Slovenija > Črna kronika
50 ogledov

Tri institucije so se spravile nad 17-letno kolesarko in njeno mamo

kolesarji Anže Petkovšek
Ker je s kolesom 17-letnica peljala po napačni strani ceste, aktivirana policija, sodišče in center za socialno delo.

Policist je v Mariboru avgusta zaradi vožnje po napačni strani cestišča ustavil 17-letnico in ji napisal 40 evrov globe. Že čez dva dni se je oglasil na njihovem domu, povedal, da je storil napako, saj mladoletnici ne bi smel napisati plačilnega naloga in jo prosil, naj napiše pritožbo. 
Čez mesec dni je njeno mater v službo poklical policist. "Sporočil mi je, da mi mora izreči ustno opozorilo, ker je bila moja hči tisti dan brez nadzora in je naredila prekršek. Zasliševal me je o družinskem življenju, mi pridigal o vzgoji in mi ukazal, da se moram s hčerko pogovoriti o prometnih pravilih," je mati, ki želi ostati anonimna, povedala za Dnevnik. 

V akcijo sodišče in center za socialno delo

Čez približno tri tedne je prejela priporočeno vabilo na sodišče zaradi prekrška, dober teden pred obravnavo pa še eno pošiljko, tokrat od Centra za socialno delo Maribor, enote za varstvo otrok in mladostnikov. V ovojnici je bilo vabilo, s katerim mater in hčer ob 8. zjutraj kličejo na razgovor.

"Delavka je zatem po telefonu opravila razgovor o vzgoji hčere in njenih 'težavah'. Razložila mi je, da mora govoriti z mano zato, ker sem kot skrbnica opustila nadzor nad hčerko. Zanimalo jo je, v kakšnih razmerah živimo in če so v preteklosti že bili kakšni problemi z njo. Zagotovila sem ji, da z njo nimam težav, da je zgledna dijakinja in da je ta prekršek zanemarljiv, saj ni povzročila niti nesreče niti škode. Da se zavedam, da je storila prekršek s tem, ko se je vozila po napačni strani po prazni široki kolesarski stezi, a da je vendar vse to skupaj pretirano. Gospa mi je odvrnila, da je pač dolžna poslati dopis sodišču in da bo predlagala najmilejši ukrep sodišču, to je ukor," je Za Dnevnik pojasnila mati. 

Sodnica se je po zaslišanju odločila, da primer opusti, a "koliko je bilo to ur dela na treh različnih institucijah, koliko tiskanja, pošiljanja vabil na razgovore in razprave. Koliko nas vse to stane?" se sprašuje mati. A tak je postopek, v vseh zadevah, kadar policist kaznuje mladoletnika zaradi prometnega prekrška, pa če je ta še tako majhen.

Postopek enak ne glede na težo prekrška

"Starši, skrbniki in rejniki so dolžni izvajati nadzor nad otrokom ali mladoletnikom, ko je ta udeležen v cestnem prometu," izpostavlja vodstvo policije. Če se izkaže, da so zaradi opustitve dolžne skrbi ali nadzora starši kršili zakon, jih lahko sodišče kaznuje z globo 160 evrov. Center za socialno delo pa je dolžan v primeru, ko policija ali sodišče začneta postopek proti mladoletnemu storilcu prekrška, vzpostaviti stik z mladoletno osebo in njegovimi zakonitimi zastopniki. Socialna delavka nato običajno pripravi krajše poročilo in ga pošlje na sodišče. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:10 18.november 2016.

    Dober kolesar je tisti,ki upošteva predpise in se ne obnaša,kot,da je vse njegovo na ceti in poleg nje.To velja za veliko večino objestnih pedalogoničev,do takrat pa velja zame tole:Dober kolesar,mrtev kolesar,žal.

  • zaspanka 11:24 18.november 2016.

    Mogoče se zdi vam, ki to berete, vožnja s kolesom po napačni strani samo "prekršek", ampak iz lastne izkušnje vem, da temu ni tako. Takšen "prekršek" se lahko tudi tragično konča. Moj sin, takrat star 16 let, se je s ...prikaži večs kolesom peljal na trening po pravilni strani kolesarke steze. Naproti se mu je napačno pripeljal kolesar in se tudi poskusil ni umakniti. Umikal se mu je moj sin in nesrečno padel, obležal, si zlomil roko, pa tudi pomoči tega nespametnega kolesarja ni bil deležen. Sledilo je ravnanje roke pod narkozo, izostanek iz šole, treninga. Utrpel je hudo telesno poškodbo, lahko bi se končalo še hujše, kot se je. Samo toliko v razmislek mami te kolesarke, z dobrim namenom, kot mama mami (in seveda vsem, ki vozite po napačni strani kolesarkih poti)

  • Zmago 21:13 17.november 2016.

    Ja eni lahko prekolesarijo cel svet,......... a drugi pa že takoj za vogalom srečajo norca !!!Usoda ;-(