Slovenija > Črna kronika
12418 ogledov

Stefan Cakić eden od vodij upora zapornikov

sodišče Stefan Cakić Saša Despot
S somišljeniki naj bi splezal na streho zapora

Vodja upora zapornikov na Povšetovi oktobra lani, je bil morilec igralca Gašperja Tiča, Stefan Cakić, je danes povedala tožilka Tamara Gregorčič.

zapor rešetke Slovenija Upor v zaporu na Povšetovi

"Bil je nakako iniciator tega upora, kolikor sem seznanjena iz podatkov spisa," je dejala Gregorčičeva. Zaporniki naj bi zahtevali boljšo hrano in več televizijskih programov.

Splezal na streho zapora

Dogajanje se je začelo med popoldanskim sprehodom, ko je eden od pripornikov splezal na nadstrešek ene od tamkajšnjih stavb, pridružila pa naj bi se mu še dva zapornika. Med njimi naj bi bil tudi Cakić.

Uporabiti so morali prisilna sredstva

Uprlo se je okoli 20 zapornikov, trije so splezali na nadstrešek ene izmed stavb, na protestu pa so se jim pridružili še drugi. Da se vrnejo v svoje sobe, jih je pravosodnim policistom uspelo prepričati šele po več urah, nekatere tudi s prisilnimi sredstvi.

Tožilka zahteva višjo kazen

"Tam ni bilo alkohola, ni bilo kokaina in to kaže na njegov porušeni sistem vrednot," dodaja Gregorčičeva, ki je danes na višjem sodišču zahtevala višjo kazen za Cakića. Cakić je bil aprila letos zaradi uboja Gašperja Tiča obsojen na osem let in pol zaporne kazni, tožilstvo pa zahteva, da se kazen, ki je po mnenju tožilke "prenizka, premila in nepravična," zviša na 12 let.

Cakić zaporno kazen od avgusta prestaja v zaporih na Dobu kamor so ga pripeljali iz koprskih zaporov.