Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

23-letnika našli nezavestnega

Peč na drva Špela Mohorič
V Grižah pri Žalcu se je 23-letni moški zastrupil z ogljikovim monoksidom. Hudo poškodovan se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. V zimskem času je nujno redno pregledovanje kurilnih naprav in prezračevanje prostorov.

Celjski policisti so med vikendom obravnavali primer zastrupitve z ogljikovim monoksidom. 23-letni moški se je med tuširanjem zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom zgrudil in onesvestil. Hudo poškodovanega so reševalci odpeljali v celjsko bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center. Po zadnjih podatkih ni v smrtni nevarnosti.

Nemogoče ga je zaznati s čutili

Zaradi nizkih temperatur se je v večjem delu države že začela kurilna sezona. S tem se tudi poveča tveganje za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, plinom brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga, itd. Ker ga je s čutili nemogoče zaznati, je ogljikov monoksid imenovan tudi tihi morilec. V prostor, kjer sumimo, da je lahko povišana koncentracija ogljikovega monoksida, ne vstopamo, temveč pokličemo reševalce na številko 112.

Do zvišanja nivoja ogljikovega monoksida lahko pride zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Možni vzroki za povišan nivo so lahko tudi nepravilno zgrajen, pokvarjen ali slabo vzdrževan dimnik ali ventilacijski sistem. V stanovanje lahko prodre tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem, ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Kateri so znaki zastrupitve?

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, poslabšanje osnovne bolezni, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji in hitro bitje srca. Pri hudi zastrupitvi nastopijo nezavest, krči, dušenje, bolečine za prsnico, v najhujših primerih pa pride do odpovedi srca in dihanja ter posledično smrti.

Preventiva je nujna

Nujno je izvajati redne preglede in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevati bivalne prostore. Kdor kuri na drva, naj uporablja čim bolj suha. V zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem. Ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži, naj bodo garažna vrata odprta.

Poleg omenjenih ukrepov vas lahko na morebitno kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju opozori alarmna naprava oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave, ki stanejo med 30 in 60 evri, morajo imeti oznako evropskega standarda EN50291. Napravo je treba namestiti čim bližje višini glave oseb, ki bivajo v prostoru. V spalnicah ali otroških sobah se javljalnike ogljikovega oksida namesti v višino glave na steno poleg postelje.

Komentarjev 1
  • asmas 20:24 21.oktober 2013.

    kolikor vem mora biti detektor za monoskid čim bližje tlom ker je monoksid težji od zraka in gre najprej na tla nato pa se dviguje.Torej če je detektor čim bližje tlom toliko prej bo sprožen alarm