Slovenija > Črna kronika
14955 ogledov

Zaradi nesreče tovornjaka evakuacija prebivalcev v Medvodah

nesreča tovornjak cisterna
1/2
PGD Zgornje Pirniče
Policija je za več ur zaprla cesto in območje okoli nesreče. Evakuirali so več deset ljudi.

Ob 23.25 je z Gorenjske ceste v Medvodah v bližnji gozd zdrsnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo 21 ton utekočinjenega kisika. Vozilo se je prevrnilo na bok, iz cisterne pa je začel uhajati kisik. Posredovale so reševalne enote, ki so oskrbele voznika. Policija je za več ur zaprla cesto in območje okoli nesreče. 

Po tem, ko so tovorno vozilo postavili na kolesa, ni bilo več možnosti, da bi prišlo do uhajanja utekočinjenega kisika, so sporočili iz družbe Messer Slovenija, ki je bil naročnik dostave. Ko je bilo tovorno vozilo spet na kolesih, so lahko prečrpali še preostali kisik. 

Na terenu so bili tudi gasilci GB Ljubljana, PGD Preska Medvode in PGD Zgornje Pirniče, ki so skupaj s štabom civilne zaščite občine Medvode evakuirali bližnje stanovalce zaradi prečrpavanja tekočega dela kisika. Evakuacija se je začela ob 3.00, nekaj po 13. uri pa so s PU Ljubljana sporočili, da so se evakuirani prebivalci vrnili na svoje domove. Po podatkih PU Ljubljana je bilo iz bližnjih hiš evakuiranih 35 stanovalcev, ki so bili za čas evakuacije nastanjeni v športni dvorani v Medvodah in pri sorodnikih.

Vzrok nesreče še ni znan. Evakuacija ljudi je bila, kot pravijo, preventivne narave, saj gre za standardne postopke v takih primerih. Ob dvigovanju tovornega vozila bi lahko ob stiku z vnetljivimi snovmi namreč prišlo tudi do eksplozije v manjšem obsegu. Ljudje, ki so jih evakuirali v Športno dvorano Medvode ali pa so odšli k sorodnikom, so to mirno sprejeli. 

Več ur je bil tako prepovedan promet na odsekih, označenih na spodnjem zemljevidu.

zapora ceste | Avtor: Občina Medvode Občina Medvode


Kisik je nestrupen in okolju prijazen, vendar pa je kisik oksidant in zelo poveča izgorevanje. Stik s tekočim proizvodom lahko povzroči ozebline in zmrzline. 

Utekočinjeni kisik se v industriji uporablja v tehniki plamenskega varjenja, rezanja, zgorevanja v talilnih postopkih skupaj z acetilenom, vodikom, propan butanom, mazutom in zemeljskim plinom. Uporablja se za čiščenje površin, za kaljenje, v proizvodnji jekla in v proizvodnji plina s sintezo v kemični industriji. V medicini se kisik uporablja kot dodatek zraku za dihanje, pri oživljanju za umetno dihanje z aparatom, kot sestavni del plinske mešanice za anestezijo, pri zdravljenju s hiperbaričnim kisikom ipd.


dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • YaKo 09:21 02.februar 2018.

    Tokrat je šlo za nesrečo, se pa bojim, da prihaja dan, ko bo taka cisterna, mogoče z gorivom pristala v osnovni šoli.

  • Žurnalček 08:38 02.februar 2018.

    Prevoz nevarnih tekočin v SLO lahko upravlja vsak idiot in kreten , z večerno osemletko ! A gospoda ne bi mogla vsaj v delu zakona , ki govori o prevozu nevarnih sredstev pripisati omejitev , da takšne prevoze lahko opravlja ...prikaži veča samo voznikz 10 letno prakso in ki NIKOLI ni imel prometne nesreče s tovornjakomm, za katero je bil sam kriv ! Nešolani cepec , mogoće tudi Romun je povzroćil RS ohoho škode , če bi bila pa nafta ali bencin bi bila pa katastrofa za Medvode !

  • Žurnalček 08:31 02.februar 2018.

    Pred 5 dnevi sem bral o zastrupitvi s kisikom , pa se sedaj ne spomnim primera !!!