Slovenija > Črna kronika
10543 ogledov

Kriminalistka: Pojdite nazaj in prinesite vzorec njegove sperme

Zobozdravnik Shutterstock
Sodišče v Mariboru je v ponovljenem sojenju odločilo, da zobozdravniku Nerminu Suljiću krivda ni bila dokazana.

Sodišče je v ponovljenem postopku razsodilo, da zobozdravniku ni bila dokazana krivda o spolnem nasilju nad pacientko. Prav tako je na pritožbeni seji višje sodišče v celoti pritrdilo odločitvi prvostopenjskega sodišča, poroča Večer. Oprostilna sodba je tako pravnomočna in dokončna. 

O izpovedi pacientke smo pisali že pred štirimi leti. Takrat 33-letna Mariborčanka je policiji prijavila spolno nasilje. Med posegom v zobozdravstveni ambulanti naj bi jo spolno nadlegoval zobozdravnik. Pacientka je za Večer povedala, da je dan po dogodku zadevo prijavila na policijo. Tam je kriminalistki predlagala, naj jo ob prihodnjem obisku zobozdravnika ozvočijo, a ji je ta odvrnila, da tega ne more storiti. Svetovala naj bi ji, da se lahko tja vrne na lastno odgovornost in naj jim nato prinese vzorec njegove sperme. Na vprašanje, ali bi to svetovala svoji hčerki, ji je policistka odgovorila, da ne. 

V teku preiskave je prišlo na dan, da naj bi žrtev omenjenega zobozdravnika bila tudi njena sestra dvojčica

Zobozdravnik je obtožbe ves čas zanikal in se zoper sodbo pritožil. Zdaj je bil pravnomočno in dokončno spoznan za nedolžnega. Kot poroča Večer, naj bi v njegov prid govorila rekonstrukcija dogodka. Dejanje naj se v prostoru, kjer je bila pacientka z zobozdravnikom, ne bi moglo zgoditi na tak način, kot ga je opisala oškodovanka. 

 

Prikaz nasprotnih dejstev

Aktivnosti kriminalistov in policistov usmerjene v zaščito žrtve

Na spletni strani Žurnal.si je bil 2. oktobra objavljen prispevek z naslovom »Kriminalistka: Pojdite nazaj in prinesite vzorec njegove sperme«, ki se nanaša na obravnavo prijave domnevne žrtve spolnega nasilja. Pri tem so bile objavljene navedbe, da je kriminalistka žrtvi svetovala, naj se ponovno sooči z domnevnim storilcem spolnega nasilja in pridobi dokaz v kazenskem postopku. Takšne navedbe ostro zanikamo, saj so aktivnosti kriminalistov in policistov, zlasti ob tako občutljivih sumih kaznivih dejanj, posebej usmerjene v zaščito žrtve. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije so posebej usposobljeni za preiskavo tovrstnih kaznivih dejanj. Stremijo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtev, s ciljem preprečevanja sekundarne viktimizacije žrtev.

Naloga policije je tudi svetovanje žrtvi v smislu samozaščitnega ravnanja, ki vključuje tudi preprečitev nadaljnjega stika žrtve s storilcem. Policija lahko zaradi zavarovanja dokazov ali ponovitvene nevarnosti osumljenemu tudi vzame prostost, kadar za to obstajajo zakonsko upravičeni razlogi. Policija v razgovoru z žrtvijo skuša pridobiti tudi informacije o tem, ali obstajajo morebitni materialni dokazi. Zagotovo pa policisti žrtve ne napotujejo k domnevnemu storilcu po dokaze, saj bi to bilo moralno, etično in strokovno skrajno zavržno, nezakonito in v nasprotju s taktiko in metodiko policijskega dela.

Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo vedno storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo. Žrtve kaznivih dejanj želimo spodbuditi, naj dejanja prijavijo. Z njimi postopamo še posebej skrbno in obzirno. Žrtvam nudimo tako pomoč kot nasvete, jih po opravljenem razgovoru seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotimo na ustrezne strokovne službe.

Anita Kovačič Čelofiga

predstavnica za odnose z javnostmi

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • AnGus 11:28 02.oktober 2023.

    Če je kriminalistka res to predlagala, prav gotovo ni primerna za delo, ki ga opravlja!

  • Ender3 11:01 02.oktober 2023.

    Ta zgodba je zelo tendenciozna in na trhlih nogah. Morda ji je domišljija omogočala ljubezen z zobozdravnikom..

  • Tomaz_321 10:01 02.oktober 2023.

    Če bi bila posiljena kriminalistka, nebi tako govorila...