Slovenija > Črna kronika
281 ogledov

Smrt duhovnika, osumljenega zlorab, buri duhove

Borut Sajovic Žurnal24 main Borut Sajovic še kot župan Tržiča
Malo pred smrtjo je imel duhovnik, osumljen spolne zlorabe mladoletnikov, razgovor s kriminalisti. Policija naj bi prav zdaj spisala ovadbo. Objavljamo izpoved moškega, ki nam je povedal, kako se je duhovnik znesel nad njegovim sinom in drugimi otroki.

"To se je dogajalo pred približno 14 leti. Moj sin je bil takrat star 14, skupaj z drugimi pa je šel na duhovne vaje v Škofji Loki. Tam se je ta duhovnik zvečer ulegel k otrokom in jih božal. Božal je tudi njegovega sošolca, dokler se temu ni odpeljalo in je začel vpiti 'Pusti me!'," nam je povedal oče fanta, ki je pred leti hodil v cerkev v osrednji Sloveniji, tam pa je deloval sedaj že pokojni duhovnik. Kot nam je povedal oče (njegove osebne podatke hranimo v uredništvu), je duhovnik tja prišel iz okolice Ljubljane, nato pa so ga prestavili na Dolenjsko. Od tam je odšel (po naših informacijah naj bi bil prestavljen) na Gorenjsko, nazadnje pa je deloval v duhovno-izobraževalnem domu Oaza miru.

"Nadlegoval je fante. Drugega sina sem iz verouka izpisal, ker ga je parkrat zverinsko pretepel. Še soseda je pri eni maši videla, da ga je vlekel za ušesa. Ko sem ga doma vprašal, od kod ima modrice, se mi pa ni upal povedati. Kot človeka sem ga imel v čislih, ampak potem se je ta ideja podrla. Če je to vera, potem pa jaz ne vem ..." je dejal oče štirih otrok in dodal, da je duhovnik odšel po relativno kratkem času, medtem ko je prejšnji župnik deloval precej dlje.

Pomagal finančno in drugače

Poudarja, da je duhovnik sicer velikokrat finančno pomagal družinam – med drugim je denimo v njihovi župniji ustanovil tudi mešani pevski zbor. Ljudem je denarno pomagal in postavljal nove projekte tudi v drugih krajih, kjer je deloval. Na Gorenjskem so v njegovem času obnovili celo župnišče, zraven pa zdaj stoji tudi skedenj, v katerem je prostor za razne nastope. Tega so uporabljali tudi predstavniki občine. "Mi kot občina teh zadev, kot vem, nismo plačevali," nam je glede uporabe prostora dejal tržiški župan Borut Sajovic. Obisk verouka naj bi po njegovem prihodu v eno od gorenjskih župnišč upadel, dvakrat pa naj bi se, tako pravijo naši viri, starši fizično spravili nanj. Požareport je poročal, da naj bi imel omenjeni v občini težave z neko skupino krajanov, med njimi naj bi bil tudi Sajovic, ki nam je glede tega dejal: "Pri tem zapisu sem se močno ugriznil v jezik. Zadeva je šla čez mejo dobrega okusa. Lahko rečem, da o kakšni 'skupini' nič ne vem in sam nisem bil član nobene skupine. S pokojnim smo korektno sodelovali. Vem pa, da so v župniji Kovor glede njega močno deljena mnenja, da so imeli težave s pevskim zborom in še kaj."

Cerkveni postopek in policijska preiskava

Proti omenjenemu je sicer stekel tudi cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti, je pred časom poročal Dnevnik. Po končani preiskavi so duhovniku prepovedali "pastoralno delovanje (srečanja) z mladimi", a je vseeno še vedno vodil Oazo miru. Cerkvene oblasti o domnevnih zlorabah otrok niso obvestile organov pregona – nanje se obrnejo le, če to dovoli žrtev oziroma njeni skrbniki, vsi prijavitelji pa naj bi izrazili željo, da se postopek izpelje samo na cerkveni ravni. Vseeno je letos poleti stekla tudi policijska preiskava, proti duhovniku pa so nameravali spisati kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja spolne zlorabe otrok - ker je umrl, je postopek seveda ustavljen.

En postopek še poteka, pet je zaključenih

Na ljubljansko nadškofijo smo naslovili vprašanja glede poteka in razpleta preiskave proti pokojnemu; zanimalo nas je, zakaj mu do zaključka preiskave niso onemogočili stika z mladoletniki, koliko postopkov proti drugim duhovnikom vodijo in koliko jih je bilo zaključenih.

Na kratko so odvrnili, da naša vprašanja glede pokojnika ocenjujejo za neprimerna. "Kar zadeva druga vprašanja, pa poteka še en postopek, pet jih je zaključenih z ustreznimi sankcijami," so še zapisali.

Policijsko poročilo: našli mrtvega planinca

Pokojnega so sicer našli mrtvega na začetku tega meseca, kot uradni razlog smrti je obveljala podhladitev. Policisti so takrat sporočili, da so na pobočju Zelenice našli truplo planinca in ugotovili, da 58-letni moški ni umrl nasilne smrti. Po trditvah naših virov naj bi položaj (drža) trupla nakazoval na sumljive okoliščine smrti.

Dnevnik je poročal, da naj bi imel zlomljenih nekaj reber. Na kraju dogodka naj sicer ne bi bilo preiskovalnega sodnika in tožilca, odrejena pa je bila obdukcija. Na Policijski upravi Kranj nam glede tega zaradi zakonskih določil o varstvu osebnih podatkov niso mogli posredovati več informacij.

Komentarjev 19
  • Stolp 21:36 20.december 2011.

    Jooj pa ti si obseden z Jašo in Janšisti, zdej si jih še privlekel v temo kamor bi človek najmanj pričakoval.Hja, si že slišal da je policaj zlorabil pooblastila. OK si. Pa je o tem kdaj bilo v ...prikaži več medijih? Pa da je sodnik kakšno krivično sodbo izrekel. Pustimo sodne zmote, te se povsod dogajajo ampak prav sodbo kjer ne veš al je butast al pqa podkupljen. Objavilki so kako tako sodbo, noben pa ni rekel da je bilo to krivično ali si celo upal kritizirati sodnika. In tako naprej...Imamo medije, ki ne pišejo to kar hočejo ampak kar se mora. Pa najsi bo to Jnša, Cerkev, pedofilija, policija, sodstvo, vojska,...Imam

  • Žurnalček 13:15 20.december 2011.

    Maš ti mal spirjeno logiko razmišljanja. Tu govorimo o zločinih ene verske sekte proti svojim vernikom . Ne bi bil pa Janšist , če ne bi takoj razvodenel in zmanjšal krivde te sodrge z primerjanjem teh istih dogodkov v civilni ...prikaži veči sferi in to od zločincev . Povej kolkokrat si slišal ,da je takšno svinjarijo naredil Policaj, Vojak , Sodnik ali pa kakšen drugi predstavnik države , ki mora skrbeti , da z svojim vedenjem vsaj ne krši spolne nedotakljivosti mladoletnikov. Številčno razmerje med njimi in vami je pa 1:20

  • lili 08:52 20.december 2011.

    Če bi bilo res, kar poroča oče otroka, bi bila prijava pred 14 leti.Ali mogoče ta otrok ni šel k birmi, pa je takšno maščevanje.