Slovenija > Črna kronika
3535 ogledov

Sredi belega dne streljal na avtomobil

Streljanje v  Mariboru mariborinfo.si
Sodišče še vedno ni izreklo kazni glede umora na Titovi cesti v Mariboru.

Skoraj devet mesecev po priznanju, da je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru ter pri tem umoril 52-letnega Rada Mitrovića, mariborsko sodišče še ni izreklo kazni Senadu Softiću. To se ni zgodilo niti danes, saj se je sodnica Andreja Lukeš odločila imenovati nove izvedence psihiatre.

Na današnje novo nadaljevanje naroka za izrek kazenske sankcije so vabili nekdanjo ženo obtoženega in vnovič izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča, vendar prve ni bilo.

Kot je sodišču pojasnila policija, je vabljena priča slovenskih organom nedosegljiva, saj ima od novembra lani stalni bivališče prijavljeno v ZDA, zato se je sodnica odločila opustiti njeno zaslišanje.

Tudi v službo ni smela

Lukeševa se je kljub nasprotovanju Softićeve zagovornice Tanje Kompara namesto tega odločila prebrati njeno izpoved in izpovedi hčera iz sojenja na ptujskem sodišču, ki ga je tik pred koncem leta 2017 na leto in pol zapora obsodilo zaradi posedovanja orožja in nasilja v družini.

V njih so priče izpovedale, kaj vse se jim je dogajalo v času skupnega življenja, najbolj je trpela njegova žena, za katero se je pravi pekel začel po desetih letih skupnega življenja. Softić naj bi jo neprestano žalil, se znašal nad njo, ji prepovedoval stike z zunanjim svetom, celo v službo ni več smela.

Še preden je sodišče izločilo javnost zaradi novega pričanja psihiatra Vrabiča, je tožilec Darko Simonič dejal, da se ne strinja s tistim delom njegovega mnenja, ki se nanaša na bistveno zmanjšano prištevnost obtoženega. Ta ugotovitev namreč po njegovem mnenju temelji na domnevni možganski okvari, ki pa je doslej še nihče ni dokazal.

Dejanje priznal, ne strinja se s kaznijo

Senad Softić je januarja na predobravnavnem naroku priznal, da je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru ter pri tem umoril 52-letnega Rada Mitrovića in povzročil splošno nevarnost. Zapletlo se je, ker se ni strinjal s predlagano višino kazni, vmes je tudi zamenjal odvetnika. 

Tožilstvo mu je v zameno za priznanje na predobravnavnem naroku ponudilo 26 let zapora za umor na izjemno zavržen način ter še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Skupno je bila predlagana enotna kazen 27 let zapora. 

Softić je na sodišču dejanje obžaloval in dodal, da se je počutil izdanega s strani družine, za kar je krivdo pripisal pokojnemu 52-letniku. Ta naj bi nagovoril Softićevo ženo, da ga prijavi policiji. 

Streljanje Maribor Kot v filmu Slovenija Strelski obračun sredi Maribora: "Kot mu ne bi zmanjkalo nabojev"

Sredi belega dne streljal na avtomobil

Oktobra lani je Softić streljal na avtomobil, ki je stal v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru. Pri tem je umoril 52-letnega moškega, ki je bil v avtomobilu, in enega ranil.  

Morilec je imel pri sebi dve pištoli, iz katerih je izstrelil več deset nabojev. Po obračunu je počakal policiste. Motiv za dejanje je bilo maščevanje iz ljubosumja. Kot je storilec dejal po aretaciji, bi ubil tudi svojo bivšo ženo, če bi takrat sedela v avtomobilu, v katerega je streljal.  

Streljanje Maribor | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Obsojen zaradi nasilja v družini

Moški je bil maja 2016 že obravnavan zaradi nasilja v družini. Žrtev je bila soproga, ki je takrat povedala, da mož poseduje več kosov orožja. V hišni preiskavi so takrat zasegli več pištol, revolver in avtomatsko orožje ter 2500 nabojev. 

Žena se je skupaj z otrokoma večkrat umaknila v varno hišo, a je morala enkrat iz nje oditi, ker je mož izvedel za lokacijo objekta, je poročal Večer. Skupaj z otrokoma se je zatekla v tujino, od kjer so se nato javili sodišču, da se je lahko zaključil postopek zaradi nasilja v družini. 

Sodišče jim je dovolilo, da so pričale v odsotnosti obtoženega, nato pa so njihovo pričanje prebrali v dvorani. Opisala je moževo zmerjanje, grožnje, da jo bo ubil, in načine, kako ji je omejeval gibanje. Pred otrokoma je tudi zagrozil, da bo ubil nekega moškega, da mu bo odrezal glavo in umor naprtil soprogi. Mlajša od otrok je prepričana, da so bile te grožnje namenjene 52-letniku, ki ga je oktobra umoril sredi Maribora.

Streljanje v  Mariboru Strelski pohod Slovenija Morilec iz Maribora: "Prva tarča je bila žena, a je nisem izsledil!"

Zaradi nezakonitega posedovanja orožja ter trpinčenja žene in otrok je bil Softić na ptujskem sodišču konec lanskega leta obsojen na leto in pol zapora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • brencl47 08:57 08.september 2018.

    SO WHAT - ne vem zakaj tako obširno in pompozno pogrevate staro "župo"? Je streljal, je fental, pa bo pač kaznovan! Če bi se pisuni malo razgledali po tujih občilih in revijah, bi našli ogromno zanimivih in ažurnejših vesti. Tako ...prikaži več pa nas raje obmetavate s takimi smetmi in barovci ter podobnim.

  • Avatar Leon
    Leon 09:51 07.september 2018.

    KRIVOSODJE ima veliko KOLO !

  • mph 18:16 06.september 2018.

    Khm, "Zapletlo se je, ker se ni strinjal s predlagano višino kazni, vmes je tudi zamenjal odvetnika." kaj je to scenarij za kakšno novo komedijo?