Slovenija > Črna kronika
4613 ogledov

Ravnatelju zaradi zlorabe deklice tri leta zapora

Zloraba, otrok Profimedia Fotografija je simbolična.
Zdaj že nekdanji ravnatelj osnovne šole na Jesenicah je bil po priznanju krivde danes za tri kazniva dejanja obsojen na enotno kazen tri leta in 10 mesecev zapora.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes kljub protestnemu ukrepu sodnikov, ki bodo do 24. januarja obravnavali večinoma le priporne zadeve, nadaljevalo in končalo sojenje jeseniškemu ravnatelju, obtoženemu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. A tudi ta primer je že zavoljo njegove grozljivosti in sprevrženosti mogoče šteti za nujen, čeprav zoper 56-letnega šolnika ni bil bil odrejen pripor.

Nastopil na olimpijskih igrah

Kranjskogorčan je bil sprva znan v športnih krogih. Za Slovenijo je v smučarskih tekih osvojil  prvi dve točki za svetovni pokal v moški konkurenci, nastopil je na zimskih olimpijskih igrah v Albertvilleu leta 1992 in na dveh svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, v Val di Fiemme leta 1991 ter Thunder Bayu štiri leta kasneje, ko je tudi zaključil tekmovalno kariero.

Zatem je bil na Smučarski zvezi Slovenije član odbora in predsednik strokovnega sveta za smučarski tek, ter sodeloval pri organizaciji vsakoletne prireditve v smučarskih poletih v Planici kot član organizacijskega komiteja.

Najprej poučeval športno vzgojo

Na osnovni šoli na Jesenicah je učil športno vzgojo, v šolskem letu 2008/2009 pa postal ravnatelj, 2018. je doktoriral na ljubljanski fakulteti za šport. Že ves čas pa naj bi bila njegova šibka točka mlada dekleta. Nadlegoval naj bi jih že kot trener, je za Dnevnik razkrila mama ene od njih: "Hči se nama je z možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener. Nekega dne, ko jo je pripeljal domov z reprezentančnih priprav in sem videla, da je hči razburjena, sem ga poklicala k sebi in mu povedala, kar mu gre. Po besnem odzivu pred domačo hišo sva se z možem odpeljala naravnost na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso nama verjeli, prav tako kljub najini prošnji niso sprožili nikakršnega postopka."

Zaupala se je mami

Neuradno naj bi tudi na šoli že prejel opomin zaradi neprimernega vedenja do učenke. Toda na zatožni klopi se je znašel zaradi spolnega napada na mladoletno pastorko in dveh neupravičenih slikovnih snemanj. Ti se nanašata na druge osebe. Deklica se je lani tik pred koncem šolskega leta zaupala materi, ki ga je nemudoma prijavila in se izselila iz hiše. Prav to naj naj bi bil razlog, da ga niso priprli.

Zdaj že bivši ravnatelj, odstopil je s 1. septembrom, je na sodišču priznal krivdo, tožilstvo je zato predlagalo kazen tri leta in 10 mesecev zapora, kar je razburilo javnost.

Po današnjem zaslišanju prič za zaprtimi vrati, pač zaradi zaščite žrtve, je sodnik Uroš Ferjan izrekel pričakovano sodbo: tri leta za spolni napad na mladoletnico - v veljavi ostaja ukrep prepovedi približevanja - in po šest mesecev za slikovni snemanji. Skupaj torej štiri leta, enotna kazen pa se je glasila tri leta 10 mesecev zapora. Na njenem izreku ravnatelja ni bilo.

Dekličina mati je nad izrečeno sankcijo razočarana. "Taka kazen je v posmeh vsem žrtvam. Ali jih bodo tako spodbudili, da se bodo odločile za prijavo kaznivega dejanja? S tako kaznijo motivirajo storilce in ne žrtev," nam je povedala.

Sodnik višje kazni ni mogel izreči

Nasprotno je pooblaščenka žrtve Sanja Sega iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji zadovoljna s sodnikovo odločitvijo, ki je bila vezana na predlog tožilstva: "Višje kazni od te ni mogel izreči, lahko pa bi nižjo, vendar je ni."

Tudi tožilka Marija Marinka Jeraj nima pripomb nad izidom sojenja. Kot je povedala, je bilo to zahtevno, tudi zaradi pritiska medijev, po njenem pa je bil kaznovalni predlog ustrezen in sorazmeren glede na težo kaznivih dejanj te oteževalne in olajševalne okoliščine, ki jih mora tožilstvo upoštevati. "Usklajeno smo usmerjali delo policije, ki je svoje delo strokovno, hitro in učinkovito opravila. Sam postopek je trajal slabega pol leta in danes smo slišali izrek obsodilne sodbe," je še dejala.

Ta mesec smo že poročali o gozljivi spolni zlorabi otrok. Primorec, ki je posiljeval vse svoje tri hčerke, je bil na koprskem sodišču obsojen na enotno kazen 23 let in pol aresta, na katero pa sta se po naših informacijah pritožila tako tožilstvo kot obramba. Za razliko od nekdanjega ravnatelja, je bil ves čas v priporu, ki so mu ga še podaljšali do pravnomočnosti sodbe.

Komentarjev 22
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:04 16.januar 2024.

    Olajševalna okoliščina bi se morala upoštevati le za izjemne situacije! Praksa prekomernega upoštevanja olajševalnih okoliščin je ostanek sodnega sistema bivše Juge! Danes bi olajševalna okoliščina morala biti prislužena, npr. z dejanjem s katerim lahko sodišče razreši dileme ko gre za ...prikaži več več sostorilcev ali najdbo pomembne sledi, ki vodi v razrešitev primera..., ne pa, da je splošna praksa naših sodišč, da je preračunljivo priznanje ena najpomembnejših postavk, s katero si obdolženec zniža kazen.

  • linlina 20:38 16.januar 2024.

    Posiljujejo levi in desni, kradejo levi in desni, vsi so enaki, vi se kregate in tekmujete kdo bo bolj žaljiv, karavana pa gre dalje in Slovenija propada zaradi politikov in tudi zaradi vas, ki niste sposobni stopiti skupaj in rešiti ...prikaži večti Slovenijo iz dreka.

  • popokatopetl 20:24 16.januar 2024.

    Uvest trajni register pedofilov s trajnimi omejitvami kot v ZDA.