Slovenija > Črna kronika
30174 ogledov

Stefan Cakić: "Šlo je za samoobrambo"

sodišče Stefan Cakić Saša Despot
Cakić je v klicu policiji takoj po dogajanju na Trubarjevi dejal, da je Tića v samoobrambi "razkosal", danes pa trdi, da se dogajanja v Tičevem stanovanju skoraj ne spomni.

"Moj prijatelj, ki je gej, mi je z nožem zagrozil, da tudi jaz to naredim z njim. Ima neke sposobnosti, vam bom razložil. Razsekal sem ga na komade v samoobrambi. Če lahko pridete, lepo prosim!" S temi besedami je Stefan Cakič 18. junija lani nekaj po deveti uri govoril z operaterjem na številki 113. Policistu je povedal, da bo počakal na Trubarjevi in da prijatelj čim prej potrebuje reševalno vozilo. "Napadel me je z nožem, da bi me spolno posilil. Vzel sem mu nož in nisem imel druge šanse, ker me je napadel." Danes se je spomnil bistveno manj. 

Zaradi hudega zobobola le pisni zagovor

Posnetek so predvajali na današnjem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču. 21-letnega Cakića obtožnica bremeni, da se v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 18. junija lani s 33-centimetrskim nožem zadal usodne rane 44-letnemu igralcu Gašperju Tiču. Cakić je danes dejal, da se slabo počuti, ker je imel ponoči močan zobobol. Zato se danes ni posebej zagovarjal, ampak je prebral pisni zagovor, ki ga je podal že v preiskavi.

Tako tožilka Tamara Gregorčič kot zagovornik Gorazd Fišer sta predlagala, naj sojenje poteka za zaprtimi vrati. Prva se je sklicevala na varovanje družinskega in zasebnega življenja Tiča in njegovih mladoletnih otrok, Fišer pa na varovanje zasebnega življenja obtoženega. Sodnik Ciril Keršmanc je predloga zavrnil in sojenje ohranil odprto za javnost.

Dogajanja se spomni le po slikah

V zagovoru je Cakić večkrat poudaril, da se dogajanja v Tičevem stanovanju ne spomni, oziroma se spomni le nekaterih slik. Tega, da bi med njim in Tičem prišlo do obračuna, da bi ga Tič v kaj silil in da se je pred tem branil z nožem, se ne spomni. Kot je znano, Cakić uboja Gašperja Tiča ne priznava, prizna pa, da je Tiču povzročil usodne rane. 

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča Smrt Gašperja Tiča Slovenija Stefan Cakić ne priznava krivde za uboj igralca Gašperja Tiča

"Obdolženi pogosto spreminja del svojih vtisov, kaj se je dogajalo. Na strani sodišča je ocena, kateremu delu njegovega zagovora bo verjelo, če sploh bo," je po današnji obravnavi dejala tožilka Tamara Gregorčič.  "Seveda je človek neposredno po takem dogodku verjetno v povsem drugačnem psihičnem stanju kot kasneje, ko tak dogodek, ki mu je predstavljal veliko travmatično izkušnjo, predela in si ustvari mnenje o njem," pa pravi Cakićev odvetnik Fišer. 

Madeži krvi na obleki in otečena roka

Lastnik trgovine na Trubarjevi cesti v bližini Tičevega stanovanja opisuje, da je Cakić k njemu prišel ihtav in čustveno napet ter ga prosil, da pokliče policijo. Po njegovem pripovedovanju Cakić ni bil huje ranjen, na sebi pa je imel več madežev krvi, predvsem na sprednjem delu hlač. Opazil je, da ima otečeno roko, na njej pa tudi rdeč madež. Opisuje še, da Cakić ni deloval agresivno, pač pa prestrašeno in nemirno.

Cakić je danes povedal tudi, da ni istospolno usmerjen, da nikoli ni bil intimen z moškim, sa so mu všeč ženske ter da je imel glede istospolno usmerjenih ljudi slabo mnenje, ki pa ga je po pogovoru z Gašperjem Tičem spremenil.

