Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Strmoglavilo manjše letalo s 16 padalci

Nesreča helikopterja v Keniji
1/7
Reuters
Danes poročajo o kar treh nesrečah letala in dveh helikopterjev. V nesreči manjšega ukrajinskega letala je umrlo 5 padalcev, v strmoglavljenju helikopterja v Keniji prav tako pet, v strmoglavljenju v Andih, potem ko je v sredo helikopter izginil, pa je življenje izgubilo 14 ljudi.

V nesreči manjšega turbopropelerskega letala, ki je prevažalo padalce, je umrlo pet ljudi, 13 je ranjenih. Nesreča se je zgodila na manjšem letališču blizu Kijeva, ko je šolsko letalo s 16 padalci in dvema članoma posadke skušalo zaradi hudega naliva in močnega vetra skušalo zasilno pristati. Ranjene so prepeljali v bolnišnice, druge podrobnosti pa še niso znane.

Helikopter po strmoglavljenju eksplodiral

Kenijski minister za notranjo varnost George Saitoti je umrl v današnjem strmoglavljenju policijskega helikopterja v bližini prestolnice Nairobi. Življenje so v nesreči izgubili še njegov namestnik Joshua Orwa Ojode ter štirje drugi ljudje.

Saitoti je veljal za kandidata, ki bi lahko prihodnje leto, ko bodo v Keniji potekale volitve, nasledil predsednika Mwaija Kibakija. O morebitnem vzroku nesreče še ni podatkov.

Helikopter, s katerim je strmoglavil 66-letni Saitoti, je sicer poletel iz nairobijskega letališča Wilson, nesreča pa se je zgodila na hribovitem območju zahodno od prestolnice. Helikopter je ob padcu na tla zagorel, trupla pa so po navedbah očividcev zoglenela do neprepoznavnosti.

Štiri dni pogrešane potnike našli mrtve

Potem ko je helikopter Sikorsky S-58 ET, last podjetja Helicusco, v sredo izginil, so se v soboto do kraja nesreče prebili gorski reševalci. Med mrtvimi je osem Južnokorejcev, Čeh, Šved in Nizozemec ter trije domačini, od tega dva člana posadke.

Policija ni razkrila, ali je morda kateri od potnikov ali članov posadke padec preživel, a ni dočakal prihoda reševalcev. Oblasti so na pot poslale ekipo, ki naj bi predvidoma danes v dolino prinesla trupla.

Prizorišče nesreče je sicer v bližini gore Mamarosa, na nadmorski višini okoli 4900 metrov. V času strmoglavljenja je na širšem območju močno snežilo in deževalo, slabo vreme pa je močno oviralo tudi reševalno akcijo.

Iz Seula so sporočili, da so njihove žrtve inženirji in uslužbenci južnokorejskih podjetij, ki so se vračali v Cusco po ogledu lokacije za nov hidroenergetski projekt. Z njimi sta bila tudi dva uradnika južnokorejskega veleposlaništva v Limi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.