Slovenija > Črna kronika
3825 ogledov

Za smrt olimpijca in kolesarke dobil pol manj zapora, kot bi lahko

Kolesarska nesreča Profimedia Fotografija je simbolična.
Skoraj osem let po prometni nesreči pri Trebnjem, v kateri sta umrla 57-letni Bojan Udovič in 46-letna Andreja Križaj, končno obsodili povzročitelja Janeza Trunklja.

Zdaj že oddaljenega 11. julija 2015 se je skupina prijateljev odpravila na kolesarski izlet iz Ljubljane v Belo krajino, med njimi sta bila tudi nekdanji olimpijec Bojan Udovič in njegova gorenjska rojakinja Andreja Križaj.

Slednja je na vzponu proti Pljuski pred Trebnjem zaostala in 57-letni Udovič jo je počakal. Takrat, nekaj minut pred deseto dopoldne, je vanju trčil Trunkelj, ki je prometno nesrečo z materialno škodo povzročil že tik pred tem, vendar pobegnil. Vozil je prehitro, s 122 kilometri na uro – omejitev je 90 km/h – in močno pijan, s kar 1,58 promila alkohola v krvi.

Prva sodnica umrla

Da ga je zaneslo in je z zadnjim levim bočnim delom megana pokosil kolesarja, ta sta takoj podlegla poškodbam, je pojasnjeval s srnjakom, ki je stekel na cesto in se mu je hotel ogniti. Očividec sicer ni opazil nobene divjadi, in tudi gozda ni tik ob cesti.

Sojenje na novomeškem okrožnem sodišču se je začelo dobro leto po tragediji, nato pa zavleklo zaradi smrti prve sodnice in izločitve druge, ki je bila seznanjena z delom iz sodnega spisa umaknjenega izvedenskega mnenja. Pred dobrima dvema tednoma je, kot smo poročali, 32-letni Trunkelj iz okolice Dobrniča prvič stopil pred sodnika Petra Žnidaršiča in bil kratek: "Zagovarjam se tako kot doslej in na vprašanja ne bom odgovarjal."

Očetova smrt in požar

Včeraj je sledil preobrat. Najprej je okrožna državna tožilka Maja Hutar predlagala šest let zapora in prepoved vožnje za B kategorijo za dve leti, z vštetim že izvršenim časom odvzema vozniškega dovoljenja. Ker je bil obtoženec brez slednjega že več kot dve leti, ta stranska kazen torej ni več predmetna.

Janez Trunkelj, Benjamin Peternelj, 4.4.2023 | Avtor: D. M. Janez Trunkelj z zagovornikom Benjaminom Peterneljem D. M.
Zatem je spregovoril Trunkelj: "Priznavam krivdo za nesrečo. Dejanje globoko obžalujem in bi čas zavrtel nazaj, če bi bilo mogoče. Sodišče prosim, da bi zaporno kazen prestajal tako, da bi opravljal službo, ker mi je pred nedavnim umrl oče, pogorelo nam je gospodarsko poslopje in je mama ostala sama, težko bo vse to peljala naprej z eno plačo."

V zaključnih besedah je Hutarjeva kot oteževalne okoliščine naštela težo kaznivega dejanja, zaradi katere sta dve osebi izgubili življenje, visoko stopnjo alkohola v krvi, zaradi katerega je vozil z neprilagojeno hitrostjo, da je tisti dan povzročil dve prometni nesreči – druga je bila posledica pobega s prve – in da je skušal z vzvratno vožnjo proti gozdu ter snemanjem registrskih tablic prikriti dejanje, s čimer je pokazal svojo brezbrižnost do žrtev in njunih svojcev.

Med olajševalne je vključila njegovo priznanje krivde, časovno oddaljenost tragičnega dogodka, in da po nesreči ni bil obravnavan zaradi prometnih prekrškov.

Zdaj dela kot voznik

Po mnenju Trunkljevega zagovornika, odvetnika Benjamina Peternelja, je bil kaznovalni predlog pretiran: "Upoštevati je treba številne olajševalne okoliščine, predvsem njegovo priznanje in odkritosrčno obžalovanje, ki ga je večkrat izrazil v pismih, očetu pokojne kolesarke tudi osebno. Bil je močno prizadet, neposredno po dogodku hospitaliziran. Okrožna državna tožilka je spregledala še sovzročno dogajanje, ki ga je opisal obdolženec in kot možnega označil izvedenec cestnoprometne stroke (da je čez cesto tekel srnjak, op. a.)."

In naprej: Trunkelj zdaj živi urejeno življenje in opravlja delo voznika, poplačuje regresno obveznost do zavarovalnice, ob tem je po očetovi smrti prevzel glavnino obveznosti na domačiji, boleha pa še za astmo in srčno aritmijo: "Šlo je za enkraten in obžalovanja vreden eksces v njegovem življenju."

Sodnik Žnidaršič je po dolgem posvetovanju senata izrekel sodbo, šest let zapora: "Ne moremo mimo dejstva, da sta umrla dva človeka, da je obtoženi povzročil dve nesreči, ter mimo visoke stopnje alkohola v krvi, in to dopoldne." Plačati bo moral tudi stroške postopka, "saj je zaposlen".

Na predobravnavnem naroku dobro leto po nesreči je tožilka sicer ponudila Trunklju osem let in pol zapora, najvišja zagrožena kazen za nevarno vožnjo v cestnem prometu, ki ima za posledico smrt enega ali več udeležencev, pa je 12 let.

Janez Trunkelj Slovenija Do smrti zbil dva kolesarja, eden je bil olimpijec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • dare326 08:48 05.april 2023.

    Povsod izven mest, na podeželju, se ogromno pije in vozi na pamet. Vse sorte neumnosti se lahko ustavi edino z drastičnim kaznovanjem. Usmilite se in kesanje ni razlog za znižanje kazni. Prepozno, škoda je storjena in razmišljaj ter kesaj se v arestu.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:32 05.april 2023.

    Obsojate lahko le tisti, ki NIKOLI niste sedli za volan pod vplivom alkohola, sicer ste licemerci in hinavci..Kazen je ustrezna, če bi bil povratnik, pa bi bila primernejša višja kazen..

  • Pretnar27 08:05 05.april 2023.

    Zakoni so napisani tako, da ščitijo kriminalce in, da jih po čim krajšem postopku spet spustimo na prostost. Barabe se nam smejijo, ker jim nihče nič ne more, mi pa smo kaznovani že samo, če izrazimo svoje mnenje.