Slovenija > Črna kronika
42 ogledov

Zasegli za 1,1 milijona evrov heroina

Zaseženi heroin PU Novo mesto
Policisti PU Novo mesto so pred dnevi na Obrežju zasegli kar 45 kilogramov heroina. Drogo je prevažal 51-letni srbski državljan.

45 kilogramov heroina je na trgu vrednih okrog 1,1 milijona evrov, ocenjujejo na PU Novo mesto, na ulični prodaji pa še za kako polovico več.

Policisti so opravili mejno kontrolo. Preverili so dokumente osebe in vozila in se odločili za temeljito mejno kontrolo avtomobila Volkswagen passat. Ob natančnem pregledu notranjosti vozila je policist opazil, da je sicer deljiva zadnja klop v avtomobilu v prtljažnem delu nedeljiva in posumil, da se za zadnjo klopjo nahaja prirejen prostor.

Zaseženi heroin | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto
Zaseženi heroin | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto


Novomeški kriminalisti so ob prisotnosti okrožnega državnega tožilca in mobilne carinske enote opravili ogled kraja kaznivega dejanja. V prirejenem prostoru avtomobila so našli 80 paketov z rjavo prašnato snovjo. Rezultati preliminarnega testiranja so potrdili, da gre za prepovedano drogo heroin. Pakete v skupni teži okoli 45 kilogramov smo zasegli in jih poslali v preiskavo Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju.

Drogo je prevažal 51-letni srbski državljan, zoper katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor. Grozi mu od pet do 15 let zapora. Drogo je imel skrito v prirejenem zadnjem delu svojega osebnega avtomobila.

Zaseženi heroin | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Zasegli že skoraj tono mamil

Kot je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je Obrežje del tako imenovane balkanske poti tihotapcev mamil. Od leta 2001 do danes so na tem prehodu skupaj zasegli okrog 900 kilogramov različnih mamil, od tga približno 460 kilogramov heroina.

Na Obrežju letno odkrijejo tudi približno 450 ponarejenih listin, od 30 do 45 ukradenih vozil in približno deset primerov tihotapljenja prepovedanih mamil, tudi tihotapljenje orožja. Pristojna policijska postaja je letos obravnavala skupaj 1900 prekrškov. Prehod sicer letno prečka okrog 10,5 milijona ljudi in 4,5 milijona vozil. Te številne v zadnjih letih stalno naraščajo.

Na območju celotne uprave obravnavajo tudi številne tujce, ki se skušajo izogniti mejnemu nadzoru; med njimi je največ Afganitancev, Pakistancev in državljanov Bangladeša. Letno na Obrežju vstop v državo zavrnejo okrog 1400 tujcem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.