Slovenija > Črna kronika
995 ogledov

Za umor tašče dobil 26 let zapora

policija trak Nik Rovan
Umoril je mamo nekdanje partnerice, ker je menil, da je kriva za omejene stike z mladoletnimi otroki.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 50-letnemu Janezu Šesku, ki je priznal umor tašče marca letos pred blokom v Zagorju ob Savi, dosodilo 26 let zapora, kolikor je predlagalo tudi tožilstvo. Sodnik Tomaž Bromše je ob tem izrazil upanje, da bo obtoženi v tem času spoznal, kakšna je vrednost človekovega življenja in da tega ni dovoljeno odvzeti.

Kot je v obrazložitvi sodbe povedal Bromše, dokazi, zapisani v obtožnici, kažejo, da je 50-letnik življenje materi zdaj že nekdanje partnerice vzel z vztrajnostjo, predrznostjo in surovostjo. Na umor se je namreč skrbno pripravil, žrtvi pa je z nožem zadal 21 ran. Ker je ženska pri tem močno trpela, je sodišče pritrdilo mnenju tožilstva, da je bilo dejanje storjeno na grozovit način, štelo pa je tudi, da je bilo narejeno iz brezobzirnega maščevanja. Šesek naj bi namreč pokojno umoril, ker je menil, da je kriva za to, da ima omejene stike s svojimi mladoletnimi otroki.

Umor Umor Slovenija Grozljive podrobnosti umora v Zagorju, morilca so pred dnevi izpustili

Dejanja ni obžaloval

Za umor, storjen na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja, je predpisana kazen od 15 do 30 let, a je bilo sodišče pri izreku kazni omejeno na predlog, kot ga je podalo tožilstvo. To je namreč v primeru, da obtoženi krivdo prizna, napovedalo, da bo zahtevalo 26 let zapora. Tako sodnik višje kazni ni mogel izreči.

Lahko pa bi izrekel nižjo, a kot kaže, za to ni našel dovolj razlogov. Med olajševalnimi okoliščinami je sodišče štelo, da obtoženi še ni bil kaznovan, da je dejanje priznal in s tem skrajšal sam postopek ter da je pri preiskavi sodeloval s preiskovalnimi organi. Vse te olajševalne okoliščine naj bi sicer pri predlogu za določitev kazni že upoštevalo tožilstvo. Med obremenilnimi okoliščinami pa je bil za 50-letnika posebej obremenilen način, kako je storil dejanje, dejstvo, da je umor načrtoval in da ga ni obžaloval.

policija trak Tragedija Slovenija Umor v Zagorju, gasilci čistili kri

Zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu

Ker Šesek nima osebnih dohodkov, slednjih pa očitno ne bo imel še kar nekaj časa, ga je sodišče oprostilo povrnitve stroškov postopka, mora pa plačati stroške oškodovanke, svoje nekdanje partnerice, in njene zagovornice. Sodišče mu je do začetka prestajanja zaporne kazni tudi podaljšalo pripor, saj ocenjuje, da je "izjemno ponovitveno nevaren". Slednje sodišče sklepa tudi zato, ker je svoji nekdanji partnerici po umoru njene mame sporočil, da je zdaj na vrsti ona.

Nekdanja partnerica je sicer v postopku priglasila zahtevek za povračilo nematerialne škode, a sodišče o njem ni odločalo in jo je napotilo na pravdo. Kot je danes povedal sodnik, bi dokazovanje škode trajalo kar nekaj časa, medtem ko zakon o kazenskem postopku sodišču nalaga, da je treba v pripornih zadevah odločati karseda hitro. 50-letnik je namreč že vse od umora v priporu, ki se mu bo sicer vštel v prestajanje kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar karjola
    karjola 17:57 10.julij 2018.

    en zmaj manj ...

  • dragec 17:14 10.julij 2018.

    Dobra poteza in prevelika kazen

  • kapibara1 16:25 10.julij 2018.

    Kakšno sodbo in pa kako se je končalo, sojenje ilegalcu-klavcu policaja, tam doli okoli Brežic..??