Slovenija > Črna kronika
12822 ogledov

S tiralico iskani Slovenec s sekiro nad Špance

Sašo Škvorc Tenerife Surprise Skrival se je na Tenerifih.
Saša Škvorca so februarja aretirali na Kanarskih otokih. Ta teden je bil obsojen za štiri leta zapora.

Za 45-letnim kamniškim podjetnikom Sašo Škvorcem so že dvakrat izdali tiralico. Prvič so ga ujeli decembra 2020, po prestani kazni pa je spet izginil, saj se mu je obetalo novo sojenje zaradi davčne utaje in pranja denarja. Iskanje, podprto z evropskim nalogom za prijetje in predajo, ki ga je odredilo ljubljansko okrožno sodišče, je spet obrodilo sadove.

Sprl se je z domačini

sašo Škvorc | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Sašo Škvorc Tomaž Skale/Dnevnik
Nekaj mesecev se je skrival na Kanarskih otokih, natančneje v mestu Arona z dobrimi 90.000 prebivalci na južni obali Tenerifa. Lastniki zapuščenega poslopja, v katerega se je vselil, pa naj ne bi bili navdušeni nad nepovabljenim gostom, kar so mu dali tudi vedeti. Prepir naj bi eskaliral do te meje, da je menda Škvorc prijel za sekiro, in verjetno je prav to pripeljalo do njegovega prijetja 6. februarja letos.

Naslednji dan so španski policisti na istem otoku prišli na sled še podjetnici Ireni Vrtačnik iz Vodic, ki so jo iskali zaradi druge zadeve, nastopa poldrugega leta zaporne kazni zavoljo goljufije, a prav tako vpleteni v pričujočo zgodbo.

Nakazali so mu DDV

In kakšna je ta? Saša Škvorca so obtožili, da je kot zakoniti zastopnik Zavoda Arena B52, filmska produkcija, d.o.o., s predložitvijo mesečnih davčnih obračunov za junij in avgust 2012 za fiktivne račune drugih družb uveljavljal vračilo vstopnega DDV, prvič za 287.600 evrov in drugič za 383.600 evrov – skupaj torej 671.200 evrov. V drugem primeru je od ljubljanske davkarije sicer prejel nekaj manj zaradi zapadlega davčnega dolga, "le" dobrih 350 tisočakov.

Kot narekuje obtožnica, sta Škvorc in še en podjetnik, Tomaž Režek z Doba, nato denar skušala oprati. Škvorc je najprej nakazal posojilo na račun Irene Vrtačnik na banki v avstrijski Železni Kapli. Kot je sama povedala na sojenju ta teden, na katerem je potem, ko je bila proti njej umaknjena obtožnica, nastopila kot priča, "imam v spominu, da 100.000 evrov".

Zatem je Škvorc, tako obtožnica, na podlagi fiktivnega računa za pripravo projektne dokumentacije za proizvodnjo lesnih briketov v Srbiji ter za solarno elektrarno Krvavi Potok, nakazal še 320.000 evrov družbi Sporočilo 14, katere direktor je Režek. Tako je po mnenju tožilstva Škvorc zagrešil po dve dejanji davčne zatajitve in pranja denarja, Režek pa kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je bil že obsojen.

Sem le grešni kozel

Po izpovedi prič iz družb, ki naj bi Zavodu Arena B52 izdajali račune, pa jih niso, in na podlagi drugih dokazov, je okrožna državna tožilka Jerneja Pielick zaključila, da je  Škvorčeva krivda očitna in zanj predlagala enotno kazen pet let zapora, denarno kazen 6.000 evrov ter vračilo 671.200 evrov, ob tem pa še podaljšanje pripora zaradi begosumnosti.

Škvorčev zagovornik Peter Kobentar iz odvetniške družbe Kobentar se je zavzel za oprostitev: "Zaradi neresnicoljubnosti Irene Vrtačnik je jasno, da sodišče do materialne resnice v predmetni zadevi ne more priti. Tudi ni dokazov, da je obdolženi dobil ta denar."
K besedi se je priglasil tudi Sašo Škvorc: "Bil sem povabljen k projektu, a zaveden. Nisem si pridobil premoženjske koristi, kar je razvidno iz bančnih izpiskov. Tudi tožilstvo išče grešnega kozla, zato ne pričakujem poštene sodbe."

Vrniti mora dobrih 300 tisočakov

To je razglasil sodnik Martin Jančar: skupno štiri leta zapora, v katero je vštet pripor, 3000 evrov denarne kazni in vračilo dobrih 314.000 evrov v dveh letih – del denarja so zasegli Režku. Škvorc mora poravnati tudi stroške postopka, pripor pa se mu podaljša.

"Ni dvoma, da ste davčni upravi predložili fiktivne račune za vračilo DDV. Dejanje je bilo storjeno z naklepom. Se pa senatu zdi, da Irena Vrtačnik pri celi zgodbi le ni bila tako nedolžna, kot je izhajalo iz njenega pričanja," je Jančar med drugim dejal Škvorcu v obrazložitvi sodbe.

Komentarjev 5
  • benedikt 09:32 13.januar 2024.

    Tukaj je napisanih veliko netočnosti. Škvorc je v Nemčiji živeu z Slovenskim potnim listom Dejan Janšević. POstalo mu je vroče. Pa je pribežau v slovenijo. Dvigniu potni list na svoje ime in se Predau, Skriu se je v zapor pred ...prikaži več prevaranimi. Odsedeu leto dni. Prišeu k meni in mi obljubiu belo kartico z pettisoč euri, če ga z avtom odpeljem na Tenerife. Zgodilo se je. V Občini Gia de Isora je dau narediti izspis iz zemljiške knjige. za zapuščena poslopja pod Širatalom. Dobiu je izpis, da poslopja

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 09:59 12.oktober 2023.

    S svojim pedigrejem bi bil primeren za svetovalca bivšega premierja...

  • Avatar Leon
    Leon 09:40 12.oktober 2023.

    Kaj pa JET- SET kasta in goljufisti iz Mauritiusa ?