Skupaj uživala kokain in se šalila na račun homoseksualnosti

Cakić, ki je tisto noč v lokalu v središču mesta kupil četrt grama kokaina in ga že tam začel uživati, je Gašperja Tiča srečal v Box baru, kamor je z družbo prišel kasneje. Kot je povedal, sta z igralcem okoli novega leta  že  skupaj popivala, preživela pijansko noč, v kateri mu je Tič skozi pogovor pomagal spremeniti pogled na svet, za kar mu je Cakić napisal zahvalno pesem.

Že dogajanja v Box baru se Cakić slabo spomni, zdi pa se mu, da sta se s Tičem pogovarjala na samem. Na stranišču sta skupaj uživala kokain, Cakić naj bi se norčeval glede njegove spolne usmerjenosti, vendar kot pravi, se Tič zaradi tega ni jezil. Da bi imela pogovor intimne narave, se ne spomni, kot pravi, pa je bilo "veliko hecanja".

Občutek, da je bil spolno zlorabljen

"To je vse, kar se spomnim iz Box bara, do trenutka, ko sem se zbudil gol z občutkom spolnega nadlegovanja, nemočen in z občutkom, da želim umreti. Kot da bi neki demoni prišli nad mene." je v obrambnem zagovoru povedal Cakić. Občutil je bolečino in to, da mu je bilo odvzeto dostojanstvo. Spomni se, da takrat Tiča ni bilo tam, kasneje je popil vodo in takrat se spomni, da je videl Tiča, ki je v roki držal nož. 

Dogajanja se spominja po slikah in naslednja slika je, kako ga Tič skuša udariti s stolom, naslednja pa, kako igralec leži na tleh krvav. Nato se spomni sebe krvavega pod tušem, nato kako opazi sledi krvi, ki jim sledi. Ko skuša odpreti vrata, to ni mogoče, hkrati pa se spomni, kako je slišal glasove "kakor glasove smrti".  Zadnja slika, ki se je spomni, je, da je stal na ulici in ustavil prvega, na katerega je naletel, in ga prosil, naj pokliče policijo.

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča Smrt Gašperja Tiča Slovenija Na čem bo temeljila obramba Stefana Cakića?

Ali zelo čustven ali zelo agresiven

Cakić, ki je od junijskega dogodka v priporu, je preiskovalni sodnici priznal, da je kokain začel uživati, ko je leta 2015 odšel v tujsko legijo, da ga je užival intenzivno, gram do dva na dan in da je tudi v tem času preživel precej noči, ko so se dogajale agresije, o katerih pa noče govoriti, oziroma se jih ne spomni natanko. Kot je povedal, ko je pod vplivom droge in alkohola lahko postane ali zelo čustven ali pa agresiven, glede na družbo, v kateri se nahaja. "Odreže me od sveta," o svoji odvisnosti od kokaina pravi Cakić. "V treznem stanju sem imel zelo hude psihične težave," pravi 21-letnik, ki zaradi odvisnosti pomoči ni iskal, lani februarja pa je bil hospitaliziran na psihiatrični kliniki.

Sojenje se nadaljuje 16. februarja z zaslišanjem prič, s katerimi sta se obtoženi in pokojni Tič družila v lokalu, ter z branjem listinskih dokazov.

Komentarjev 21
  • ode 07:36 01.februar 2018.

    Kdo mu financira dragega odvetnika?

  • stary1 19:36 31.januar 2018.

    Sem slišal, da je tito pojedel vso hrano ranjencem,, in to donirano hrano, ki so jo donirali Nemški vojaki, za hrabre partizanske ranjence,, Sem slišal da je bil tito peder in da ga je v Moskvi naguzil cel partijski politični ...prikaži veččni vrh,, bo kar držalo, sem se vcasih vprašal le zakaj tito tak široko hodi

  • Simeon 13:59 31.januar 2018.

    Tle so vsi tako pametni, da bi jih morali kar za porotnike vzet..