem Hartmanovega brata Matjaža in morebitnimi dokumenti Bavarske deželne banke nadaljevalo 15. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.