Slovenija > Črna kronika
3163 ogledov

Toliko obtoženih je bilo, da so najeli posebno dvorano, zdaj pa ...

Prometna nesreča Profimedia Fotografija je simbolična.
Tako trdi ljubljansko tožilstvo, ki za četverico obtoženih, ki naj bi ogoljufali Zavarovalnico Triglav, zahteva obsodbo.

V Ljubljani se je pred dobrimi tremi leti obetal veleproces, saj je bilo za domnevno zavarovalno goljufijo obtoženih kar 30 ljudi, toliko, da v sodni palači za vse ni bilo prostora. Sojenje se je zato takrat prvič preselilo v stavbo, ki jo je sodišče najelo na Gospodarskem razstavišču – v sosednji dvorani se zdaj zagovarjajo domnevni člani zloglasnega Kavaškega klana.

Kar 99 škodnih dogodkov

Gregor Krašnja | Avtor: D. M. Gregor Krašnja D. M.
Toda prostor na sejmišču je kmalu postal prevelik: od množice obtoženih sta dva priznala krivdo in jo odnesla s pogojno zaporno kaznijo, zoper 24-terico pa je tožilstvo umaknilo obtožnico zaradi pomanjkanja dokazov. Tresla se je torej gora, rodila miš, saj na zatožni klopi sedijo le še štirje, prvoobtožena nekdanji cenilec pri Zavarovalnici Triglav Gregor Krašnja in lastnik mengeškega podjetja Avto A-Ž Zdenko Žinkovič, ter prijavitelja škod Bojan Jagodic Oven in Kristian Robar.

Okrožni državni tožilec Matej Peterca je v 110 strani dolgi zaključni besedi, ki so jo udeležene stranke preštudirale doma, saj bi njeno branje pred sodnikom Martinom Jančarjem vzelo preveč časa, vztraja, da naj bi Krašnja in Žinkovič oškodovala Zavarovalnico Triglav za približno 140.000 evrov. Osredotočil se je na 99 prijavljenih škodnih dogodkov med letoma 2012 in 2015, večina se jih je pripetila v Ljubljani, Mengšu, Vodicah, Trzinu, Kamniku in okolici, v katerih naj bi prvotno soobtoženi, zdaj sta to samo še dva, v trzinski poslovalnici Zavarovalnice Triglav na osnovi kasko zavarovanj prijavili poškodbe vozil, ki se niso zgodile, oziroma so se drugače, kot so zatrjevali.

Nekatera dejanja že zastarala

Krašnja naj bi ocenil domnevno fiktivne poškodbe in poskrbel za izplačila, popravila pa naj bi prevzel Žinkovič, čigar podjetje se ukvarja s servisom, vzdrževanjem in trgovino z avtomobili in njihovimi deli. Te naj bi med drugim po potrebi zamenjal z novimi, čeprav jih v resnici menda ni.

Zagovornik Krašnje, odvetnik Boris Grobelnik, je danes v zaključnem govoru poudaril, da glede na izvedenska mnenja in izpovedi prič njegovemu klientu ni mogoče dokazati kaznivih dejanj: "Sploh pa je šlo za uveljavljanje škod iz kaska, kjer vsaj takrat ni bilo prepovedano prijaviti dveh ali treh škod ob enem odogodku. Obdolženega naj se zato oprosti."

Po besedah Žinkovičevega zagovornika, odvetnika Marka Pirnata, je večina očitanih kaznivih dejanj že zastarala, saj je od njih preteklo več kot deset let, predvsem pa ni dokazov, da bi zavarovalnica nakazala denar oškodovancem, ti pa njegovi stranki.

Izvedenec imel na razpolago le fotografije

Zagovornica Jagodic Ovna Mateja Gregorčič in Robarjev zagovornik Peter Možina sta se predvsem obregnila v izvedensko mnenje strokovnjaka za raziskave prometnih nezgod Tomaža Jalovca, ker ga je izdelal zgolj na osnovi fotografij poškodovanih vozil, ki pa so bile nemalokrat slabe kakovosti, poleg tega naj ne bi napravil ustreznih analiz.

Pooblaščenka Zavarovalnice Triglav Maja Javornik je prepričana, da je krivda obtoženim dokazana, toda sodnik Jančar bo sodbo zaradi obsežnosti primera razglasil šele prihodnji četrtek. Tožilec Peterca ob povrnitvi škode zavarovalnici za Krašnjo in Žinkoviča predlaga po dve leti in pol zapora, za Jagodic Ovna šest mesecev pogojnega s preizkusno dobo dveh let in za Robarja devet mesecev pogojnega, z enako preizkusno dobo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.