Slovenija > Črna kronika
684 ogledov

Tako so ravnali s Tajvanci, prisiljenimi v telefonske goljufije

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri GPU
Mučili in zastraševali so jih tudi Slovenci.

Specializirano državno tožilstvo je razkrilo več podrobnosti o zasužnjevanju ljudi v klicnih centrih. V preiskavi, ki se je začela marca lani, so kriminalisti ugotovili, da je od novembra 2015 do sedaj delovalo osem klicnih centrov na območju Slovenije in dva na območju Hrvaške.

Kazensko ovadbo so kriminalisti podali zoper skupno tri slovenske državljane in 12 znanih kitajskih državljanov ter neznane storilce, ki so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

preiskava Združba v Sloveniji Slovenija V Sloveniji osem nezakonitih klicnih centrov, kjer so prisilno delali tujci

Odvzeli so jim vse dokumente

Žrtve, večinoma iz Tajvana, so z obljubo dobrega zaslužka zvabili na delo v Evropo. V klicne centre so jih zaklenili. Odvzeli so jim osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševali kazniva dejanja goljufije. Domov se niso mogli vrniti, saj niso imeli ne dokumentov ne denarja, večina pa jih tudi ne zna nobenega drugega jezika.

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri | Avtor:

Specializirano državno tožilstvo je za sedem osumljencev kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, ki so povezani z nezakonitimi klicnimi centri, vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Šest jih sumijo kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, enega pa pomoči pri omenjenem kaznivem dejanj. Vse skupaj naj bi vodila oseba iz Tajvana.

Osem ur stanja v kotu

Tiste, ki ukazov vodje centra niso poslušali, so kaznovali psihično in fizično, tudi tako, da so morali več, tudi do osem ur stati na posebnem mestu, obrnjeni k zidu. Omejevali so jim hrano in spanje.

Ljudem so prepovedali medsebojno komunikacijo in jim omejili gibanje po hiši in jih popolnoma izolirali od okolja. Oken, ki so bila zastrta s spuščenimi roletami ali prekrita z neprosojno folijo, niso smeli odpirati. Dovoljenje vodje hiše so potrebovali tudi za povsem osnovno higieno.

preiskava Klicni centri Slovenija Kitajska z besedami in zahtevami ostro nad slovensko policijo

Slovenski člani združbe so po navedbah Specializiranega državnega tožilstva delovali po navodilih vodje združbe, ki je v Slovenijo prihajal občasno, sicer pa je deloval in še vedno deluje iz Tajvana, kjer se tudi nahaja.

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri | Avtor: GPU GPU

Kontakti z družinami le pod nadzorom

Stiki s svojci so bili strogo omejeni in nadzorovani. Poklicati so jih smeli enkrat na teden in se z njimi pogovarjati ob nadzoru vodje hiše. V teh kontaktih s svojci so morali lagati o svojem stanju in prikazovati, da je z njimi vse v redu in da je zanje poskrbljeno.

Grozili družini pobeglega

Ena od žrtev je bila zaprta v posebnem prostoru stanovanjske hiše, saj ni spoštovala ukazov vodje hiše; kasneje je žrtev pobegnila, zaradi česar so člani združbe obiskali njeno družino in jim grozili.

Za delo jim niso dali nobenega plačila. Osumljenci so žrtvam ukazovali, da se morajo naučiti scenarije, po katerih morajo izvrševati goljufije.

 

Komentarjev 2
  • Joze Gal 13:14 27.januar 2018.

    ...Slovenci* oni pa že ne ,to bo pomota.....

  • Avatar čavez
    čavez 13:20 24.januar 2018.

    Slovenski državljani čefurskega porekla.