Slovenija > Črna kronika
3969 ogledov

Sreča, da eksplozivne naprave ob cesti nihče ni prijel

Policija Gregor Prebil
Storilcem grozi zaporna kazen od enega do osmih let.

Včeraj smo poročali, da so policisti zaradi sumljivega predmeta ob cesti na Brezovici zaprli Podpeško cesto. Policija je bila o sumljivem predmetu obveščena okoli 9.30, po ogledu kraja, ki se je zaključil okoli 12. ure, je bil promet na cesti spet sproščen. Policija je bila pozneje obveščena še o eksploziji na osebnem vozilu v Črni vasi. K sreči v eksploziji nihče ni bil poškodovan, je pa nastala manjša materialna škoda.

"Na PU Ljubljana smo bili včeraj obveščeni o dveh dogodkih, ki so se kasneje izkazali za sume storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti po drugem odstavku 314. člena kazenskega zakonika," je pojasnil Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto pri PU Ljubljana. Za kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let zapora. 

Eksplozivna napava narejena doma

Pojasnil je, da je sumljivi predmet ob cesti izgledal kot eksplozivna naprava, zato so vključili pristojne službe in predmet odstranili. "Pozneje se je izkazalo, da je šlo za manjšo eksplozivno napravo," je dejal Belšak in pojasnil, da podrobnosti, za kakšno napravo gre, še niso znane, ker je še v pregledu. Naprava je bila narejena doma, v njej je bil eksploziv, zato bi lahko eksplodirala. 

"Glede na to, da je prva naprava podobna drugi, ki je eksplodirala in ni povzoročila večje škode, ocenjujemo, da sta bili napravi postavljeni z namenom zastraševanja."
Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto pri PU Ljubljana

V nadaljevanju je policija ugotovila, da bi lahko bila dogodka med sabo povezana, saj so si bili opisi obeh eksplozivnih naprav podobni.  "Poskušali smo ugotoviti, kakšen bi lahko bil vzrok oz. motiv za dejanje in ugotovili, da prva naprava ni bila postavljena na pravem naslovu, ampak v bližini možnega oškodovanca," je pojasnil Belšak. Ta možni oškodovanec je bil v preteklosti preko gospodarske dejavnosti povezan z oškodovancem, pri katerem je prišlo do eksplozije. 

Več bo policija lahko povedala, ko bo opravljen pregled obeh eksplozivnih naprav, prav tako pa še naprej preiskuje, kdo bi lahko bil možni storilec. "Verjetno bomo preko oškodovancev dobili podatke, kdo bi bili možni storilci," je povedal Belšak. 

Storilec je imel namen zastraševanja

Glede na to, da sta si bili napravi podobni, bi lahko prva naprava, ki ni eksplodirala, povzročila podobno škodo. "Prvi sumljivi predmet je bil postavljen ob cesti in ograji, na srečo ga nihče ni prijel," je pojasnil Belšak in potrdil, da je bila najdba predmeta v bližini šole, kar pa nima nobene povezave z motivom dejanja. 

Glede motiva je pojasnil, da bi lahko bil povezan z opravljanjem gospodarske dejavnosti. "Verjetno gre za neka nerazčiščena razmerja ali poskus vplivanja na določene osebe, da bi kaj naredile ali ne naredile," je pojasnil Belšak. Policija namreč preiskuje sum storitve kaznivega dejanja splošne nevarnosti, kjer je v drugem odstavku 314. člena zapisano: "Kdor z eksplozivom ali drugim nevarnim dejanjem in sredstvom, z namenom izsiljevanja, zastraševanja, prisiljenja k storitvi ali opustitvi nekega drugega dejanja, maščevanja ali pridobitve premoženjske ali nepremoženjske koristi sebi ali komu drugemu, načrtuje, poskusi ali izvede nevarno dejanje, pri katerem je ali bi bila ogrožena varnost ljudi ali premoženja večje vrednosti, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let."

Poškodovan avto Mateja Počivavška

Dnevnik pa poroča, da je šlo za maščevanje oziroma opozorilo dvema nekdanjima direktorjema podjetja Javna razsvetljava. Eksplozivno telo je uničilo avto Mateja Počivavška, nekdanjega solastnika podjetja Javna razsvetljava, ki je sodelovalo pri gradnji nordijskega centra Planica in ima s približno 20 občinami podpisano pogodbo za zunanjo razsvetljavo.

Do konca 2016 so bili Goran Bojović, Tadej Počivavšek in Matej Počivavšek posredno vsak po tretjinski lastniki Javne razsvetljave. Nato so družbo prodali ciprski družbi Frozaria Limited v lasti kitajskega sklada CEE Equity Partners. Tako Tadej kot Matej Počivavšek sta na začetku decembra 2016 odstopila z vodstvenih, medtem ko je Bojović, ki naj bi bil druga tarča napada, do junija letos zadržal direktorski položaj. Sumljivi predmet, ki naj bi bil prav tako bomba, naj bi bil na Bojovićevem dvorišču.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:06 20.september 2018.

    Vprašajte strokovnjake kaj si mislijo o tovrstnih "akcijah" ?

  • tomaz 12:40 20.september 2018.

    So že kakega na kant spravli in se mu je strgalo. Glede na to, kako naša zakonodaja omogoča verižemje podjetij, stare pa v izogib plačilu prodajo neznanim kupcem ali spravijo v stelčaj, je čudno da ni takih "strganj" še več. ...prikaži večrganj" še več. Kljub pravomočnim odločbam sodišča dolga ni možno izterjati, ker firme ni več, ali pa je prodana neizsledljivi tuji osebi. Zanimivo pa je, da v Ajpes-u vodijo še naprej ta podjetja kot da poslujejo, brez žiro računa in brez zaposlenih.