Slovenija > Črna kronika
14186 ogledov

Tragedija v Kamniško-Savinjskih Alpah

alpe Žurnal24 main
Do nesreče je prišlo ob 10.21 na južni strani Turske gore v smeri proti Žmavčarjem v občini Kamnik.

* - fotografija je simbolna

V Kamniško-Savinjskih Alpah je dopoldne prišlo do tragične nesreče, v kateri je življenje izgubil planinec, piše na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

Med hojo po snegu je 41-letni planinec zdrsnil približno 300 metrov v globino ter zaradi poškodb umrl, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Posredovali so gorski reševalci iz Kamnika in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nuje pomoči z Brnika, ki so preminulega planinca prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Smrtna nesreča v gorah se je zgodila že pred štirimi dnevi, in sicer na Jezerskem, v bližini slapa Čedca.

Storžič storžič Slovenija Planinec umrl pri 200-metrskem padcu

Policija opozarja planince

V izogib nesrečam policisti ponavljajo opozorilo, da je trenutna podlaga v gorah povezana z določenimi tveganji, ki jih ne podcenjujte! Odločitev za odhod v gore naj tudi ne bo stvar trenutnega navdiha. Težave lahko povzroča napihan sneg in ponekod ledena ter zelo spolzka podlaga. Zelo nevarne za planince, pohodnike in turne smučarje so strmine. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne. V gorah so to zelo nevarni dejavniki in gre za okoliščine, ki so razlog za drse in padce, ki se lahko končajo tudi tragično. Zato pred odhodom na turo preverite razmere na območju, kamor odhajajte, uporabljajte primerno premo in izbirajte ture, ki ste jih zmožni opraviti. Bodite vsaj v dvoje in zelo pazite!

planinec Kamniške Alpe Slovenija Kamniške Alpe: planinec povzročil smrt drugega?
 
Komentarjev 1
  • srecnii 22:20 27.januar 2018.

    Za vsako ceno rinejo gor, kot da do koče ni dovolj ali izbrat primeren vrh.