Slovenija > Črna kronika
23139 ogledov

Smrtno ranil kolega policista, v zapor ne gre

Aljaž Ograjenšek D. M. Aljaž Ograjenšek
Decembrska tragedija na policijski postaji Krško je včeraj dobila epilog: Aljaž Ograjenšek, ki je v tamkajšnji garderobi po nesreči usodno ustrelil najboljšega prijatelja Blaža Lesjaka, je obsojen na zapor, ki pa mu ga ne bo treba prestajati.

Na tragični ponedeljek, 5. decembra lani, okrog šestih zjutraj, sta se v garderobi policijske postaje Krško srečala sodelavca in najboljša prijatelja, oba Štajerca, ki sta se tam po skupnem dveletnem usposabljanju na višji policijski šoli zaposlila vsega dobra dva meseca prej, 1. oktobra. Petindvajsetletni Blaž Lesjak je ravno končal nočno izmeno in se odpravljal domov, v okolico Ptuja, zdaj 22-letni Aljaž Ograjenšek iz Celja pa je začel z delom.

Grozilo mu je osem let zapora

Med njunim preoblačenjem je odjeknil strel iz službene berette, krogla je zadela Lesjaka v prsni koš in mu preluknjala srce. Na pomoč so takoj priskočili drugi policisti, reševalci so ga nemudoma odpeljali v brežiško bolnišnico, a žal so bile poškodbe usodne. "Ves čas smo upali, da le niso tako hude, in da se bo vse skupaj srečno končalo. Žal smo bili nekaj minut po sedmi uri obveščeni, da je naš sodelavec izgubil boj za življenje," je po nesreči izjavil direktor novomeške policijske uprave Janez Ogulin

Hospitalizirali so tudi Ograjenška, ki je doživel hud šok. Ker je smrtno ranil kolega, ki so ga 10. decembra v Vidmu pri Ptuju pokopali s policijskimi častmi, je specializirano državno tožilstvo zoper njega 18. aprila vložilo neposredno obtožnico zaradi povzročitve splošne nevarnosti po prvem, tretjem in petem odstavku 314. člena kazenskega zakonika, sodne preiskave tako niti ni bilo. Grozilo mu je osem let zapora.

V cevi je bil metek

Boris Kanduti | Avtor: D. M. Odvetnik Boris Kanduti D. M.
Že takoj so Ograjenšek in njegov odvetnik Boris Kanduti ter okrožni državni tožilec Primož Suknaič sklenili sporazum o priznanju krivde. Suknaič je včeraj na okrožnem sodišču v Krškem poudaril, da Ograjenšek ni upošteval priročnika za ravnanje s službenim orožjem, pred začetkom izmene pa tega tudi ne preveril z lovilcem izstrelkov. Tako ni vedel, da je en naboj v cevi: "Pištolo je s prstom na sprožilcu usmeril proti drugi osebi in jo zadel v prsi."

Tožilec je za olajševalne okoliščine štel Ograjenškovo predhodno nekaznovanost, mladost in posledice, ki jih še vedno čuti po prijateljevi smrti, med oteževalne pa grobo kršenje pravil o rokovanju z orožjem in smrt druge osebe, ki je bila na začetku poklicne kariere in samostojnega življenja.

Ob službo, ki si jo je tako želel

"Aljaž Ograjenšek je kaznivo dejanje iskreno priznal in obžaloval. Življenje je izgubil njegov najboljši prijatelj, kar ga je dodatno prizadelo. Nekaj časa je bil hospitaliziran, zdravi se še zdaj," pa je včeraj povedal njegov odvetnik Kanduti. "Dogodka ne bo nikoli pozabil, sorodnikom pokojnega se je opravičil. Izgubil je tudi službo, ki si jo je tako želel. Gre za policista na začetku kariere, ki ni bil vajen rokovanja z orožjem. Poudariti je treba, da se je šolal med epidemijo covida-19, ko postopki izobraževanja niso potekali v živo, kot pred in po njej. Mislim, da bi se tudi šola morala bolj posvečati mlademu policistu, kar pa ne pomeni, da beži pred odgovornostjo."

Pred sodnikom Gojmirjem Pešcem je vstal tudi Ograjenšek: "Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo."

V sporazumu, ki ga je Pešec sprejel, so se zedinili za kazen enega leta in sedem mesecev zapora, ki pa ga bo nekdanji policist lahko odslužil z delom v splošno korist. Tega mora pod varnostnim nadzorom opraviti v dveh letih po izvršljivosti sodbe, za vsak dan aresta bo, brez denarnega nadomestila, delal dve uri. Stroškov postopka je bil oproščen, obremenili bodo torej državni proračun.

Komentarjev 16
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:24 20.junij 2023.

    Kazen pač mora bit izvedena skladno z zakonom, ampak dejstvo je, da povzročitelja, ki nima nekih vzporednih psihičnih motenj, skoraj praviloma najbolj kaznuje vest. Ta lahko storilca opominja še zelo dolgo, nekatere celotno življenje, ker nima, tako kot uradna kazen, ...prikaži več časovne omejitve. V podobni situaciji so tudi povzročitelji hudih prometnih nesreč, še posebno najbolj tragičnih. Ni malo primerov, ko povzročitelj psihičnega bremena v nekem obdobju enostavno ne zmore več in sam tragično konča...

  • Pepe007 13:04 20.junij 2023.

    Žalostna zgodba, Vsi udeleženi bi si želeli, da bi bilo drugače in se ta katastrofa zaradi premalo resnosti sploh ne bi zgodila. Ni pa mi jasno, da se en dan zapora lahko odsluži z dvema urama dela v splošno korist. ...prikaži več To nima veze s tem primerom, v splošnem mislim, da bi moralo biti precej več ur.

  • smoljo 11:26 20.junij 2023.

    A mogoče nebi začeli razmišljati o vrnitvi policijske akademije ,srednje policjiske šole ....ne pa da vsak z bilo katero 5 stopnjo izobrazbe z" šnel kurzom" je lahko policaj .....kateri imajo v rokah smrtonosno orožje...